Un rezultat care a aruncat in aer zeci de sondaje declanseaza un razboi electoral

Indiferent de votul pe care il vor acorda bacauanii in aceasta duminica, GAZETA de Bacau va prezinta cateva date despre cei doi.

In topul preferintelor electorale este, dupa primul tur de scrutin, Romeo Stavarache. La 41 de ani, seful umanistilor de la Bacau se poate lauda ca si-a ridicat o firma pe propriile sale forte. In 1987, Romeo Stavarache termina Facultatea de Ingineria Materialelor la Institutul Politehnic din Bucuresti. Din ‘87 a fost angajat ca inginer in atelierul de proiectare la Aerostar.

In 1994 si-a pus pe picioare firma Prod Cresus, care numara in prezent 100 de angajati. Activitatea societatii s-a bazat pe fabricarea produselor de conceptie proprie, astfel, in perioada 1993-2002 au fost brevetate 16 inventii in domeniu. Ca inventator, Stavarache a obtinut diverse diplome si premii internationale.

In 1996 a facut doua cursuri de pregatire postuniversitara, unul prin USAID si celalalt la Universitatea de Stat din Washington. Micuta firma s-a extins de-a lungul anilor si a obtinut Locul I la Topul Firmelor organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura in anii 1996, 1998, 1999, 2000, 2001.

Ca om politic, anul 2000 l-a prins pe actualul umanist in partidul lui Teodor Melescanu.

La destramarea Aliantei pentru Romania, Stavarache a ales sa puna pe picioare un partid de buzunar, tinta glumelor colegilor politicieni: Partidul Umanist Roman. Ce e drept, munca a parut in zadar mult timp, dar Stavarache nu a renuntat. Si acum se lupta pentru functia cea mai inalta din administratia municipiului. Stavarache este casatorit si are 2 copii.

8 ani de Primarie

Dumitru Sechelariu, la cei 46 de ani ai sai se poate lauda ca a trait pana acum mai mult decat altii intr-o viata intreaga. Sechelariu a fost la inceputuri mecanic auto la Pitesti, timp de un an, dupa care a lucrat la Dacia Service pana in anul 1980.

A fost mecanic de intretinere la Teatrul Bacovia, iar Revolutia l-a gasit in balconul Prefecturii Bacau.

In anul de gratie 1990 infiinteaza compania Selena, al carei presedinte va fi pana in 1996. In 1992 incepe aventura in lumea sportiva, mai intai ca presedinte executiv al Federatiei Romane de Box, unde s-a ocupat si de reabilitarea carierei boxerului Francisc Vastag, ulterior devenit campion mondial. In 1996 este ales presedinte al Clubului FCM Bacau, unde este si membru fondator.

Din 25 iunie 1996, Sechelariu isi schimba profesia si este ales… primar. A candidat pentru primul mandat fara sprijinul nici unui partid politic. Si a reusit. Mai mult, anul ‘96 a adus si guvernarea CDR, care insa nu i-a fost potrivnica.

In 1999, Sechelariu isi ia diploma de economist la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, din cadrul Universitatii "George Bacovia". In 4 iunie 2000, Sechelariu este reales in functia de primar al Bacaului. De data aceasta, primarul a ales ca alaturi sa ii stea un partid, la acea vreme PDSR.

Cum alegerile din 2000 nu au fost o necunoscuta pentru nimeni, mai ales dupa esecul dezastruos al guvernarii CDR, Sechelariu a vazut in sprijinul partidului de guvernamant o modalitate de atragere a mai multor fonduri. De altfel, optiunea sa a fost justificata in acest fel de repetate ori, primarul in functie precizand ca formarea sa este mai mult liberala.

Dumitru Sechelariu este casatorit si are 3 copii.

Campania 2004

Sechelariu si-a schimbat in ultimele doua saptamani de lupta intreaga strategie. De altfel, nici staff-ul nu pare acelasi.

