Patronatul societatii Chimpex a cerut, marti, instantei Curtii de Apel Constanta sa suspende greva declansata, luni de dimineata, de sindicatul liber al lucratorilor portuari. De aceasta data, motivul invocat de conducere nu a fost acela ca greva ar fi fost declansata ilegal, ci ca marfa depozitata in incinta magaziilor este periculoasa daca nu se opereaza imediat.

Produsul cu pricina nu este altceva decat azotatul de amoniu, pe care societatea Chimpex il opereaza de multa vreme, fara sa-l fi considerat vreodata periculos. Dovada stau magaziile ca vai de ele, unde sacii cu azotat stationeaza claie peste gramada pana cand este incarcat de catre docheri si macaragii in nave.

Conform sindicalistilor, in adresa prezentata instantei de judecata, administratia invoca faptul ca produsul este extrem de periculos (gandindu-se, probabil, ca recentul incident de la Mihailesti poate influenta decizia judecatorilor) si ca, in cazul in care este expus prea multa vreme razelor soarelui poate exploda.

Liderul sindical Florin Coman a declarat ca motivul este ilar, mai ales ca sacii de azotat de amoniu asteapta de aproximativ o luna pe danele Chimpex pentru a fi incarcati.

„Am operat de multe ori saci cu azotat de amoniu, insa niciodata nu s-a pus problema ca ar fi periculosi, mai ales ca substanta pe care o depozitam noi este ingrasamant chimic, mult mai stabil decat cea folosita la explozibil", a spus Coman.

Intr-adevar, azotatul nu poate exploda decat in conditia in care temperatura la care este expus depaseste vreo o mie de grade, ceea ce nu poate fi valabil in cazul portului Constanta. Totusi, instanta Curtii de Apel Constanta va trebui sa hotarasca daca azotatul de amoniu este periculos si este imperios necesar sa fie incarcat si trimis departe de danele societatii Chimpex.

Surse sindicale ne-au declarat ca, in functie de decizia instantei, Colegiul Liderilor Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare va hotari daca si alte societati din portul Constanta vor intra, vreme de o ora, in greva de solidaritate cu sindicalistii de la Chimpex.

Solicitarile muncitorilor portuari sunt marirea cu 60 de procente a salariilor si acordarea unor indemnizatii in suma de 15.000 de euro pentru fiecare salariat, in caz de disponibilizare in masa. Ei au intrat in greva pe termen nelimitat, incepand de luni, de la ora 07,00, primele negocieri cu patronatul esuand dupa numai cateva ore de discutii.