Instanta Curtii de Apel Constanta a hotarat, ieri, suspendarea pentru 20 de zile a grevei declansate, luni, de sindicatul liber al lucratorilor portuari din societatea „Chimpex". Decizia instantei este definitiva si irevocabila, nemaiputand fi atacata de reprezentantii salariatilor.

Cu privire la acest aspect, liderul de sindicat Florin Coman a declarat ca „in tara asta nu se poate face greva decat ilegal". El s-a referit la faptul ca, ori de cate ori sindicalistii trec peste toate etapele legale inainte sa opreasca lucrul, o instanta de judecata opreste desfasurarea conflictului de munca.

Conform sindicalistului, decizia instantei de a opri greva a fost data, probabil, pentru ca muncitorii din celelalte societati de pe platforma portuara sa nu urmeze exemplul celor de la „Chimpex".

Motivul pentru care patronatul societatii a cerut instantei suspendarea grevei a fost destul de ciudat. Avocatul „Chimpex" a motivat cererea prin faptul ca in incinta societatii exista substante periculoase, care au regim special de manevrare si depozitare.

El a adus in sprijin extrase din normele de tehnica si igiena muncii cu privire la azotatul de amoniu, fisa tehnica a produsului, precum si documente care atesta cantitatea de azotat depozitat la „Chimpex".

De cealalta parte, Coman a afirmat ca decizia nu a avut fundament, din cauza ca substanta pe care administratia o considera periculoasa nu poate exploda decat in caz de dezastru sau daca cineva ii da foc in mod intentionat. Ori agentii de paza ai societatii nu sunt in greva!

In continuare, sindicalistii vor continua negocierile cu patronatul, urmand ca, in cazul in care unele puncte din cadrul contractului colectiv de munca raman in divergenta pana pe 6 iulie, greva sa fie reluata.

Intre timp, sindicatul si-a micsorat pretentiile cerand o marire salariala de 35% si indemnizatii in caz de disponibilizare egale cu 10, 15 sau 20 de salarii in functie de vechimea salariatului concediat. Patronatul nu doreste sa ofere mai mult de 25 de procente crestere salariala si 6, 9 sau 12 salarii de fiecare muncitor disponibilizat.

Ieri, liderii celorlalte sindicate din port cazusera de acord sa sustina greva colegilor de la „Chimpex" prin paralizarea activitatii portuare timp de o ora, in semn de solidaritate. In cazul in care lucrurile nu se vor aranja, vor avea ocazia sa actioneze peste 20 de zile.