Salarii de mizerie in alta parte decit la stat

Greva angajatilor a scos la iveala cite ceva din ceea ce se intimpla la Universitatea "Petre Andrei" (UPA), una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamint superior privat din Romania. Dincolo de usile de termopan, conducerea nu-si permite sa-si faca reclama proasta, dar sugereaza oricarui ziarist curios ca nu e cazul ca presa sa intervina in treburile unei institutii particulare.

Se pare ca numai cladirea cea nou-nouta a Universitatii e roz-bombon. Si pina sa inceapa sa-si tina cursurile acolo, angajatii au cerut patronatului macar negocierea unui contract colectiv de munca, in prezent fiind incheiate doar contracte individuale. O data cu inceperea protestului, s-a pus si problema salariilor, considerate ca fiind "de mizerie", dupa cum a declarat asist. univ. drd.

Daniel Sandru, vicepresedintele Sindicatului Salariatilor de la Universitatea "Petre Andrei" (SSUPA), si de angajatii protestatari.

Liderii SSUPA spun ca, in prezent, un preparator de la "Petre Andrei" primeste 3.900.000 de lei net, iar un profesor cu toate gradele didactice de la o facultate "bogata" cel mult 15.000.000. Cifrele sint in mod considerabil mai mici decit cele care se vehiculeaza la Universitatea Tehnica "Gh.

Asachi" sau la "Cuza", unde salariul unui profesor universitar doctor poate ajunge la echivalentul a o mie de euro.

Sediul roz-bombon

face 8 milioane de euro

S-ar crede ca nu sint bani. Dar ipoteza se rastoarna numai daca arunci o privire spre cladirea din centrul orasului, in care s-au investit pina acum 6 milioane de euro la care se adauga suma de 2 milioane de euro obtinuta printr-un credit. O suma care se pare ca nu este suficienta. Lect. univ. dr.

Sorin Bocancea, presedintele SSUPA, arata ca "daca la 1 octombrie 2003, acest credit era de-ajuns, cind am inceput negocierile pentru salarii ni s-a spus ca mai e nevoie de 18 miliarde de lei, exact cit raminea dintr-o proiectie bugetara".

Liderul sindicalistilor nu s-a ferit sa vorbeasa nici de citi bani se gestioneaza anual la "Petre Andrei" si cum alege conducerea sa-i cheltuiasca : "Venitul Universitatii pe un an este de aproximativ 2,5 milioane de euro. Din acesti bani se scad cheltuielile care sint impartite in doua capitole: rambursarea creditului pentru construirea cladirii noului sediu care presupune 700.

000 de mii de euro pe an si cheltuielile curente de intretinere de 300.000 de euro. Un milion de euro revine salariilor la ora actuala. Mai ramine o disponibilitate de 500.000 de euro care ar putea mearga catre salarii".

Asa universitate,

asa masini de lux

Nu se poate justifica unde se indreapta acesti 500.000 de euro, de vreme ce nici nu se poate pune problema aceesului la actele din institutie. Rectorul, prof. univ. dr. Elena Niculescu, nu este niciodata de gasit, nici la birou si nici la telefon. Intre timp, prof. univ. dr.

Niculae Niculescu, decanul Facultatii de Economie, care rezolva problemele institutiei, fie in calitatea de membru in Colegiul Fondatorilor, fie in cea de sot al rectorului, afiseaza amabilitate, dar se ascunde in spatele sedintelor interminabile.

O explicatie s-ar putea gasi, dupa cum declara Sorin Bocancea: "Actualmente, Universitatea este in curs de plata a doua masini. Leasing-ul uneia expira in luna martie si al celeilalte in octombrie. Din surse informale aflam ca exista intentia achizitionarii a inca unei masini. Marcile celor in leasing sint Renault si Mercedes. Pe prima o foloseste dl. Andronovici (n.r.: prof. univ. dr.

Constantin Andronovici, decanul Facultatii de Drept, membru in Colegiul Fondatorilor) si pe a doua dl. Niculescu (n.r. : prof. univ. dr. Niculae Niculescu)".

