Amenintari mafiote: “Te pun pe lista mea si te execut”

Zilele trecute, fostul primar l-a amenintat pe colegul nostru, Sebi Sufariu, cu MOARTEA. Ceea ce a facut Dumitru Sechelariu este deja istorie. Posturile de radio si TV au reactionat prompt: Europa FM, BBC, PRO TV, Antena 1, National TV. Presa centrala a scris: Evenimentul Zilei, Ziua, Curentul, Jurnalul National etc. Telefoanele redactiei au sunat in continuu. Toti si-au aratat sprijinul.

Le multumim. Vom continua pe aceeasi linie, indiferent de amenintari.

Cum este posibil, domnule Sechelariu? Nu aveti Dumnezeu, nu aveti onoare? Ati fost josnic. Bacauanii v-au sanctionat. Ei v-au scos din Primarie. Ce ramane de facut? Ii omoram pe toti, domnule Sechelariu? Punem o bomba in centru, spargem vreun baraj, aruncam in aer vreun virus? GAZETA nu a gresit cu nimic.

Nu a fost partid care sa nu fi fost sanctionat de noi, atunci cand l-am prins pe picior gresit. Deputatul Vasile Nistor, de la PD, a fost pe prima pagina. Valeriu Gheorghe, presedinte al PNL, a avut si el partea lui de apostrofare. Angela Bogea, deputat al PRM, si-a primit ratia. PUR, da, partidul castigator la alegeri, a primit si el sapuneala.

Unde s-a gresit atat de grav? Sau, mai bine spus, de cand sunteti Dumnezeu sa hotarati cine moare si cine traieste? Ne-ati dat in judecata. Nu ati fost de acord cu materialul GAZETEI in care se prezenta cumetria ce sta la baza lucrarilor publice. Poate nu stiati, domnule fost primar, dar acel material are la baza raportul dvs pentru anul 2003. Chiar si asa, instanta va hotari.

Daca judecatorul nu va spune ce vreti dvs, ce facem? Il omoram? Spanzuram avocatii?

Regret

Stimate domn, ati luat-o razna. Amenintarile ne lasa indiferenti. Chiar credeati ca puteti fi zeu? Ati injurat consilierii care nu v-au dat girul. Miroseanu, consilier local ales pe listele PD, poate spune oricand cat de mult si-a imbogatit vocabularul la capitolul invective, de cand va stie. La fel, Enasoaie de la PRM. Si altii. Care au reusit inca sa nu ingenuncheze in fata cancerului rosu.

Atuurile pe care ati mers pana acum sunt clar conturate in inregistrarea pe care o puteti asculta oricand, deoarece se afla pe site-ul www.gazetadebacau.ro. Acolo va ramane, sa va asculte o tara intreaga si sa va arate cu degetul. Este grav ce ati facut. Foarte grav. De fapt, cand l-ati amenintat pe colegul nostru ati facut exact ceea ce stiati mai bine.

In cate sedinte de CL sau alte soiuri de intalniri ce au avut loc nu v-ati dat in stamba? Sa fie cateva? Va intrebam, in numele Romaniei, daca este corect ca noi toti sa fim cunoscuti ca natie prin astfel de fapte abjecte. Ati invocat mereu europenismul. Ce intelegeti prin asta? Ca aveti voie sa omorati pe oricine, oricand, oricum? Spuneati ca veti trece ziaristi pe lista dvs si ii veti executa.

Aveti cumva o lista? Va ocupati de executii? Cand o veti face publica? Bacauanul care nu cumpara de la Selena trebuie sa traga jaluzelele pentru a nu fi gasit de lunetisti? Cei care nu iubesc kartingul vor fi vizitati de baieti cu cagule? Nu, domnule Sechelariu, nu sunteti in tara nimanui! Nu ne-am ratacit inca prin te miri ce gaura neagra stelara.

Inca avem coloana vertebrala si nu va vom permite sa ne scuipati in fata. Ne vom trezi din somn, da, suntem siguri de asta, iar cei ca dvs isi vor avea un loc clar in societate. Avem tarie cat pentru o mie, avem curaj, avem demnitate. Caracteristici pe care se pare ca nu le cunoasteti. In numele lor, vom fi mereu aceiasi, indiferent cate pistoale va veti cumpara.

