Doi ofiteri de politie care nu s-au lasat omorati de rromi sunt chemati in fata Inaltei Curti de Justitie si Casatie, dupa ce Parchetul dispusese neinceperea urmaririi penale. In evenimentele din decembrie 2002, in catunul Orbic -Buhusi au murit doi rromi.

Cu viata in mare primejdie, dupa ce-au epuizat toate mijloacele de avertisment si resursele de toleranta, politistii s-au aparat, facand uz de arma. Politistii spun astazi ca Orbic 2002 reprezinta cosmarul vietii lor. Firesc, Romani CRISS ii apara pe rromi. Cine-i apara pe cei jefuiti si amenintati cu topoarele si furcile de catre infractorii mascati ?

Viata ca un cosmar

5 decembrie, 2002. Cartierul Orbic-Mocirla din Buhusi. Peste cincizeci de politisti si jandarmi din judetele Bacau si Neamt au ajuns aici, in cautarea mai multor cetateni rromi aflati, de mai mult timp, in urmarire locala si generala. Prezenta lor este legala, are toate aprobarile. Urmaritii sunt infractori inraiti.

Cu tact, politistii si jandarmii incearca sa-i depisteze pe cei urmariti. Cand inevitabilul era pe cale de a se produce, a izbucnit revolta. Practic, un catun intreg, de la copii pana la adulti, a-nceput sa arunce in fortele de ordine cu pietre, sa loveasca non-stop cu bate, furci, pari si sa ameninte cu topoare.

Subcomisarul buhusean Liviu Velnic a fost in acel infern: "Aproape nu se poate descrie ce a fost acolo. Un adevarat cosmar pe care, uneori, il retraiesc in vis. Ce-au facut atunci sutele de rromi depaseste cu mult limitele legii.

Noi ne-am dus cu mainile goale: fara scuturi, fara arme. Noroc de cei de la DPIR Neamt ca aveau tot ce trebuie, pentru legitima aparare, altfel eram astazi morti cu totii. Putea fi un macel. Au sarit peste noi cu bate, furci, topoare, pari, aruncau toti, de la copii la batrani, cu pietre in noi. Ne-au incercuit si eram pierduti. Mi se face pielea gaina si acum, cand imi reamintesc.

Am stat nu mai putin de patru ore in aceasta incercuire infernala, fara sa ripostam (nici nu aveam cu ce) incercand sa negociem. Am vazut, cum, deodata, colegul nostru nemtean, subcomisarul Nicolae Niculaita - care sarise in apararea unui politist doborat deja la pamant - era lovit bestial. Atunci am auzit un foc de arma. Avertisment. Firesc, toti eram in legitima aparare.

Am vazut apoi sange pe fata subcomisarului Niculaita". Cosmar. Agentul sef Emil Vlad completeaza: "In jurul nostru se strangea mereu cercul satenilor rromi care aruncau cu pietre si loveau cu bate, furci, cu tot ce puteau. Noroc de faptul ca au intervenit, dupa ore si ore, jandarmii bacauani si cei de la DPIR Neamt. Daca nu interveneau, ne macelareau".

Subcomisarul Ioan Chiriloiu, seful Politiei Buhusi, ne-a spus: "Atunci, pe 5 decembrie 2002, s-a intervenit legal. Niciun politist sau jandarm nu este vinovat. Asta a stabilit atunci si ancheta. A fost o actiune organizata legal, la care rromii au reactionat cu o violenta nemaiintalnita, de neimaginat".

Daca ar fi fost filmate orele acelea de groaza pe care le-au trait politistii si jandarmii sub incercuirea rromilor, scenele acelea de cosmar ar fi facut ocolul mapamondului si poate ca n-ar fi lipsit reactiile adverse de tot felul la adresa rromilor. Noi ne-am comportat acolo exemplar de democratic, de toleranti.

Mai mult decat atat, de a suporta sute de lovituri si tirul miilor de pietre, ore in sir, nu vad nu vad cum ar putea arata toleranta", zice subcomisarul Liviu Velnic.

Aparatorii rromilor contraataca

In acel conflict au fost loviti de glont doi cetateni de etnie rroma: Gelu Ciubotaru si Calin Florin. Gelu Ciubotaru, care doborase un politist, a cazut primul.

A murit, dupa ce fusese prevenit, fara nici un efect, de un foc de avertisment. Doborase un politist, il ataca pe altul.

Trei rromi s-au ascuns in podul unei case. Au inceput negocierile, dar nu s-au predat. Cateva grenade fumigene si un foc de avertisment au generat violenta. Potrivit relatarilor politistilor, primul a iesit din podul casei Florin Calin, inarmat cu un topor.

