Scandalurile iscate de oamenii PSD au continuat ieri, dupa ce s-a descoperit ca tipografia Letea a tiparit cu nemiluita buletine de vot numai bune de masluit alegerile. Practic, ieri s-a depistat ca anumiti primari din judet au ridicat de la tipografie mii de buletine de vot peste cifra permisa de lege. Astfel, autoritatile bacauane au asternut calea spre fraudarea alegerilor, idee vehiculata cu insistenta si la nivel national.

Tiparirea buletinelor de vot este un semnal clar ca furtul electoral nu este deloc imposibil. Dovada: in foarte multe localitati, s-au distribuit mai multe buletine de vot decit maximul prevazut de Legea 67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Conform acesteia, "pentru intreaga circumscriptie electorala, buletinele de vot sint imprimate (...) intr-un numar egal cu al alegatorilor inscrisi in listele electorale, cu un plus de 10 la suta".

Adica, daca o localitate are 5.000 de locuitori, se puteau tipari doar 5.500 de buletine de vot. Legea nu a fost insa respectata, pentru ca, in unele localitati, birourile electorale au primit cu citeva mii de buletine mai mult decit norma. La Stanisesti, de exemplu, Valeria Coman, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie (BEC), spune ca exista mai putin de 3.700 de alegatori pe listele electorale.

"Ar fi trebuit sa primim maximum 4.070 de buletine de vot, dar am primit 4.180 dintre acelea pentru alegerea Primarului. Am mai primit 4.000 pentru Consiliul Local si 3.800 pentru Consiliul Judetean, adica normal. In plus sint numai buletine pentru Primar. Nu stiu de ce le-am primit. Diferenta o repartizez pe sectii. Ar fi trebuit sa fie cel mult cu 10 la suta mai mult. Sau stiu eu?", spune Valeria Coman.

Faptul ca cel mai mare surplus de buletine este pentru postul de primar nu pare sa fie o intimplare. Si pentru comuna Oituz s-au tiparit, tot pentru Primar, buletine de vot in plus. Aici sint 7.513 votanti, dar BEC-ul din localitate a primit 8.600 de buletine de vot pentru Primar, 8.200 pentru Consiliul Judetean (CJ) si 8.300 pentru Consiliul Local (CL). Un calcul simplu arata ca, iarasi, pentru Primar s-au tiparit peste 330 de voturi in plus.

Pentru CL si CJ, numarul de buletine este in graficul permis de lege.

Cica rotativa lui Sechelariu are inertie

Cum de a fost posibil ca sa se tipareasca mai multe buletine de vot, si asta tocmai pentru functiile de primari? In primul rind, trebuie reamintit ca buletinele de vot s-au tiparit la fabrica Letea, apartinind lui Dumitru Sechelariu, fruntas PSD si triplu candidat: la un nou mandat de primar, la CL Bacau si la CJ Bacau. Asta este de fapt si explicatia atotcuprinzatoare. Atribuirea comenzii de tiparire a buletinelor tocmai unui candidat PSD a iscat de la inceput scandal si a dat prilej Opozitiei sa acuze posibile tentative de fraudare a alegerilor. Ieri, teama de o frauda a fost din nou resuscitata de ciudata "defectiune" iesita din tipografia de la Letea.

Prefectul Catalin Mardare a aflat si el ca s-au tiparit mai multe buletine de vot. De asemenea, el recunoaste ca nu este un specialist in domeniul tiparirii, de aceea a cerut, la rindul sau, explicatii din partea altor persoane. Astfel, lui Mardare i s-a explicat ca surplusul de buletine de vot are o cauza "de natura tehnica". In viziunea acelor "specialisti", rotativa are o viteza foarte mare si, "din inertie", ies buletine in plus, pentru ca nu poate fi oprita la un numar ales dinainte. A doua explicatie ar putea fi ca a fost nevoie de mai multe buletine, deoarece era posibil ca unele documente sa nu fie bine tiparite.

Ipoteza cu inertia rotativei ne-a fost prezentata aseara si de Gheorghe Hura, secretarul general al Prefecturii. "E o chestiune de ordin tehnic, pe care nu o puteam controla. Surplusurile sint mentionate in procesele verbale. Acestea vor fi mentionate intre buletinele neutilizate", ne-a spus secretarul general. El a precizat ca "buletinele in plus nu au fost camuflate, ca sa nu fie create premisele unei fraude". Reprezentantii birourilor electorale de circumscriptii au luat si buletinele in plus, deoarece, a sustinut Gheorghe Hura, pachetele nu pot fi desfacute si nici nu puteau fi lasate la tipografie. "Daca ar fi fost gasite la Letea, acuzatiile ar fi fost foarte mari", a opinat Hura.

"Inertia" rotativei este selectiva

Rotativa invocata de toti oficialii incepe sa devina un personaj simpatic, interesant. Rotativa de la fabrica lui Sechelariu pare sa aiba simpatii. Altfel, nu se poate explica de ce doar buletinele de vot pentru Primar au fost in surplus. "Nu-mi pot explica de ce s-a intimplat asa", a recunoscut Gheorghe Hura. El a opinat ca buletinele pentru Primar au mai putine pagini si, de aceea, sint miscate mai rapid de rotativa.

Nu in toate localitatile a aparut surplus de buletine de vot, semn clar ca "inertia" invocata este - iarasi! - selectiva. Adica n-a dat productii record decit acolo unde a vrut. Desi autoritatile insista ca supraproductia la hectarul de buletine de vot nu acopera o tentativa de frauda electorala, banuielile sint firesti, tocmai pentru ca rotativa s-a comportat cu unii muma, iar cu altii, ciuma. Orasele din judet sint un exemplu si mai clar ca tipografia lui Sechelariu are hachite.

Pentru municipiul Bacau, nu s-a tiparit nici un buletin de vot in plus.

La fel si la Darmanesti. In schimb, la Tirgu-Ocna s-au tiparit in plus 500 de buletine de vot pentru Primar si 185 pentru CL. Surplusul este la Buhusi de 580 de buletine de vot, la Slanic Moldova de 100, la Onesti, de 700, la Moinesti, de 100, iar la Moinesti s-au numarat chiar 3.800 de buletine de vot pentru Primar in plus. La Moinesti este, de fapt, cea mai grava depasire, de peste 20 de procente.

Abia astazi, dupa ce buletinele au fost trimise in judet, autoritatile vor decide ce sa faca cu surplusul. Decizia va fi luata de Biroul Electoral Judetean. Prefectul Catalin Mardare a opinat ca, cel mai probabil, buletinele de vot in surplus vor fi cerute din nou la Prefectura, unde sa fie depozitate.

Buletinele de vor pentru judetul Bacau se tiparesc la Letea si costa 2,2 miliarde de lei. Gheorghe Hura nu a putut sa ne precizeze aseara daca banii pentru buletinele de vot in plus vor fi achitati de la buget sau Letea isi va asuma greseala.

O pagina a unui asemenea document costa doar putin peste 200 de lei. Dar numarul mare de buletine de vot tiparite in plus urca semnificativ nota de plata. Daca pierderile vor fi suportate de la buget, numai pentru buletinele in plus de la Moinesti, paguba este de citeva milioane de lei. Bacaul are insa 88 de localitati si putem presupune ca nabadaile rotativei lui Sechelariu vor costa chiar zeci de milioane de lei. Gheorghe Hura a mai precizat ca, oricum, comanda trimisa de Prefectura era mai mica decit cea iesit din rotativa primarului.