Alegerile au trecut asa cum au venit, pe nesimtite. Dupa o campanie electorala mediocra, nu se putea ca ziua votului sa fie ceea ce ar fi trebuit sa fie, o sarbatoare. Maramuresenii au votat nici prea-prea, nici foarte-foarte. Ne-am situat undeva spre mijlocul clasamentului privind prezenta la vot, asta cu indulgenta spus.

Pentru multi, ziua de duminica a fost una obisnuita, poate chiar plicticoasa. Nu ar trebui sa ne mire, si la noi este valabila pilda cu sefii administrativi pe care ii meritam, respectiv lehamitea de politica si politicieni. Singura necunoscuta, la inceputul zilei de 6 iunie, era daca vom reusi, noi, maramuresenii, sa scapam de "sub jugul rosu".

Dupa o zi anosta, cu soare si ploaie, spre seara, pe masura ce se apropia ora de inchidere a sectiilor de votare, atat in Baia Mare, cat si in multe din localitatile judetului, a avut loc o animare la urna de vot. Probabil, mustrati de constiinta, multi dintre concetatenii nostri s-au hotarat sa voteze in jurul orei 21. Pentru multi, a fost tarziu.

Culmea acestei situatii s-a consumat in Moisei, unde la ora 21, peste 600 de votanti doreau sa intre in sectia de votare amenajata la statia de benzina a comunei. A iesit circ si scandal gratuit. Este greu de explicat de ce atatia au lasat, la propriu, pentru ultimele secunde o indatorire de onoare.

Una peste alta, cu mici probleme inerente unei asa de importante actiuni, se poate spune ca votarea a decurs in limitele normalului. Nici in Baia Mare, in afara de incidentul LADO, nu au fost probleme deosebite. Dupa inchiderea urnelor, in schimb, a inceput agitatia la sediile de partid si la sectiile de votare. Incepuse numaratoarea.

Unii veseli, altii tristi

La sediul PSD, tot staff-ul organizatiei era in alerta maxima. Se asteptau primele rezultate partiale din marile orase, rezultate promise de mai multe televiziuni cu acoperire nationala.

Sediul PSD era impanzit de teveuri de top, mesele erau pline de produse marca "Dolha" si "Hoffer", iar liderii pesedisti oscilau, sa aduca sampania sau nu? Victoria lui Basescu i-a tintuit pe scaune. Surprinzatorul rezultat pentru Consiliul General al Capitalei i-a umilit, restul a fost ca un dus rece.

Prezidentul Alexandru Cosma, la "patru ace", a avut puterea de a zambi si de a purta discutii cu domnitele pesediste. Singura schimbare de decor a fost ca, brusc, s-au aprins tigari. Ca la comanda. Cand a fost anuntata finala de la Cluj, pesedistii maramureseni s-au mai destins. Din cand in cand, cate o masina luxoasa pleca sau venea cu stiri de la sectiile din oras.

Se astepta estimarea pentru Primarie. La sediul PNL, atmosfera era, paradoxal, linistita. Liderii liberali erau stransi la o masa si urmareau emisiunea pe de TV 1, la un televizor amarat, cu o antena improvizata. Nu era nimic de mancare, doar apa minerala. Democratii, in aceeasi situatie de "austeritate", se bucurau pentru liderul partidului. La PRM, nimic deosebit.

Tavalugul Anghel

Dupa miezul noptii, in sfarsit au inceput sa vina estimarile. Pentru Baia Mare, rezultatele il plasau pe Anghel pe primul loc cu un scor bun, dar nu erau rezultatele din toate sectiile mari de votare. Bucurie temperata in tabara liberala, tensiune si inca speranta la sediul PSD.

Asa au trecut ore pline de tensiune pentru politicienii judetului si de somn si vise colorate pentru noi, muritorii de rand. Spre dimineata, la primul cantat al cocosului "zarurile au fost aruncate", primarul liberal al municipiului a castigat din primul tur de scrutin. Ce nu a reusit in 2000, i-a iesit lui Anghel la alegerile acestea.

Toata tensiunea acumulata pe parcursul unei nopti obositoare a explodat in bucuria liberalilor. Tinerii si mai varstnicii membri ai filialei au defilat prin centrul orasului. La sediul PSD, vestea a confirmat ce se stia. Actualul primar este aproape imposibil de invins. Nu este un secret ca toti liderii de filiale stiau ca batalia pentru Baia Mare are un final stiut.