Astfel inarmat, acesta s-a repezit navalnic spre subcomisarul Daniel Cazacu, seful DPIR Neamt. Pericol iminent. Aparare legitima. Foc de avertisment. A urmat glontul si moartea lui Florin Calin. Altfel, spun martorii politisti, Daniel Cazacu era casapit. Un minor rrom, V.V., a fost ranit. M-am intalnit atunci, la cateva minute de la acel ceas de cumpana, cu subcomisarul Daniel Cazacu.

"Nu-mi vine sa cred prin ce-am trecut. Am vazut moartea cu ochii. Inca mai cred ca n-a fost ceva real", ne-a spus subcomisarul Cazacu. N-au lipsit nici politistii spitalizati. Cel putin unul dintre ei va avea, pentru toata viata, un mare handicap fizic. Un ochi scos. Cosmarul politistilor si jandarmilor nu s-a terminat aici. A inceput ancheta fireasca.

Astazi, subcomisarul Daniel Cazacu povesteste: "Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau a cercetat timp de noua luni acest caz. Solutia formulata: neinceperea urmaririi penale. In ianuarie 2004, unii reprezentanti ai rromilor, aducand ca argumente prevederile articolului 278 din Noul Cod de Procedura Penala, au solicitat infirmarea acestei solutii.

In 20 februarie 2004, Curtea de Apel Bacau a formulat solutia de redeschidere a dosarului. Parchetul a facut recurs la Inalta Curte de Justitie si Casatie, argumentand ca in acel conflict politistii au actionat legal. Urmeaza ca in ziua de 21 mai 2004 Inalta Curte de Justitie si Casatie sa analizeze dosarul".

Cu alte cuvinte, politistii Daniel Cazacu si Nicolae Niculaita au calitatea de acuzati.

Acuzatorul este asociatia Romani CRISS, o organizatie care apara drepturile rromilor. Subcomisarul Cazacu este un om al Legii. Nu comenteaza si nu va comenta niciodata deciziile Justitiei. Are insa dreptul la aparare si zice tare uman: "Am actionat atunci in deplina legalitate.

Printre cei urmariti se aflau si oameni care mascati, jefuiau sistematic cetatenii din judetele Neamt si Bacau, pe timp de noapte, ii legau cu sarma ghimpata, ii bateau, le luau bruma de avere. Era aici o stare infractionala de exceptie, pe care o vom prezenta in detaliu onoratei instante. Trebuia actionat pentru a stopa acest fenomen.

Acum, unul dintre intemnitatii din Orbic, Cristian Ciubotaru, depune marturie impotriva noastra. Acesta este jocul democratic. Nu-l acuzam, nu acuzam pe nimeni, dar dreptatea este de partea noastra. Nu suntem vinovati cu nimic nici in fata bunului Dumnezeu".

Infractorii jefuiau mascati si legau victimele cu sarma ghimpata

Nu sunt un prieten al politistilor. Zecile mele de articole in care in care am prezentat abaterile unora dintre ei de la lege stau marturie acestei afirmatii. In cazul Orbic -5 decembrie 2002 - n-am insa nici o indoiala: actiunea politistilor si jandarmilor a fost legala, iar toleranta manifestata de ei aici poate fi prezentata ca exemplu in manualele de Educatie Civica.

Am scris si zeci de articole despre faradelegile comise de unii dintre cetateni rromi din cartierul Orbic. Locuitorii din satele din jur au trait si mai traiesc mereu clipe de cosmar. Calare pe bidivii, in carute trase de cai, mascati, inarmati cu furci si topoare, unii dintre infractorii din acest catun au terorizat, la ceas de noapte, zeci de familii carora le-au furat mare parte din avut.

Legatul fedeles, lovirea, amenintarea insoteau jafurile. Pe Constantin Gherghel din Racova, de pilda, l-au legat fedeles cu sarma ghimpata, i-au luat tot ce avea prin gospodarie, inclusiv caruta si calul. Urmand un scenariu devenit clasic, infractorii luau calea codrilor si se sustrageau anchetelor politistilor. Asa fac si acum.

Minorul V.V., ranit pe 5 decembrie 2002, este unul dintre cei care au continuat sa savarseasca infractiuni (spargeri, furturi ). Are dosare pe rolul instantei. Mai sunt si acum infractori din acest catun dati in urmarire generala. Cunosc faptul ca, de peste un an, politistii buhuseni negociaza cu feluriti lideri ai rromilor facilitarea efectuarii unor anchete.

Pentru aceasta, cei suspectati de savarsirea unor infractiuni, cu argumente foarte solide, ar trebui sa se prezinte la ancheta. Ei refuza. Stau in fieful lor din catunul Orbic. Simt ca politistii n-ar mai avea curajul sa se aventureze pentru retinerea lor, ca in decembrie 2002. Ii putem acuza pe politisti ca nu se mai aventureaza legal in stoparea infractiunilor ? Politistii sunt oameni.

Au o singura viata, au, ca si noi, copii, sotii, parinti. Stiu ca orice actiune legala a lor va fi contestata in Justitie. Dar daca Justitia, formata, si ea, din oameni, greseste ?