Ultima moda in materie de trageri in piept a comunitatii bacauane o constituie schimburile de terenuri. Daca cineva are un teren la capatul lumii, poate foarte bine sa mute tarlaua respectiva chiar in centrul municipiului. Isi face documentatia necesara si depune o cerere catre Consiliul Local. Nu are nevoie decat de ingaduinta celor de aici.

De intelegerea evaluatorului, care sa spuna ca terenul valoreaza mai mult decat in realitate. De prezenta cererii in mapa de sedinte a CL. Restul decurge ca la carte. In timp, schimbul de teren a devenit o afacere. Nu oricine are acces la o astfel de manevra.

Favoriti sunt mai ales oamenii bine infipti, de genul fostului contabil al primarului Sechelariu, a senatorului Dan Avram, a vicepresedintelui Curtii de Apel Bacau s.a.m.d.

Sare cumatrul

Constantin Ovidiu Sosu, cumatrul lui Sechelariu, asociat unic la SC Ovimed Com SRL Bacau, a depus la Primaria Bacau o cerere prin care solicita un schimb de teren in strada Tipografilor, nr. 2 bis. Cererea a fost depusa la 24.06.2002. In Sedinta de Consiliu Local din 22.11.

2002, adica cinci luni mai tarziu, printr-o Hotarare a CL, se aproba schimbul de teren dintre municipalitate si directorul Soma, societate care desfasoara relatii contractuale cu Primaria. Terenul dat la schimb a fost evaluat la 51,332 de milioane de lei, evaluatori fiind Paraschiva Baluta si Liliana Macedon. Terenul primit are valoarea de 51,300 milioane.

La o prima vedere, directorul Sosu facea "cinste" municipalitatii cu 32000 lei. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa. In afara de faptul ca terenul cu care s-a ales municipalitatea este unul la Ciresoaia-n praznic, dupa cum se numeste strada pe care este situat terenul jonglat de Sosu, am primit mai putin decat am dat cu 20 de milioane.

Era nevoie ca la afacere sa-i iasa si cumatrului lui Sechelariu ceva. Desi a depus cerere in iunie pentru un schimb de teren, Sosu nu avea atunci ce sa dea. Problema a rezolvat-o abia in 29 octombrie 2002, cand a cumparat un teren. Banii scosi din buzunar pentru teren: 30 milioane de lei, adica mai putin decat au apreciat evaluatorii care s-au ocupat de acest caz.

Valoarea este specificata in contractul de vanzare-cumparare semnat intre cumparatorul Sosu si vanzatorul Maria Beca. Retineti numele acesteia. Este o piesa foarte importanta a acestui puzzle. Mai toate terenurile schimbate intre municipalitate si afaceristi au fost cumparate de cei din urma de la Maria Beca.

Bacsis de 70 de milioane

Nico Fax SRL, firma lui Nicolai Fasola, a depus o cerere catre Primarie in februarie 2001, solicitand un schimb de terenuri. El se arata dispus sa dea, culmea culmilor, alt teren pe Ciresoaia, fiind coleg de parcela cu sus-numitul Sosu.

In schimbul acestei tarlale, Fasola a primit un spatiu pe strada Mircea Eliade, evaluat la 130 de milioane, in timp ce valoarea terenului de pe Ciresoaiei fusese stabilita la 93,7 milioane. Diferenta poate fi trecuta tot la capitolul in care bacauanul face "cinste" celor dragi lui Dumitru Sechelariu.

Ceea ce nu v-am mai amintit in acest caz este faptul ca si acum masina de vot a primarului si-a facut datoria si a ridicat frumusel cate doua degetele cand s-a supus votului acest schimb de terenuri. Fasola si ai lui au dat pe terenul plasat municipalitatii doar 20 de milioane. Atat a platit Fasola Mariei Beca.

Astfel, acordam firmei Nico Fax SRL dreptul de a candida la cea mai inalta pozitie din topul celor ce ne trag in piept.

Praf in ochi

La data de 16.10.2002, Georgeta Ciomartan, administrator unic al societatii Gabinex Impex SRL, depune la Primaria Bacau o cerere in care solicita efectuarea unui schimb de teren. Astfel, administratorul se arata dispus sa dea la schimb un teren de 500 de metri patrati, in aceeasi strada Ciresoaiei, pentru a primi un teren pe strada Primaverii.