A surprins poate modul categoric in care Anghel si-a adjudecat al patrulea mandat. Pesedistii au plecat pe rand, iar sediul a ramas in toata splendoarea sa, pustiu. Pe strazile Baii Mari se strangeau "resturile" unei zile agitate, ce a durat 30 de ore.

Urmeaza turul doi

In primele zile ale saptamanii ce s-a incheiat s-au centralizat datele din toate localitatile maramuresene. La Sighet, Eugenia Godja a castigat din primul tur, cu un rezultat bun. La fel, din primul tur, Cavnicul a ramas sub "comanda" liberalului Nicolae Bindiu. In Viseu de Sus, noua vedeta a filialei, Adi Filip, s-a calificat in turul doi cu un rezultat confortabil.

In Borsa, Gavrila Grec a reusit, in extremis, sa prinda finala cu liberalul Remus Stetco. Poate cea mai interesanta batalie electorala din turul doi se va da in Borsa. Nici in 6 iunie Grec nu a scapat ocazia sa fie motiv de galceava. In orasul codrilor jefuiti am intalnit cea mai tampita situatie din Maramures.

La cateva ore de la inceperea votului, la una din sectii, opozitia a reclamat ca un borsean a fost prins cu patru buletine de vot pentru primar. Potrivit informatiilor noastre, neconfirmate oficial, Sectia a fost inchisa, au fost chemate organele de ordine si in urma numararii voturilor existente s-au gasit 38 de voturi in plus, fata de cei aparuti pe liste ca au votat.

Aceste buletine nu aveau stampila de control. Legat de intamplarea de la Borsa, am primit de la BEJ o explicatie greu inteligibila. Dintr-o eroare a celor care au tiparit buletinele de vot, cele pentru primar au fost impachetate cate patru, unu-ntraltul.

Asa au fost distribuite in mai multe sectii de votare, asa au fost date oamenilor! Este mai mult decat straniu cum nu a sesizat nimeni ca sunt patru buletine de vot, mai ales ca au trecut prin multe maini. Explicatia ca buletinele gasite in plus nu aveau stampila de control nu tine. Ea putea fi aplicata la numarare. Insa in Borsa pesedistului de frunte Grec se poate orice.

Aceasta intamplare ne confirma banuielile ca "baronul local" Grec a incercat (cel putin!) sa-si aranjeze cartea castigatoare. Posibil, in parte, sa fi reusit. Pentru turul doi este nevoie ca liderii PNL-PD-PRM sa fie cu ochii pe Borsa. Noi avem semnale ca a inceput sa se umble la "punguta cu arginti".

Cosmetizarea disperarii

Tragand linia, alegerile locale au scos in evidenta ca maramuresenii s-au saturat de promisiuni trandafirii, de scandalurile din filiala PSD, de liderii de la judet si de cei din teritoriu (in general primari). Cu tot optimismul afisat de pesedisti, este limpede ca maramuresenii vor zona libera de "rosii", baroni locali, judeteni sau cum mai sunt numiti pesedistii.

In toate analizele facute de liderii PSD, se spune ca ei au iesit mai bine decat in alegerile din 2000. Argumentul forte e ca au castigat din "prima" 16 Primarii, iar in 38 de localitati sunt in turul doi. Presupunand prin absurd ca ar castiga toate aceste primarii, pesedistii maramureseni ar strange 54 de localitati in care au primar. Ceea ce este un dezastru, nicidecum o victorie.

Sa nu uitam ca PSD a avut conducerea Consiliului Judetean, principala parghie financiara a judetului si a avut 50 de primarii trandafirii. Teoretic, ei ar fi trebuit sa castige, la pas, in mai toate localitatile, conducerea CJ, Primaria Baia Mare.

Povestea cu erodarea la guvernare tine la "generale", la alegerile locale sunt mai importante realizarile alesilor, decat contextul politic general. In judetul din nordul tarii, PSD are o imagine catastrofala. Timp de patru ani, liderii care s-au perindat la carma judetului ori nu au fost lasati sa lucreze, ori si-au vazut de interesele lor. Cel mai elocvent exemplu este Cosma.