Scrisoare deschisa a unui condamnat la moarte

Sebi SUFARIU

Am fost amenintat cu moartea. In anul 2004, in Bacau, Romania, din partea unei persoane care a detinut si detine functii politice si publice. Nu era vocea unui om care parea pus pe glume. Dimpotriva, era glasul unei persoane roase de ura, al unui individ abject, gata sa scoata cutitul. Dumitru Sechelariu, cel debarcat de la conducerea Primariei in urma cu o saptamana.

Nu a avut nici un motiv si nici o scuza, nu a fost tracasat, de fapt nici nu a asteptat sa auda ce anume i se cerea. Si intentia privea un lucru extrem de simplu: problema FCM Bacau. Probabil ca intrebarea nici nu mai conta. Orice ziarist din cei care nu i-au cantat in struna si orice i-ar fi spus ar fi aflat ca va fi trecut pe o lista si executat. In anul 2004, in Bacau, Romania.

Ca asa considera Sechelariu, unul dintre baronii care isi imagineaza ca isi pot permite orice, pentru ca atat de mult timp li s-a ingaduit orice. Ar fi putut sa inchida telefonul, sa refuze dialogul. Orice ziarist s-a lovit macar o data de un refuz motivat sau nu si nu a facut o tragedie din aceasta. Pagina mea, buna sau rea, se facea si fara Sechelariu.

Dar el a tinut mortis sa scrie o altfel de pagina, pe care nu va putea sa o stearga din istoria lui efemera dar concludenta, oricat de mult ar incerca si ar vrea.

Nu sunt singur, domnule!

Ambasada SUA, Organizatia Reporteri fara frontiere, Clubul Roman de Presa, Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu, majoritatea posturilor de radio si tv, a cotidianelor centrale si a publicatiilor din reteaua GAZETA au reactionat prompt la aceasta amenintare adresata unui simplu ziarist care nu a incercat altceva decat sa-si faca meseria.

O meserie care aici in Bacau s-a facut mai tot timpul la comanda. O meserie care este din ce in ce mai plina de riscuri. Cei cu bani si putere cred ca le este permis orice, oricum, oricat. Aparitia GAZETEI a insemnat altceva. Ah, nu poate spune nimeni ca este un saptamanal fara balbe, fara poticneli inerente unui inceput.

Nu poate spune nimeni ca detine adevarul absolut, dar daca metodele prin care se incearca sa se faca lumina sunt corecte putem vorbi de o reusita. Unii nu au putut insa accepta faptul ca a face presa nu inseamna in mod obligatoriu a lingusi. Nu au acceptat faptul ca in viata sunt si esecuri si ca niciodata nu este corect sa dam vina pe altii pentru ele.

Nu s-au deschis fata de critica taindu-si astfel craca de sub picioare. Dar toate acestea ii privesc. De aici si pana la a ameninta pe cineva cu moartea este cale lunga. O cale care nu ar trebui strabatuta. Dar, pentru a intelege toate acestea, este nevoie de mai mult decat cateva milioane de dolari. Este nevoie de bun-simt, de un comportament demn de un om.

Din pacate, acesta nu exista la fostul primar al Bacaului. A dovedit din plin, atat in perioada mandatului, dar mai ales acum, cand adevarata sa fire a iesit la suprafata. A arunca cu bani in dreapta si-n stanga la audiente nu te face mai bun. Anul 2004, Bacau. Dorim integrarea in Uniunea Europeana. Cu astfel de oameni este greu de crezut ca vom reusi vreodata.

Sechelariu nu a compromis doar imaginea sa, ci si pe a noastra. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat. Nimeni in Romania nu este proprietatea cuiva. Nu suntem sclavii nimanui, ca sa-si permita sa se comporte asa cum s-a comportat Dumitru Sechelariu. Nu-mi vine inca sa cred ce mi s-a intamplat, asa cum nu-mi vine sa cred cum am putut accepta timp de opt ani un astfel de om la carma orasului.

Si am acceptat crezand la un moment dat ca e cea mai buna solutie. M-am inselat.

Declaratii oficiale

Ionut AVRAM, Andrei LASLAU

Nimeni nu a ramas indiferent in fata atitudinii ciocoiesti afisata de fostul edil. Declaratiile colegilor de breasla sunt graitoare in ceea ce priveste modul in care politicul s-a asezat cu bocancii pe jugulara ziaristilor independenti.

Mircea Toma, Academia Catavencu, Agentia de Monitorizare a Presei

“Problema cea mai importanta in aceasta situatie este nu in primul rand amenintarea in sine comunicata de o persoana extrem de nervoasa pentru ca a trait un esec neasteptat si important, ci faptul ca purtatorul mesajului este reprezentantul unei institutii care reprezinta autoritatea in acest moment in Romania.