In actele depuse la dosarul din mapa consilierilor locali se facea precizarea ca terenul pe care municipalitatea urma sa-l primeasca este evaluat la 210 milioane de lei, iar cel ce trebuia dat costa doar 94 de milioane. De aici reiesea o alta marinimie a celui ce solicita schimbul de teren, lucru departe de realitate. De fapt, terenul dat avea valoarea de doar 32,5 milioane de lei.

Acesta este pretul pe care l-a achitat cu doar doua zile inainte de sedinta de Consiliu Local in care i s-a aprobat cererea. Aceasta fusese depusa cu o saptamana inainte. Contractul de vanzare-cumparare semnat de firma Gabinex este incheiat la notarul Carmen Barbieru, vanzatorul fiind Beca Maria, nimeni alta decat cea care a vandut atat lui Sosu, cat si Fasola.

Favoruri senatoriale

In afacerea facuta de firma SC Casi SRL Bacau sunt bagati mai multi oameni, toti cu nume grele in municipiu. Dan Avram, senator din partea PNL, este doar cireasa de pe tort. In sedinta Consiliului Local din 22.10.2002, s-a aprobat un schimb de teren intre firma SC Casi SRL si Consiliul Local. Firma bacauana oferea municipalitatii un teren situat in aceeasi strada Ciresoaiei, la nr.

54, parcela 1815/18/3 si primea in schimb un sediu pe strada Milcov, nr. 53 D. In actele din mapa consilierilor nu apare insa numele actualului senator care la acea data ocupa un confortabil scaun in CL, fiind ales pe listele PNL. Poate ca tocmai de aceea nu dadea bine ca Dan Avram sa apara in fata.

La vedere au fost expusi Florin Danut Nastase si Constantin Radu, nimeni altul decat directorul de la Scut. In schimb, contractul de vanzare-cumparare a terenului care a fost dat Consiliului Local este incheiat intre Maria Beca si Dan Avram, terenul fiind cumparat cu 8,5 milioane de lei. La dosar nu sunt insa trecute toate probele.

Daca in celelalte cazuri se mentiona care este valoarea terenurilor jonglate, in acest caz nu apare nici o cifra cu privire la valoarea terenurilor schimbate cu sprijinul nemijlocit al senatorului Avram. Subliniem faptul ca in acel moment senatorul era consilier local si nu avea voie sa voteze in favoarea lui. "Nu-mi amintesc daca am participat", spune senatorul.

"Probabil ca oi fi participat, nu stiu". "Probabil ca oi fi votat, poate m-am abtinut". Nu este voie ca un consilier sa voteze ceva pentru el. "Nici eu nu cred ca este voie". Dar, de fapt "cineva m-a rugat sa depun o cerere, am facut un favor…. Un aspect caruia trebuia sa-i fac fata".

Preturi umflate

Tot pe Ciresoaiei este situat terenul pe care l-a primit firma Manomi Impex SRL, administrata de Dumitru Puscuta. Acesta a cumparat de la Maria Beca 250 de metri patrati, pe care i-a oferit municipalitatii in schimbul unui teren de 28 de metri patrati situat pe strada Primaverii. In actele din mapa consilierilor participanti la sedinta de Consiliu Local din 22.11.

2002, valoarea terenului de pe Ciresoaiei este estimata la peste 105 milioane de lei, in timp ce valoarea spatiului din Primaverii este evaluat la doar 55 de milioane. De fapt, terenul fusese cumparat cu doar 16,250 milioane de lei.

Incheierea de autentificare, semnata de notarul Carmen Barbieru, poarta data de 20 noiembrie 2002, adica la doar doua zile inaintea sedintei in care s-a votat acest schimb de teren. Cererea fusese depusa de administratorul unic al societatii Manomi Impex SRL cu trei luni inainte, in august 2002.

Pentru sanatate, orice

Aceeasi Maria Beca vinde la 13 noiembrie 2002 o suprafata de 156 mp de teren arabil tot in aceeasi zona, adica pe strada Ciresoaiei. De data aceasta cumparatorul este Maria Ionica, ce depusese la Primaria Bacau in luna octombrie a aceluiasi an o cerere prin care solicita un schimb de teren, spatiu necesar unui cabinet medical individual.

Terenul achizitionat cu doar putin peste 10 milioane de lei este evaluat la 65,8 milioane de lei. El a fost schimbat cu un altul, situat pe strada Stefan cel Mare, a carui valoare s-a ridicat la 62 de milioane. Masina de vot a Primariei a inchis ochii si la acest dosar, poate, doar pentru a da dovada de clemeta cand e vorba de sistemul sanitar.