Din scandalurile ce au macinat filiala, prezidentul CJ a reusit de fiecare data sa cada in picioare. Avand in vedere ca refuza titulatura de "baron local", Cosma poate fi caracterizat ca fiind "intrigantul sef", eminenta cenusie, cel care trage sfori si reuseste sa obtina avantaj chiar si atunci cand filiala pierde.

"Divide et impera" este calea prezidentului Cosma. In concluzie, calculele pesediste nu sunt realiste si au darul de a cosmetiza o realitate ce va deveni certitudine dupa turul doi. Chiar daca PSD va avea mai multe Primarii castigate decat opozitia, filiala a pierdut conducerea CJ, Primaria Baia Mare si primarii de orase si comune importante din judet.

Altfel spus, rezultate sub cele din 2000, sub asteptari, sub promisiunile facute conducerii PSD, dar in concordanta cu izolarea Maramuresului, atat administrativa, cat si financiara din ultimii patru ani. Dupa cum spunea un cunoscut politician, cei mai negri ani pentru judet, dupa anul 1989.

Cifrele vorbesc

Datele finale ale alegerilor confirma faptul ca PSD se afla pe "tobogan". La candidatii pentru Consiliul Judetean, partidul de guvernamant a obtinut 50.910 voturi, PNL-43.704, PD-25.981, PRM-20.169, iar UDMR-12.925. Printr-un simplu calcul matematic, semnatarele aliantei anti-PSD, PNL-PD-PRM au cu mult peste voturile pesedistilor. Aceeasi situatie o intalnim pentru consilierii locali.

PSD a luat 57.490 de voturi. Liberalii-41.634, democratii-28.065, PRM-17.887, iar UDMR-12.318. Toate aceste calcule arata ca partidul-stat nu mai este "cel mai tare din parcare". Pe de alta parte, rezultatele sunt un semnal clar pentru "generale", un semnal ca puterea se "pregateste" sa predea stafeta. Va fi revansa celor multi, mintiti, inselati, izolati.

Maramuresul nu merita o asa soarta.

"Nu vom ceda santajului pesedist!"

La mijlocul saptamanii trecute, liderii filialelor PNL-PD-PRM s-au intalnit pentru a intarii alianta semnata inainte de alegeri, in urma rezultatelor incurajatoare, si pentru a pregati preluarea conducerii Consiliului Judetean.

Cristian Anghel, Mircea Man, Emil Marinescu, Liviu Doru Bindea, Teodor Luputiu, Ioan Hoban, Titus Liviu Pasca si alti lideri ai filialelor din alianta anti-PSD au negociat un protocol care nu poate decat sa-i scoata din cartile administratiei Maramuresului pe pesedisti.

Protocolul are clauze clare de sustinere a candidatilor celor trei partide in turul doi pentru Primarii, iar la constituirea Consiliilor Locale si a Consiliului Judetean, de asemenea, sunt prevazute clauze clare. Presedintia CJ revine liberalilor, un loc de vicepresedinte democratilor, iar un altul celor de la PRM.

Toti consilierii Aliantei au dat demisii in alb, pentru a preintampina vreo "deviere" de la cele stabilite. Dupa ce acest protocol a fost facut public, zvonerii de serviciu au si raspandit sageti otravite spre cele trei partide. Se vorbeste de tradare, de faptul ca PSD a oferit PRM presedintia si un loc de vice.

Sau se spune ca se trateaza cu anumiti consilieri voturi pentru partidul-stat. Sumele - intre unul si doua miliarde. Este penibil ce se intampla in aceste zile in Baia Mare.

Se pare ca PSD nu stie sa piarda ori scaunele celor ce au adus dezastru au inceput sa se clatine? Ce nu spun raspandacii de zvonuri e ca sunt si consilieri pesedisti dispusi sa-si vanda votul! In fond, banu-i ban (si e "ochiul dracului"). Legat de aceste barfe, cele trei partide s-au intalnit vineri din nou pentru a dezminti tampeniile aruncate in "eter".

"Nu se pune problema sa ne vindem. Avem controlul asupra situatiei si nu vom ceda santajului mizerabil al pesedistilor. Ii anuntam ca aceste zbateri disperate ii descalifica si ne pregatim sa-i scoatem pe usa din dos. Si acum, si la ", ne-a declarat vicepresedintele PD, Liviu Titus Pasca.