O poveste incredibila a fost „scrisa“ la Tg.Ocna. Anul trecut, eleva Harapu Oana Daniela a fost transferata de parinti de la Scoala nr.3 Slanic Moldova la Scoala nr.4 Tg.Ocna.

Din dosarul ei lipsea copia dupa certificatul de nastere si secretara scolii targocnene, Dorina Stoica, i-a convocat de mai multe ori pe parinti la scoala pentru a aduce certificatul de nastere al fetei, sau macar o copie a acestuia.

La inceputul celui de-al doilea semestru, parintii elevei i-au spus secretarei ca n-au gasit nicaieri certificatul de nastere, ca acesta a fost cu siguranta pierdut si ca vor aduce un duplicat. Fata mai avea trei frati, acestia aveau certificate de nastere si secretara scolii, nebanuind care este adevarul, le-a mai dat parintilor un ragaz de o luna pentru a scoate duplicatul.

Pentru ca parintii n-au raspuns apelurilor ei repetate, secretara scolii a inceput s-o faca pe detectivul: „La inceputul lunii mai m-am dus la Scoala nr.3 Slanic Moldova, de unde se transferase eleva, pentru a verifica daca nu cumva gasesc acolo o copie dupa certificatul de nastere, dar n-am gasit.

N-am gasit inregistrarea nasterii nici la Slanic Moldova, nici la Cerdac, nici la Tg.Ocna, nici la Maternitatea Onesti, nici la Dofteana. Si pe la biserici am cautat, ne-a declarat secretara Dorina Stoica. In cele din urma, parintii au recunoscut ca nasterea fetei n-a fost nicaieri declarata, ca fata n-a avut niciodata certificat de nastere.

Si ganditi-va ca este in clasa a VIII-a, ca trebuie sa sustina in curand Testarea nationala si sa intre in sistemul de admitere national computerizat.

Cum sa intre la Testarea nationala fara certificat de nastere, fara buletin, fara nici un act care sa-i confirme identitatea?“

Uluita ea insasi de acest caz fara precedent, inspectorul scolar general adjunct Livia Sibisteanu a recomandat conducerii Scolii nr.4 Tg. Ocna s-o inscrie totusi pe eleva la testarea nationala, dar sa-i determine pe parinti sa obtina in regim de extrema urgenta Hotararea Judecatoreasca prin care sa fie stabilita identitatea elevei Harapu Oana Daniela.

Pe baza acestei Hotarari urmeaza sa-i fie eliberat certificatul de nastere care s-o repuna in legalitate si sa-i confere dreptul de a participa, dupa Testarea nationala, la admiterea centrala computerizata in licee sau scoli de arte si meserii.