Presedintele executiv al PSD, Octavian Cozmanca, joaca sah cu filiala Bihor. In timp ce presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase, se afla la reuniunea tinerilorPSD, “dinozaurii” partidului si-au pus oamenii in functii.

Prima batalie din razboiul PSD contra PSD a fost castigata in Bihor de aripa senatorului Teodor Maghiar.

La prima vedere, preconizatele schimbari din organizatia bihoreana pot parea o incercare de spalare a imaginii PSD, inaintea alegerilor locale, insa in spatele acestor mutari politice stau rafuieli intre taberele Serac si Maghiar.

Dacas-ar fi dorit, intr-adevar, efectuarea unei curatenii morale in partid, o data cu schimbarea presedintelui de filiala Florian Serac ar fi trebuit sa fie analizata si activitatea unuia dintre cei mai instariti pesedisti locali, senatorul-rector Teodor Maghiar, de ale carui fapte de “bravura locala” conducerea centrala a PSD este foarte bine informata.

Conducerea PSD a decis, sambata, suspendarea din functii a opt lideri de filiale judetene, printre care si prefectul Florian Serac. Inlocuirea lui Serac a survenit ca urmare a sifonarii imaginii sale in razboiul mediatic purtat cu fostul sau subaltern de la Finantele Publice bihorene Ioan Lascau, cercetate pentru fapte de coruptie.

Decizia de sambata a Delegatiei Permanente a fost luata sub pretextul imbunatatirii imaginii PSD, prin eliminarea unor lideri care au avut o conduita profesionala, morala si politica necorespunzatoare cu pretentiile partidului. Daca in privinta liderului de filiala, Florian Serac intrat in clinciuri cu anumita parte a mafiei locale, schimbarea era de asteptat, reprezentantii organizatiei bihorene spun ca celelalte mutari au fost executate peste capul lor si cu incalcarea prevederilor Statutului partidului. Spre exemplu, inlocuitorul lui Serac la functia de presedinte interimar al organizatiei judetene a fost desemnat un fost membru de partid, secretarul general al Prefecturii Bihor, Gheorghe Sarb.

Anul trecut, dupa intrarea in vigoare a Legii 61, privind incompatibiliatea de functii, Sarb a renuntat la calitatea de membru PSD.

Culmea, cu buna stiinta sau nu, conducerea centrala a PSD a decis sa numeasca in functia de presedinte interimar la Bihor o persoana care nici macar nu mai avea calitatea de membru de partid! “Deocamdata nu am primit nimic oficial dar daca voi fi numit presedintele PSD Bihor, voi decide, din nou ce o sa fac. In nici un caz nu voi sta in situatia de incompatibilitate” ne-a declarat Sarb, inclinand spre functia de lider de partid care-i face cu ochiul. “Voi intra din nou in partid, hotarat sa ingrop trecutul. Vreau sa formez o echipa capabila” a mai precizat el. Schimbarea presedintelui organizatiei municipale Oradea, Ioan Seres poate fi trecuta la capitolul pierderi colaterale ale razboiului purtat intre gruparile din PSD.

“Vreau sa spun din capul locului ca eu pe aceasta functie nu ma voi mai intoarce indiferent ce se va intampla, pentru ca, din acest moment consider ca PSD-ul mi-a afectat grav imaginea si nu invers . Voi ataca decizia Delegatiei Permanente doar pentru a afla care au fost motivele schimbari mele din functie”, ne-a precizat fostul lider al PSD Oradea. Seres a fost inlocuit cu Ioan Mang, candidatul PSD la Primaria din Oradea.

Mang este cotat ca omul potrivit pentru toate posturile. Chiar si pentru cele de sacrificiu .Recent, el a fost mazilit din fuctia de prorector al Universitatii din Oradea, chiar de colegul sau de partid, senatorul Teodor Maghiar, care a incercat astfel sa elimine un adversar din calea fiului sau pentru functia de rector.

Razboiul comunicatelor

Prin numirea fostului lider al PUR Bihor, Alexandru Retegan pe functia, neocupata inca de nimeni, de presedinte executiv al PSD Bihor, tabara Maghiar-Cozmanca, a dat o grea lovitura filialei bihoreane. Ieri, membrii Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean Bihor al PSD s-au intrunit intr-o sedinta de urgenta si s-au s-au declara impotriva deciziei luate la Bucuresti. Doar cateva ore dupa ce Delegatia Permanenta a PSD Bihor si-a anuntat opozitia fata de masurile dispuse de la centru, Biroul de presa al partidului de guvernamant a reactionat prompt. “La organizatia Judeteana Bihor a PSD, Delegatia Permanenta nu s-a intrunit in mod statutar.

Continutul asa-zisului comunicat de presa este de neacceptat, fiind redactat de persoane care nu cunosc regulile elementare ale politicii si nici prevederile statutului PSD”, se arata in comunicat. De asemenea, “hotararile de suspendare din functie a domnilor Florian Serac si Ioan Seres vor fi prezentate oficial de catre reprezentantii Delegatiei Permanente a PSD intr-o sedinta largita a Delegatiei Permanente a PSD Bihor, in care vor fi luate si alte masuri organizatorice suplimentare”.