17 nevazatori bacauani, care au dreptul la insotitor, vor fi obligati sa restituie statului sume de ordinul zecilor de milioane de lei. Potrivit Legii 519/2002 adultii nevazatori, cu handicap grav, au dreptul si la o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant din unitatile bugetare pentru plata insotitorului.

Asta daca nu opteaza pentru angajarea de catre primarie a unui asistent personal care sa aiba grija de ei.

Numai ca unii au considerat ca ar avea dreptul si la una si la alta.

„Desi in declaratia pe care au depus-o la dosarul pentru persoana cu handicap au afirmat in scris ca nu primesc decat o singura indemnizatie, acestia au beneficiat de indemnizatie de insotitor si de la Casa Nationala de Pensii (CNP) si de la Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR)“, a precizat Neculai Cucu, director executiv adjunct la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate

Sociala (DDFSS) Bacau, care a preluat de la 1 ianuarie 2004 dosarele nevazatorilor si plata drepturilor acestora. In urma verificarilor intreprinse, DDFSS a descoperit nu mai putin de 12 cazuri. La randul ei, Filiala Bacau a ANR a depistat pana acum alte cinci. „Conducerea Filialei nevazatorilor a stabilit deja debitul acestora si a inceput recuperarea banilor, ne-a mai spus Neculai Cucu.

Noi urmeaza sa facem acest lucru si vom lua la verificat toate dosarele“.

Printre cei 12 nevazatori aflati pe lista DDFSS se numara si M.R., din Bacau. In momentul de fata, acesta beneficiaza de la CNP de o pensie de boala pentru cei 10 ani lucrati si de o indemnizatie de insotitor de 2,8 milioane lei. In plus, de peste doi ani, de la ANR primeste o alocatie sociala de 1,4 milioane lei si o indemnizatie de insotitor de 2,319 milioane lei. M.R.

s-a aratat foarte surprins de situatie. „Mi-am pus si eu intrebarea daca nu cumva este o greseala la mijloc - ne-a declarat el. Ba, am trimis-o chiar pe o nepoata sa se intereseze, apoi am fost si eu la Nevazatori. De aici mi s-a spus ca nu este nici o problema, ca altii iau si mai multi bani. Nu mi s-a cerut nici o declaratie privind indemnizatia.

Nu am stiut nimic, dar, daca trebuie sa dau banii inapoi, sa mi se opreasca“.

Pentru ca intocmirea dosarelor s-a facut de catre Filiala Bacau a ANR, ieri l-am contactat pe Presedintele Filialei Bacau a Asocietiei nevazatorilor, Vasile Diaconu, ne-a declarat doar ca „problema se va rezolva“ si a refuzat sa ne explice de ce abia acum a fost depistata fapta.

Indiferent a cui este vina, cert este ca persoanele in cauza vor trebui sa returneze indemnizatia ridicata ilegal, care, in cele mai multe cazuri, se situeaza intre 30 si 70 milioane lei.