Organizatia neguvernamentala a partidului-Stat

Alegerile electorale sunt monitorizate de observatori ai unor organizatii neguvernamentale, pentru a preveni posibile fraude. In Baia Mare, la scrutinul din 6 iunie au fost acreditati 116 observatori din partea LADO, una dintre cele mai cunoscute organizatii de acest fel.

Prezenta acestora a iscat un scandal de pomina, terminat cu retragerea observatorilor, dar si cu discreditarea organizatiei condusa de venerabilul Nicolae Stefanescu-Draganesti.

Pentru alegerile din Baia Mare, la Biroul Electoral Judetean (BEJ) au fost depuse, pana in ziua votului, cereri de participare la scrutin ca observatori doar din partea LADO. Cererile au fost insotite, potrivit prevederilor legale, de declaratiile celor in cauza, cum ca nu sunt membri ai nici unui partid politic.

BEJ a validat cererile celor 116 observatori, dupa care organizatia a facut repartizarea pe sectiile de votare. Totul parea a fi bine si frumos.

"Sunt observator PSD!"

Dupa ora pranzului, Mircea Man, deputatul democrat, a fost informat ca in sectiile de votare sunt reprezentanti ai unei organizatii neguvernamentale pe post de observatori, dar ca ar fi de fapt din partea PSD Maramures.

Man a intrat in mai multe sectii de votare, i-a intrebat pe observatorii prezenti ce cauta acolo, din partea cui sunt… Cert este ca a obtinut mai multe declaratii in care este mentionat: "Subsemnatul (…) cu domiciliul (…) sunt observator al PSD la sectia de votare (…)".

Din aceasta cauza, deputatul democrat a facut taraboi, s-au iscat discutii aprinse si amenintari, de o parte si de alta. Avand declaratiile date de observatori, Man a facut o sesizare la BEJ, la Biroul Electoral Central si catre conducerea partidului, fiind o incalcare flagranta, potrivit declaratiilor primite, a legii si a statutului de observatori acreditati pentru monitorizarea alegerilor.

BEJ si BEC au luat legatura cu LADO si incidentul s-a terminat prin retragerea celor 116 acreditari. Observatorii au fost scosi din sectiile de votare in jurul orelor 17. Asa s-a terminat prima runda.

LADO-PSD

Sesizarea pornita din Baia Mare a ajuns in atentia liderilor de partide din Bucuresti. Deputatul liberal Radu Stroe ne-a declarat ca astfel de situatii au fost semnalate in mai multe judete si in Bucuresti. "Avem semnale ca sunt rude ale unor lideri PSD, observatori LADO. S-au facut sesizari, dar acum chestia din Baia Mare a fost ca un fel de .

Stiu ca s-a cerut sanctionarea celor care au acreditat acesti observatori, dar va spun ca scopul acestei actiuni este discreditarea organizatiei LADO. E inadmisibil ce se intampla", a spus Stroe. Plecand de la acest incident, am aflat lucruri stupefiante.

Desi pe site-ul LADO se mentioneaza ca aceasta organizatie neguvernamentala are filiale in toate judetele, in Maramures nu exista practic o filiala, ci o persoana, Maria Toth, care coordoneaza, se pare, observatorii maramureseni, afiliati sau aflati in subordinea filialei din Satu Mare, condusa de Olimpia Neagu.

Nu am reusit sa aflam detalii despre incidentul din duminica alegerilor, deoarece Toth a refuzat sa dea vreo declaratie, iar reprezentanta de la Satu Mare nu a mai fost de gasit dupa ce a aflat ca suntem de la un ziar din Baia Mare. "Eu am dat o declaratie la ROMPRES si nu am sa va spun nimic.

Nu este adevarat ce sustine Mircea Man", ne-a spus Toth, care desi acceptase sa ne intalnim, a anuntat ca renunta. Probabil asa a fost sfatuita. Am incercat sa aflam de ce observatorii au declarat ca sunt din partea PSD.

Cu uimire am aflat ca prin intermediul lui Neagu de la Satu Mare si al lui Toth a fost inchiriat un spatiu pentru LADO Maramures chiar in sediul PSD Maramures! Aici au fost intocmite actele necesare si s-a facut instructajul observatorilor.