Alaturi de primarul in functie sta acum Ion Butucaru, un director de Primarie care a trecut prin mai multe legislaturi fara sa fie schimbat, Valentin Zichil, un universitar respectat printre cadrele didactice, si Cristian Vintila, actual consilier judetean si administrator cu puteri depline la Barter Group. Stavarache umbla impreuna cu consilierii proaspat alesi.

Oameni care nu au fost implicati in viata politica prea mult, ci doar cat le-a cerut partidul. Stilul este aproape socant si diametral opus de cel al lui Sechelariu. Primarul aduna oamenii din cartiere si le vorbeste despre ce a facut si ceea ce mai poate face daca i se va da girul pentru urmatorii patru ani. Tehnica adoptata in campanie si de Ovidiu Budeanu, contracandidatul sau liberal.

Stavarache in schimb se opreste pe strada si vorbeste cu oamenii. Da mana cu ei si 30 de secunde mai tarziu intra intr-un magazin. Oamenii se strang ciorchine in jurul sau. Poate pentru ca nimeni nu le solicita prezenta si implicarea. Caravana PUR isi face simtita prezenta in oras prin claxoane galagioase. Lumea reactioneaza instantaneu.

Sechelariu a trimis zeci de scrisori si fluturasi in care a explicat de ce este mai bun decat contracandidatul sau. Tactica pe care au adoptat-o toti candidatii la Primarie. In campania propriu-zisa.

Sprijin important

In timp ce primarul in functie face declaratii controversate referitoare la sprijinul oferit de PSD pana acum, Stavarache este sprijinit de toata suflarea Opozitiei. Poate doar Partidul Romania Mare se mai afla in dubiu daca sa sprijine sau nu umanistii bacauani. Promisiunile sunt multe si de o parte si de cealalta.

Pana in prezent, singurul lucru care i s-ar putea reprosa lui Romeo Stavarache este lipsa de experienta in administratie. A sa si a celei mai mari parti a consilierilor sai. Lui Sechelariu i s-au reprosat si i se vor mai reprosa multe. Afaceri dubioase, favoritisme, asocieri cu oameni cu o reputatie indoielnica. Toate acestea vor fi puse in balanta de catre alegatori duminica, 20 iunie, la vot.

Pomeni jignitoare

Ramona JITARU

Campania politica a de pana acum a fost cu siguranta un adevarat circ de strada, ieftin, cu protagonisti patetici. Faptele puse cap la cap nu fac altceva decat sa contureze un portret al ultimelor tanguiri. Luni seara, 20 de taximetristi au avut parte de un cate un plin gratuit de combustibil, la o benzinarie centrala. Este stiut faptul ca taximetristii sunt un segment care nu trebuie ignorat.

Astfel incat se poate presupune ca benzina in discutie a fost data pentru a smulge niste voturi. Marti, la orele amiezii, bacauanilor li s-a mai facut o pomana. Dintr-un Volkswagen rosu, cu numarul de inmatriculare NT 05 HMK, s-a impartit trecatorilor cate 200000 de lei.

Din multime s-au ridicat voci care au solicitat o marire a fondurilor, ca si cum treaba solicitata trebuie platita serios.

Nu se stie pentru ce au fost dati acesti bani, dar cu siguranta nu au cazut din cer. Ei au avut un scop precis. Telefoane primite la redactie ne-au anuntat ca unul dintre partidele aflate pe ultima suta de metri a campaniei electorale a solicitat liste cu datornicii la intretinere, pentru a fi achitate. Aceasta este o alta masura populista, menita a smulge voturi.

Interpretari socio-politice

Vizavi de campania electorala de la Bacau, GAZETA a cerut opinia unui analist politic. Stelian Tanase este cel care a pus sub lupa lupta pentru putere de la Bacau.

Rep.: Credeti ca alaturarea numelor Dumitru Sechelariu – Corneliu Iacobov si Romeo Stavarache – Dan Voiculescu afecteaza imaginea celor doi contracandidati la Primaria Bacau?

Stelian Tanase: Din cate stiu din presa, intre primii doi exista afaceri, iar intre Voiculescu si Stavarache nu exista. N-am vazut in presa. Atacurile murdare facute de presa fac parte dintr-o campanie tipic negativa. Una este sa faci anumite fapte, asta nu este campanie negativa, ci este, dimpotriva, a da informatii electoratului. Si alta este sa invetezi situatii incorecte ale unui candidat.

