Grec, premiat pentru dezastru

Stefan Stetco a fost, pana vineri, presedintele organizatiei PSD Borsa. Printr-o decizie aberanta a Delegatiei Permanente a filialei maramuresene, Stetco, director al liceului din oras, persoana respectata si cu o excelenta imagine in oras, a fost suspendat din functie. In locul sau a fost numit interimar al organizatiei borsene nimeni altul decat primarul (inca) Gavrila Grec.

Prefectul Ioan Buda si-a asumat o mare raspundere, cedand probabil presiunilor venite din Borsa (si nu numai).

Povestea schimbarii este simpla. Grec a fost nemultumit ca Stetco nu a "percutat" asa cum este obisnuit de gasca ce-l inconjoara, iar rezultatul alegerilor, catastrofale pentru primarul pesedist, l-au determinat sa caute un tap ispasitor. Si l-a gasit in persoana presedintelui organizatiei.

De aici o ruptura in filiala exact in mijlocul alegerilor locale! De o parte a baricadei se afla Stetco si cei satuli de dictatura lui Grec, de cealalta parte primarul buldozerist si grupul vesel de "brutari", cu tovarasii de la "Fantana Stanchii". Adevarul este ca lui Grec i se arata un viitor sumbru, ca si celor ce-l sustin in organizatia judeteana.

Se stie ca prezidentul Cosma il protejeaza pe Grec, ei facand impreuna celebrul proiect "Luna Ses-Borsa" (e un fel de-a spune, Grec semnand ca primaru’), drag celor ce se vor infrupta din lucrarile pe care le presupune. Dar interesele din zona depasesc limitele unui proiect pe turism.

In Borsa, legea e facuta de mafioti, padurile sunt rase, miliardele "curg" spre centrul de judet, toate astea sub privirile blajine ale primarului Grec. La 20 iunie, acesta si grupul sau de tovarasi va pierde toate avantajele. "Ce pusca mea! Eu cu ce-o sa ma aleg?", a meditat primarul, vazand rezultatele scrutinului din 6 iunie.

Asa ca i s-a pus pata pe functia detinuta de Stetco, impuscand doi iepuri: nu ramane de caruta si scapa de un domn, incomod prin verticalitate. Dorinta lui Grec a devenit o prioritate pentru organizatia judeteana, din moment ce i-a convocat pe cei doi la Baia Mare (oare pe cine si cu ce ii are la mana Grec?).

Prefectul Buda, subprefectul Deghid, Cosma, "executivul" Godja au venit sa judece "cazul" Stetco, desi directiva Centrului a fost clara: pana la terminarea alegerilor nu misca nimeni in front!

Supusii lui Grec

La Prefectura Maramures, in urma cu cateva zile, judecata rebelului Stetco a fost tensionata. Grec a prins glas si a cerut demiterea lui Stetco, a cerut sa fie el presedinte al organizatiei, a tot cerut. Supusii primarului, "puternicii" sefi ai organizatiei judetene, au cautat o cale de-al impaca pe "pretiosul" Grec.

Nu mai conteaza, desigur, dezastrul din organizatie, la cateva zile de turul doi. Stetco a fost amenintat cu excluderea, cu demiterea din functia de director de liceu, evident nimeni nu a recunoscut apoi, dar asta-i democratia ce domneste in PSD Maramures. Dupa intalnirea de la Prefectura, Buda a tinut un fel de conferinta de presa in care nu a recunoscut nimic.

"Incercam sa facem o echipa unita pentru turul doi la Borsa. (unita?!? – n. red.) Nu se fac presiuni, nu stiu sa fie amenintat cu demiterea Stetco. Faceti misto de mine?", a spus Buda, vizibil scos din sarite de interesul presei si ca niciodata de nervos.

Nu, nu facem "misto", domnule prefect, dar ati inlocuit un intelectual, din garda veche, cu buldozeristul de la Stiol, tradator PRM. Si prin miscarea de la Borsa tocmai ati pus dinamita exact in sensibila falie, aparent astupata, intre pesedistii "vechi" si cei veniti pe stil nou... Finalul acestei povesti a venit vineri.

Stetco a fost suspendat, iar Grec instalat interimar in locul sau. Moda interimatelor, inventia prezidentului Cosma, trebuie continuata. Macar pana ce Opozitia va rade toata gasca de mafioti din Borsa...