In Bacau exista 51 de eroi ai Revolutiei din ’89 care beneficiaza, conform legii 48/1999, de loc de veci in primele randuri de morminte ale Cimitirului Central. Eroi avem mai multi, asa cum spune proverbul: "dupa razboi, multi viteji se-arata". Dar restul sunt revolutionari cu acte in regula prin cu totul alte localitati.

In aceasta categorie sunt inclusi Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu si altii. Faptul ca unii au cerut certificat de revolutionar, chiar daca in acele momente acum interpretate drept lovitura de teatru erau prin dulapuri, asta este o cu totul alta problema. Din cele 51 de persoane, 2 au decedat. Hodorogea Teodor si Constantin Giosanu.

Normal ar fi fost ca ele sa fie ingropate in Cimitirul Central, dar nu a fost asa. Popa le-a cantat prohodul pe drumul spre Cimitirul Sarata, unde au fost inmormantati. Aici a decis fosta administratie sa fie locul de veci al revolutionarilor din decembrie. Acest lucru a fost parafat prin adresa 10951/31.03.2000, emisa de Primaria Bacau, desi se impunea o Hotarare de Consiliu Local in acest sens.

Vizavi de decizia Primariei, Asociatia Revolutionarilor 22 Decembrie 1989 a inaintat o contestatie privind repartitia locurilor de veci. La aceasta a fost atasata o schita care reglementa locul cuvenit revolutionarilor decedati: intre celebrul mormant mai mult decat central al fostului primar Dumitru Sechelariu si locurile de veci ale veteranilor de razboi din municipiul nostru.

Contestatia si schita au fost aprobate de prefectul Radu Catalin Mardare.

Sah mat cu cavourile

Adresa emisa de Asociatia Revolutionarilor este datata 30.03.2004. De atunci, se asteapta raspunsuri. Care nu mai vin. Fata de toate acestea, directorul Vasile Sosu spune ca revolutionarii nu mai incap in Cimitirul Central, acesta fiind inchis. "Pentru revolutionari a fost data o parcela, care insa s-a terminat inca din 1995.

Apoi, conform legii 189/2000, Consiliul Local a alocat o alta parcela, printr-o Hotarare de Consiliu Local, in Cimitirul Sarata. In aceasta lege sunt inclusi si deportatii", explica Sosu.

Ar mai exista o solutie, dupa cum considera directorul Cimitirului Central: "sa fie dusi rusii in Cimitirul Armatei", dar pentru acest lucru este nevoie atat de aprobare de la Ministerul Apararii Nationale, cat si de o alta Hotarare a Consiliului Local.

In toata aceasta ecuatie problema pare sa fie Cimitirul Central care este prea mic pentru toti cei care ar avea dreptul sa fie inmormantati aici. Astfel, desi pare ciudat, tot ce se poate face este o impacare de scurta durata a pretendentilor, pe principiul azi ii scoatem pe rusi, poimaine poate pe voi. Si tot asa. Despre mutarea rusilor in alte locuri de veci, revolutionarii nici nu vor sa auda.

"Imediat ce s-a dat legea din ’90, prin care se reglementa clar pozitia mormintelor noastre, era normal sa primim aceste morminte. Poate ca au existat interese pentru acapararea acestora", spune Iordache Ciuperca, presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Decembrie ’89.

Slujba cu forta

In cazul in care vreunul dintre revolutionari ar deceda, membrii asociatiei sunt hotarati sa-l inmormanteze in Cimitirul Central, chiar daca nimeni nu va fi de acord cu acest lucru. "Avem aprobarea prefectului Catalin Mardare, in acest sens. Locul care ar trebui sa fie al nostru nu este ocupat, cum spune directorul Sosu. Este liber".

Migrene postconducere

La fel de ciudata ramane pozitia mormantului familiei Sechelariu, care detine in Cimitirul Central doua cavouri, chiar in primul rand, in imediata apropiere a eroilor revolutiei si a veteranilor de razboi. Unul pentru Dumitru Sechelariu, iar celalalt pentru tatal fostului primar.

Se pare ca pentru cei care au detinut prea multa vreme puterea si influenta in urbe nu a contat prea mult ca cimitirul este mic si, asa cum afirma directorul Sosu, este inchis inca din 1995. Cand si cum s-a procopsit fostul primar Sechelariu cu doua cavouri in buricul targului este o intrebare prea grea pentru directorul Cimitirului Central. "Nu stiu, nu cunosc.

Pot sa va spun doar cand s-au facut constructiile: acum doi ani, chiar cand am preluat eu Administratia Cimitirelor". Totusi, se pare ca fostul primar "a luat locurile de veci asa cum se dadeau pe vremuri".

Acelasi director ne-a explicat cum se pot achizitiona mormintele: prin concesiune pe 7 sau 25 de ani ori prin transmiterea lor de la detinatorii care nu mai au trebuinta si vor sa vanda. In acest caz, noul proprietar va plati 2,5 milioane de lei, la care se adauga o taxa anuala de 180000 pentru intretinerea locului de veci.

Sosu s-a ferit sa comenteze prea mult pe marginea mormintelor care apartin familiei Sechelariu, ajunsa la rang de cinste, cu mormant printre eroi. Ne-a asigurat doar ca acest subiect nu este, Doamne fereste, vreunul tabu.

Nu sunt fonduri

Acesta a fost raspunsul Consiliului Local atunci cand revolutionarii din Bacau au solicitat o marire a alocatiilor copiilor de la 150.000 de lei, cat este in prezent, la 1.700.000, asa cum sunt ele in aproape toate judetele tarii.

Plata acestora este suportata de CL si, dupa cum ne-a explicat presedintele Asociatiei Revolutionarilor, mai multe cereri formulate in sensul cresterii alocatiilor au fost respinse pe motivul lipsei fondurilor disponibile.

"Daca nu vor sa ne dea mormintele care ni se cuvin conform legii, ni le vom lua singuri. Cand Dumnezeu va hotara ca este timpul sa inmormantam un alt revolutionar, acolo vom merge pentru ultimul drum".