Este reprezentantul partidului de guvernamant, are pozitie de functionar public in CL. Deci, in aceasta calitate, mesajul o data raspandit poate sa constituie instigare la violenta impotriva ziaristilor.

Din punct de vedere psihologic, banuiesc ca este la limita nervilor, nu se astepta la un asemenea esec si probabil ca realizeaza ca o parte din banii publici nu vor mai ajunge in proprietatea personala. Sigur, este o persoana foarte vanitoasa, care digereaza dificil esecul. Experientele anterioare au demonstrat ca in absenta solidaritatii pericolul ne pandeste pe toti.

Perseverenta unor ziaristi care au tinut subiectul in atentia opiniei publice nationale si internationale a contribuit la o relativa responsabilizare a autoritatilor. De altfel, li se cam rupe de noi, ba chiar sunt fericiti sa o luam pe coaja.”

Allison Mutler, Associated Press

“Libertatea de exprimare este o problema oficiala a Romaniei, invocata atat de UE, cat si de Ambasada SUA. Presa straina din Romania a format o asociatie care are drept scop apararea dreptului la libera exprimare al ziaristilor romani. As zice ca Bacaul este zona in care este cel mai greu sa fii un ziarist independent.

Este de nepermis ca un ziarist sa fie amenintat cu moartea, chiar si in gluma sau la nervi.”

Ioan Margarit, Revista presei Online

“Deja s-au complicat lucrurile, din cauza faptului ca Sergiu Sechelariu a recunoscut ca a deturnat fonduri ca sa dea Bacaului si a mai venit acum si amenintarea. Chiar colegul vostru a spus ca stie toata lumea ca e un temperament coleric. Eu nu cred ca va pune in practica amenintarea, nici nu are puterea sa faca treaba asta.

Din punct de vedere juridic, cred ca este foarte bine ca presa sa se solidarizeze. Sebi Sufariu trebuie sa depuna plangere penala, iar noi ca asociatie de jurnalisti il vom sprijini si vom fi atenti ca un eventual proces sa se desfasoare corect. Tot ce s-a intamplat face parte dintr-o lunga serie de amenintari si agresiuni la adresa jurnalistilor. Noi va sustinem din toate punctele de vedere.

Liana Ganea, Coordonator programe Agentia de Monitorizare a Presei

“Comportamentul dlui Sechelariu este inacceptabil, iar colegii domniei sale de partid ar trebui sa-l sanctioneze pentru ca prejudiciaza imaginea partidului. Un astfel de comportament a devenit din ce in ce mai obisnuit la oamenii politici din Romania si asta e un lucru care trebuie sa inceteze, pentru ca in final poate duce la violente fizice impotriva ziaristilor.

Speram sa ia masuri impotriva lui Sechelariu, deoarece este inacceptabil ceea ce a facut fostul primar si lider local al PSD. Sper ca justitia sa-si faca treaba. Am convingerea ca asa va fi, indiferent de pozitia dlui Sechelariu.”

Anca Hriban, Ziua

“Privesc cu foarte multa ingrijorare acest caz, pentru ca relatia dintre politicieni si ziaristi s-a deteriorat pana la un nivel mizerabil. Ma ingrijoreaza si faptul ca institutiile abilitate nu par sa reactioneze. Cred ca in toate zonele in care exista baroni locali ai PSD, ziaristul isi face cu greu meseria.”

Cristina Hurdubaia, Jurnalul National, coordonator Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare Romania

“In calitate de reprezentant al unui ONG care promoveaza libertatea de exprimare subliniez ca acest drept fundamental al omului trebuie sa fie folosit cu grija. Trebuie sa stii cand si mai ales cum poti folosi aceasta libera exprimare si care sunt limitele in care te poti incadra.

Ori dl Sechelariu a dat dovada de lipsa de respect nu numai fata de o persoana, ci si fata de un reprezentant al presei. E trist ca, dupa atatia ani de «democratie», dl Sechelariu (si din pacate multi alti politicieni) inca nu a realizat ca rolul ziaristilor este, printre altele, de a fi cainele de paza al democratiei.

Reactia fostului primar de Bacau este o rusine pentru partidul de guvernamant pe care cu «onor» il reprezinta. Din punctul meu de vedere, sanctionarea lui Sechelariu este mai mult decat necesara”.

Ramona JITARU