Atunci faci campanie negativa. Cum ar fi de exemplu sa arati o caricatura cu cineva cu cutitul la fund, fara nici o legatura cu realitatea. Cine este in pericol sa piarda puterea recurge la asemenea gesturi incorecte fata de cel care a obtinut simpatia publicului. In mod normal, rational, cat de relaxat era Sechelariu acum o luna, nu mai era necesara aceasta reactie.

Dar si-a pierdut relaxarea, risca sa piarda. Sechelariu trebuie sa piarda puterea. Este spre binele comunitatii din Bacau sa aiba un primar si nu un om de afaceri care o face pe primarul. Are nevoie de un primar care se ocupa numai de administratie, nu are firme, nu ruleaza milioane de dolari.

Rep.: Cum s-a vazut de la Bucuresti campania electorala de la Bacau?

S.T.: In primul rand, a fost o surpriza de mari proportii. Sechelariu aparea in sondaje cu 80 de procente, apoi cu 60 de procente si pana la urma s-a vazut ca a intrat in turul doi, cand toata lumea il vedea castigator din turul intai. Lumea s-a uitat atent spre Bacau, este foarte interesata de ceea ce se intampla acolo.

Bacaul poate sa arate ca este un electorat matur care isi cunoaste interesele. Daca se va lasa impresionat de mititei si bere, vom mai astepta 4 ani, apoi 8 ani. Cine a facut sondajele de care aminteam… daca ar fi un om de afaceri serios i-ar da afara. Totusi, se mai poate intampla ceva: sondajele sa fi fost corecte, dar sa fi aparut o mutatie de ultima ora in optiunea electoratului.

Stiti, in sondaje se arata adresa, iar omului i-a fost teama. Dar cand a mers in cabina a votat cum a stiut el.

Rep.: Intalnirile de ultima ora mai pot schimba ceva?

S.T.: Nu. Absolut nimic. Optiunile erau luate inainte de a se fi declansat campania. Votul se castiga intre campanii si nu in campanie. Atunci se mai castiga doar cateva voturi, un 5-10%.

Rep.: Am avut de-a face cu o campanie murdara?

S.T.: In primul tur nu a fost o campanie murdara. A fost chiar o campanie adormita. Gri, fara interes… In fata esecului, a catastrofei PSD, mai ales in zone urbane, uriasul s-a trezit si a inceput campania murdara. Aceasta crestere de tensiuni s-a vazut in starea de soc actuala. Radicalizarea si atacul la persoana sunt niste metode care nu dau mari dificultati, vorbesc acum ca sociolog.

Dar PSD s-a mobilizat: in administratie toata lumea e pe teren, toata lumea se agita sa nu se confirme trentul din 6 iulie.

Rep.: Votul de pana acum este un semn pentru alegerile generale?

S.T.: Cu siguranta. Romania este acum la o rascruce. Este un crescendo care se va intalni si in alegerile din toamna. Daca, de pilda, PSD pierde inca o data, trentul votului anti PSD se va constata si in alegerile generale, iar daca e sa facem un prognostic, PSD va pierde. Votul anti PSD se va constata si in alegerile generale.

Daca in turul doi PSD reuseste o refacere, analizele nu se pot face decat dupa turul doi.

Daca Bacaul scoate alt primar decat Sechelariu, se va intampla chiar ca la Cluj. Este nevoie de un respiro, lumea sa se simta intr-o postura onoranta de cetatean. Nu trebuie sa stai cu cocoasa plecata. Bacauanii s-au simtit jenati de postura cu mici, cu bere. A tacut bacauanul, dar la urma… Trebuie mobilizata opozitia foarte bine. Adica omul sa vina la vot.

Puse in balanta, cele doua figuri care se lupta pentru Bacau sunt diametral opuse. Bacauanul trebuie sa voteze asa cum ii dicteaza inima. Dar in cunostinta de cauza.