Inca 5 euro pentru

a bate mingea

Universitatea s-a hotarit, de asemenea, sa sponsorizeze o echipa de baschet. In consecinta, Biroul Senatului a luat, pe 15 septembrie 2003, decizia de a suplimenta taxa studentilor cu 5 euro pentru a sustine fosta echipa a Clubului "Poli Iasi". In loc de 500 de euro, cei de la zi sint obligati acum sa plateasca 505, iar cei de la invatamint cu frecventa redusa 405 in loc de 400 de euro.

"Din Biroul Senat nu face parte nici un student, doar in Senat sint reprezentanti ai lor", afirma Niculae Niculescu, in conditiile in care la orice universitate de stat din Romania, cu care "Petre Andrei" se poate compara de cind a obtinut acreditarea, exista cel putin un student in acest for.

Mai mult, hotarirea s-a luat inainte de inceperea anului universitar, fara a invita macar un student ca observator sau consultant, asa cum sustine si prof. univ. dr. Vasile Tamas, cancelarul UPA. Cei care trebuie sa platesca aceasta taxa au fost anuntati ulterior.

Doru Negulescu, membru in Senatul UPA, student al Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala si al Asociatiei Studentilor "Petre Andrei", confirma ca li "s-a comunicat doar ca s-a marit taxa pentru sponsorizarea echipei de baschet". Conducerea a considerat ca "este echipa Universitatii, implicit a studentilor", dupa cum argumenteaza prof. univ. dr.

Doru Tompea, vicerector al institutiei si decanul Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala.

Sesiune "cu ochii inchisi"

Chiar daca au existat printre studenti voci care s-au opus majorarii de taxa, cei care au lansat aceste ipoteze au fost nevoiti sa se conformeze la inceputul sesiunii si sa plateasca si cei 5 euro pentru a-si sustine, conform regulamentelor, examenele.

Studentii afirma ca profesorii au venit chiar cu liste la testarile finale pentru a avea o evidenta clara a celor care "merita" sa-si primeasca notele, timp in care ceilalti alergau acasa dupa chitante. Prof. univ. dr. Doru Tompea arata insa ca "acolo unde au fost studenti care n-au putut plati taxa am inchis ochii si la revedere".

Situatia nu este insa confirmata la toate facultatile. Nu se poate spune ca nimeni nu a fost tras la raspundere pentru refuzul de a achita cu 5 euro mai mult, intrucit ultima transa a taxei se poate plati pina la 15 mai a.c. Cu alte cuvinte, nici un student nu a platit pina acum integral, pentru a se putea verifica daca este sau nu cazul sa fie cineva sanctionat.

"Prioritatea noastra este insa marirea salariilor si nu sustinerea unei echipe de baschet", subliniaza lect. univ. dr. Sorin Bocancea. Liderul sindical argumenteaza prin faptul ca "beneficii pot fi doar de imagine, iar noi consideram ca profesorii sint cei care fac imaginea Universitatii".

De pe urma acestei "chestii inedite in invatamintul superior din Romania", cum numeste prof. univ. dr. Doru Tompea echipa Poli Unirea "Petre Andrei", studentii pot beneficia doar de intrare gratuita la meciuri, iar Universitatea de o imagine mai mult sau mai putin favorabila, intrucit baschetbalistii nu au excelat in ultima vreme.

Nici locul la conducerea UPA nu este mai putin disputat. La sfirsitul lui martie, biroul rectorului va fi ocupat fie de Doru Tompea, fie de Niculae Niculescu.

Problemele studentilor nu se vor schimba insa prea mult. Pina cind ei nu vor sti sa se organizeze si sa isi apere intersele, vor ramine in continuare sponsorii deloc benevoli ai unei echipe cu care nu au nici in clin, nici in mineca.

De cealalta parte, "fondatorii" se vor sti mereu "patroni", liberi sa faca ce vor cu banii institutiei, urmind a-si schimba locurile intre ei, la viitoarele alegeri care nu sint prea departe.

Anca SIMINA