Sechelariu pregateste ceva?

Maria Beca, cea care a vandut prin notariat toate terenurile de pe strada Ciresoaia, spune ca a facut toate acestea pentru ca asa i-a solicitat Primaria Bacau. Femeia avea acolo "2.700 metri patrati. Eu nici n-am fost interesata de vanzare, o fost un fel de concesiune. Nu eu l-am vandut direct, ca Primaria le-o dat cui o vrut si oamenii aia o facut schimb cu Primaria pentru un chiosc".

Chiar daca nu a vrut sa vanda, Maria Beca semneaza contracte de vanzare-cumparare. La data la care redactorii nostrii au contactat-o, femeia vorbea inca despre terenul ei. Ipoteza falsa, conform actelor amintite.

Cine a avut interes sa cumpere terenul Mariei Beca pentru ca apoi acest teren sa ajunga la Consiliul Local? Tot Maria Beca ne lamureste: "De la mine, daca va uitati spre Bistrita, vedeti Pista de Karting". Nu, terenul nu este departe, este chiar langa pista de karting pe care primarul Dumitru Sechelariu a construit-o fiului sau.

Astfel, daca ii mai vine vreo idee (in cazul in care nu i-a venit deja), poate face langa pista un teren de ping-pong sau te miri ce altceva. Manevra este simpla, trebuie doar sa urmarim cu interes ce va urma.

Cine nu s-ar gandi la o manevra? Datele sunt simple: cei mentionati mai sus au schimbat un teren situat pe aceeasi strada, actele au fost semnate la acelasi notar, fostul proprietar al terenului este acelasi. Unde mai pui ca initiatorul tuturor acestor hotarari adoptate de CL este chiar primarul municipiului.

Pe "bune" cu avocatii

Florin Burghelea este vicepresedintele Curtii de Apel Bacau. El a solicitat Consiliului Local mai multe terenuri, pe care le-a primit fara nici o problema. La 10.05.1999, consilierii aproba un schimb de teren intre CL si Maria Burghelea, Dumitru Burghelea, Florin Burghelea si Marlena Zadea.

Cei patru coproprietari au primit aproape 5 hectare de teren in buricul targului, teren de pe Neagoe Voda, Ionita Sandu Sturza si Mihai Viteazu. La schimb, oamenii cu puternice influente in lumea avocatilor au oferit parcela 583/2, pe strada Siretului si parcela 510/7 din aceeasi zona.

"Numai pentru taxare, apreciem valoarea schimbului la 165 milioane de lei", se precizeaza in contractul de schimb.

Lasa-neee!!! Lasa-neee!!!

Toate afacerile au trecut fara nici cea mai mica problema prin Consiliul Local. Papagalii de aici, caci nu va putem numi altfel, stimabililor, si-au dat girul fara sa-si puna nici cea mai mica intrebare. Au ridicat cumintei manuta si s-a parafat hotararea. Drept urmare, solicitam Primariei Bacau sa-si stranga catrafusele si sa se mute la Ciresoaia, langa karting.

Acolo putem gandi un spatiu in care distinsii domni ce ne conduc destinele sa se mute, cu catel, cu purcel. Terenul este arabil, deci va invitam sa dati linistiti cu sapa. Poate la asa ceva va pricepeti. In rest, v-ati dovedit inutilitatea de prea multe ori.

Sa va fie rusine! Si voua, angajati ai Primariei care semnati fara nici o jena, cat si consilierilor locali care aproba toate tampeniile posibile si imposibile. Ati ajuns de toata scarba. Banul murdar este mai important pentru voi decat orice altceva. Plecati acasa!

Favoruri fostilor angajati

Cei mentionati mai sus nu sunt singurii care au beneficiat de favoruri din partea primarului Dumitru Sechelariu si a Consiliului Local care, se stie, nu-i iese din vorba. In aceeasi sedinta a CL din data de 22.11.2002, pe ordinea de zi este trecut, imediat dupa sirul celor care au facut posibila acapararea terenului de la Ciresoaia, si fostul contabil de la Selena.

Stelian Ciubotaru, fost contabil la firma primarului Sechelariu, a primit si el, in numele firmei ANTECO SRL pe care o administreaza, un teren.

Votarea schimburilor de terenuri este, de cele mai multe ori, cel mai neinsemnat punct de pe ordinea de zi. Consilierii voteaza fara sa aiba habar ce dau si ce primesc.