Din marea masa a somerilor din judetul Iasi care stau cu mina intinsa si asteapta ajutoare de la stat, doar unul singur si-a luat soarta in propriile miini. Cu un credit subventionat de 200 de milioane de lei, Mariana Cojocaru a dat carnetul de somer pe stiloul de patron.

Din proprie initiativa, ea a renuntat la fostul sau loc de munca si, in acest moment, are propriul atelier de confectii si doreste sa-si extinda distributia pe toata Moldova.

Mariana Cojocaru, in virsta de 42 de ani, din Pascani, a aflat de creditele subventionate acordate somerilor la sfirsitul anului trecut.

Imediat, s-a gindit ca ar putea sa-si infiinteze propria afacere in domeniul confectiilor. Pentru a putea beneficia de un astfel de credit a decis sa renunte la fostul sau loc de munca unde lucra de 6 ani, fara a beneficia de nici o compensatie financiara.

Distribuie marfa in trei judete

La 1 octombrie a cerut incheierea cu acordul partilor a contractului de munca la "Electron M Bit" Pascani si si-a infiintat propria firma, SC "Matex Comf" SRL. Ajutata de citiva prieteni cu experienta in domeniu, a realizat un studiu de fezabilitate, obligatoriu pentru demararea procedurii de acordare a creditului.

Cu acest studiu s-a prezentat la AJOFM Iasi, de unde, dupa o saptamina, a obtinut avizele necesare. Creditul de 200 de milioane de lei i-a fost acordat de catre BCR, garantia constind in propriul sau apartament. La acesti bani a adaugat propriile economii, in valoare de 50 de milioane de lei, si, la 1 martie 2004, si-a deschis propriul atelier de confectii unde lucreaza 3 angajati.

"Produc pantaloni, fuste si bluze, toate destinate in principal domnisoarelor, pe care le distribui prin magazine din Iasi, Pascani, Piatra-Neamt, Roman si Botosani", ne- a spus Mariana Cojocaru.

Program de la 7 dimineata la 9 seara

Pina in prezent a produs 100 de perechi de pantaloni si 200 de fuste, programul de lucru fiind de la 7 dimineata la 9 seara. In scurt timp are de gind sa-si distribuie marfa in toata Moldova si sa angajeze mai multe persoane.

"Orice somer care vrea sa-si deschida propria afacere are prioritate la banca pentru acordarea de credite cu dobinda subventionata, si anume 25% din dobinda de referinta stabilita de BNR, cu conditia sa devina persoana juridica", a precizat Maria Mihnea, director responsabil cu managementul pietei muncii la AJOFM Iasi.

Cum pot somerii sa obtine credite

Conform articolului 86 din legea 76/2002, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii, se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite cu o dobinda de 25% din dobinda de referinta a BNR pentru o perioada de cel mult 3 ani pentru investitii, respectiv 1 an pentru asigurarea productiei.

Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate pentru activitati de productie, servicii sau turism. Beneficiarii trebuie sa incadreze personal provenind din rindul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create si sa ii mentina in activitate cel putin 3 ani. (L. LAZAR)