Strategia strutului

Declaratiile culese de Man de la asa zisii observatori au capatat o alta semnificatie, de aceea am incercat sa aflam cine a incheiat controversatul contract de inchiriere din partea PSD. Fara succes. De la subprefectul Viorel Deghid am aflat ca nu este in cunostinta de cauza, neavand voie sa se implice in campania electorala.

Alexandru Cosma ne-a spus ca nu stie nimic, dar sa-l contactam pe liderul organizatiei Baia Mare, Ioan Blajan. Acesta ne-a cerut sa revenim peste cateva ore, apoi nu a mai raspuns. Practic, organizatia maramureseana si cea baimareana nu aveau habar de ce s-a intamplat in sediul PSD, desi toata ziua liderii lor misunau pe acolo.

Asta inseamna ori o dezorganizarea totala, ori se incearca a se ascunde o mare magarie prin care LADO a ajuns in "gura lumii".

Explicatii sporadice de genul: "Stiti ca noi nu am avut reprezentanti in sectiile de votare din cauza lui Pana", nu explica de ce acesti observatori au declarat ca reprezinta PSD si, ce este mai grav, ca urmau sa fie platiti de filiala maramureseana a partidului-stat! Va prezentam cateva declaratii jenante, acuzatoare, penibile.

Fanatici si ignoranti

Am luat legatura cu mai multi dintre cei acreditati ca observatori LADO, iar raspunsurile nu necesita comentarii. "Toti am fost acreditati de doamna aia de la LADO, nu de la PSD, PD… nici nu stiu… Da! Eu am declarat ca sunt din partea PSD, dar dupa ce m-a zapacit Man cu intrebari, nici nu stiu ce am scris. Eu sunt apolitica, habar n-am.

Da! Am fost instruiti la sediul partidului, dar nu in cadrul PSD. A venit o doamna de la Satu Mare, dar… nu ne-a mai platit nimeni", a declarat M.A. "La noi la sectie nu a fost nici un scandal.

Daca altii au declarat ca-s PSD… Pe noi ne-a instruit ala de la Satu Mare… laaa… nu stiu… Atat… Si ce-i rau ca s-a facut instructajul la sediul PSD? Ca ne-au dat aia afara ca sa poata maslui voturile pentru Anghel! Eu am stat pe scaun si m-am uitat, iar la 5 ne-au dat afara ca sa poata stampila. Stiu, dom’ne! De ce ne-au dat afara? Sunt observator LADO de mult.

Si acu’ patru ani am fost. (L-am intrebat daca stie cine-i presedintele LADO, n. red.) Nu stiu cine-i. Nu sunt observator LADO. (L-am intrebat ce cauta atunci in sectia de votare, n. red.) Eram observator LADO, dar ne-au dat afara ca sa stampileze sa iasa Anghel din primul tur. Acu’ sunteti multumiti ca a iesit cine trebuie. De la toate sectiile din oras s-a masluit sa iasa Anghel.

Nu se putea sa iasa din primul tur, fata de Mitica cu 26 de procente in plus (mai numarati domnule, n.red.), cand data trecuta au fost 5 procente in plus. Nu se poate! Peste tot s-a masluit sa iasa el din primul tur, ca in al doilea nu avea nici o sansa (?!)", ne-a declarat, indignat, U.A. "Nu stiu de ce am fost retras.

Eu am cunoscut pe cineva… asa am ajuns… instructajul l-a facut o doamna… nu stiu unde, eu am ajuns la final", ne-a spus P.D. "Am ajuns observator rugat de seful meu… de la Ramira. Nu stiu nimic, nu am facut nici un instructaj", a spus P.A., unul dintre "observatorii impartiali".

"Eu am fost onorabil, dar hai sa vedem… Oricum eu nu mai sunt cu ei. Nu or dat nici un pahar cu apa. Ei or fugit, nu noi… Cum cine? Astia de la PSD, ca m-am dus azi sa–mi dea ceva bani, dar nu mi-o dat nimic, nici macar un pahar cu apa. Mi-o zis . Sa–mi bag picioru’! Is suparat ca sefii de la PSD or plecat, ei trebuiau sa ne plateasca.

Instruirea s-a facut la ei la sediu, eu nu am fost, ca nu-s cu politica. Mi-o zis unu, daca nu vreau sa castig niste bani, asa am ajuns." - D.I., "observator" LADO.