Proprietar a doua apartamente si al unei case de 200 m2 in Bucuresti, deputatul PRM de Maramures Mircea Ifrim, impreuna cu tanara lui sotie, locuieste, cu pisica si catelul, in cel mai luxos hotel din Oradea, pe banii Universitatii de stat. Pretul unei camere, cum este cea de la etajul I, de la hotelul Continental, ocupata de familia Ifrim, costa 3,2 milioane de lei pe noapte. Prodecanul Facultatii de Medicina si Farmacie, parlamentarul PRM Mircea Ifrim, sustine ca locuieste la hotel inca din 1990.

"Mi se pare normal. Am o conventie cu Universitatea. Eu am fondat Facultatea de Medicina din Oradea si am adus-o de la 200 de studenti la 2.500, dintre care 500 straini. Puteau sa faca o Facultate de Medicina fara specialisti? Nu puteau. Iar daca vrei sa intemeiezi o institutie serioasa, trebuie sa platesti", ne-a declarat deputatul-prodecan Mircea Ifrim. Domiciliul parlamentarului este in Bucuresti, unde are in proprietate trei locuinte. In urma cu un deceniu si aproape jumatate, cand sustine ca a venit la Oradea, detinea titlul de conferentiar universitar.

In 1991, devine profesor si este numit decan al Facultatii de Medicina din Oradea, functie pe care a ramas pana in martie anul curent, cand, impreuna cu sotia lui si cu Adrian Maghiar, fiul senatorului PSD ex-rectorul Teodor Maghiar, este numit prodecan la aceeasi facultate. Din constatarile organelor de control reiese faptul ca, in 2000, pe cand parlamentarul inca mai era decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, Universitatea a cheltuit cu cazarea lui aproape 200 de milioane de lei .

O data cu modernizarea hotelului si cresterea numarului "stelelor" hoteliere, tarifele camerelor s-au majorat substantial. Spre exemplu, in 2001, pe lunile ianuarie-martie, institutia de invatamant uperior a decontat peste 57 de milioane de lei. In prezent, o camera similara cu cea in care sunt cazatii sotii Ifrim costa 3.200.000 de lei pe noapte. Cu toate reducerile de care beneficiaza prodecanul, in calitatea sa de client vechi, stabil si serios, din salariul sau de profesor universitar nu si-ar putea acoperi cazarea nici pentru o saptamana.

La un calcul simplu, Universitatea de stat cheltuieste cu prodecanul Ifrim de trei ori mai mult pentru cazare decat cu plata indemnizatiei acestuia.

Pentru somnul dulce al perechii parlamentare, bugetul universitar varsa anual sute de milioane de lei, din banii publici. "Avand in vedere ca universitatea detine prin inchiriere de la Primaria Oradea un apartament cu trei camere, se recomanda a se analiza, in sedinta Senatului universitar, oportunitatea mentinerii in continuare a acestor cheltuieli, tinandu-se seama de utilizarea eficienta a veniturilor proprii in scopurile comunitatii universitare", se arata intr-o nota de control.

Potrivit propriei declaratii de avere, deputatului PRM Mircea Ifrim detine in proprietate un apartament din 1983, unul din 1987, o casa din 2001, 500 m2 teren intravilan si 14,5 ha teren agricol. "Aceste imobile sunt in Bucuresti si le-am mostenit de la parintii mei. Ei au murit anul trecut si in acest interval de timp nu am putut sa-mi cumpar inca o casa la Oradea", s-a justificat parlamentarul, recomandandu-ne sa ne ocupam de lucruri seriose cum ar fi, spre exemplu, cele 22 de initiative legislative pe care le-a avut el in Parlamentul roman. Totodata, deputatul a tinut sa faca referire la salariile mici pe care le au profesorii si parlamentarii romani, comparativ cu cei din tarile vestice. "Eu iau 550 de dolari ca parlamentar si 250 de dolari ca profesor universitar, dar uitati-va, nu mai departe decat la cei din Ungaria", a precizat prodecanul-deputat. La aceste sume parlamentarul a uitat sa adauge alte circa 40 de milioane pe luna, decontate de aceasta data de Parlamentul Romaniei pentru naveta pe care o face saptamanal la Oradea si pentru care, practic, legislativul tarii n-ar avea nici un motiv sa suporte aceste cheltuieli de transport facute in special cu cursele Tarom. In plus, conform declaratiei de interese, deputatul mai preda si la Universitatea "Vasile Goldis" din Arad, unde trebuie sa faca alte drumuri. Potrivit parlamentarilor de Maramures, in cei patru ani de mandat, reprezentantul tribunului Vadim Tudor, a trecut doar de doua-trei ori prin judetul pe listele caruia a fost ales.

Singura firma care profita din plin de pe urma parlamentarilor plimbareti este Agentia Tarom. In urma negocierilor cu Agentia, pentru o cursa Bucuresti-Oradea, dus-intors, Parlamentul deconteaza de la bugetul statului fiecarui ales al neamului 11,5 milioane de lei, in conditiile in care, pentru muritorii de rand, pe aceeasi ruta, Tarom a fixat un pret minimum de 6.800.000 lei.