Horia Colda (seful Vamii Baia Mare) a fost scos de sub urmarire penala * Procurorul care a solutionat dosarul "Colda" a fost transferat intr-o structura superioara * Colda a incredintat masina Vamii sotiei sale (care a distrus-o in urma unui accident rutier) si a mintit in declaratii oficiale * Seful Autoritatii Nationale a Vamilor afirma ca Horia Colda e doar… "agent vamal", desi acesta ocupa in continuare biroul de conducere al institutiei baimarene si da declaratii oficiale din aceasi postura * Ultima ora: Horia Colda a fost demis!

Dupa ce Horia Colda, seful Vamii Baia Mare, a comis infractiuni sanctionabile de orice institutie publica din tarile civilizate, in Romania a fost declarat… nevinovat! Dosarul "Colda" a fost solutionat de politisti in 10 luni, intarziere cauzata si de faptul ca seful Vamii a mintit in declaratii, incercand sa induca in eroare organele de ancheta.

Apoi, dosarul a fost inaintat Parchetului cu propunerea de incepere a urmaririi penale pentru abuz in serviciu. Un procuror a decis altfel.

Aparent, atunci cand cineva greseste trebuie sa platesca. Macar de dragul nenorocitului ala de articol 16 din Constitutia Romanie): "nimeni nu este mai presus de lege".

Insa pentru ca traim intr-o pseudo-normalitate, atunci cand acel cineva care greseste si plateste e… CINEVA (adica vreun personaj din conducerea unei importante institutii bugetare care apartine de Ministerul de Finante, de exemplu) anuntam fapta cu surle si trambite.

Stiti de ce? Pentru ca in cele mai multe cazuri, cei pe care tanti Lina din Soporau (care vinde-n piata lapte "fara degresori") ii numeste "granguri", platesc rar greselile comise si, de cele mai multe ori, doar dupa o ofensiva sustinuta a "nenorocitilor aia de ziaristi, care-s de vina pentru tot raul care se-ntampla in tara".

Procurorul "Detergent"

Asa era sa se intample si cu Horia Colda, seful Vamii Baia Mare. Era sa plateasca, pentru ca a comis o serie de greseli inacceptabile pentru functia sa. Numai ca a fost introdus in "masina de spalat" a Parchetului Carei, de unde a iesit "ca la Nufarul". Mai alb, mai curat, mai pur. Demn de mentionat: pentru aceasta operatiune nimeni nu a trebuit sa foloseasca inalbitori.

De "detergentizarea" lui Colda s-a ocupat indeaproape procurorul Ioan Silaghi. Desigur, intamplator, la foarte putin timp dupa solutionarea pozitiva a dosarului "Colda", procurorul Silaghi a fost avansat in al treilea nivel al structurii Ministerului Public, mai exact la Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare.

Astazi, Silaghi refuza orice dialog referitor la modul in care a ajuns la o concluzie ce anuleaza toate concluziile cercetarii de zece luni a politistilor satmareni. "Taciturnita" care l-a afectat pe Silaghi a fost motivata… fals.

"I-am transmis domnului procuror Silaghi solicitarea si a spus ca nu vorbeste cu dumneavoastra pentru ca nu are voie sa dea referiri despre caz", a comunicat procurorul prin secretariatul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare. Fiind solutionat cu "celebrul" NUP (neinceperea urmaririi penale), dosarul "Colda" nu mai constituie secret de serviciu.

Asa ca, Silaghi ar fi putut raspunde la o intrebare fireasca.

Au gresit politistii satmareni cand l-au incadrat pe Colda la abuz in serviciu, propunand Parchetului inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu contra intereselor publice (fapta prevazuta si pedepsita conform articolului 248 din Codul Penal)? Pentru a nu se autoincrimina, la aceasta intrebare procurorul putea avea un singur raspuns: da. Numai ca a evitat dialogul.

Facuse deja "transbordarea" de pe strada Kolcsei Ferenc nr.1 din anostul Carei, pe strada Mihai Viteazu nr.8 din municipiul Satu Mare. Datorita meritelor profesionale. De altfel, banuim ca fostul sau sef, procurorul Voicu Bara (care a ramas singur-singurel in tot Parchetul Carei!) a fost multumit pentru promovarea fostului subaltern intr-o structura superioara.

La Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, Silaghi era absolut necesar. Acolo erau doar 12 procurori (cu tot cu sefii de rigoare). Silaghi e al 13.

Politisti dezolati

Politistii satmareni de la Circulatie si Criminalistica impreuna cu expertii din cadrul Institutului de Expertiza Criminalistica Timisoara au lucrat timp de zece luni pentru solutionarea acestui caz ("n-am vrut sa gresim si sa partinim pe nimeni", a spus unul dintre anchetatori). Au dat o solutie (eronata?), anulata de procurorul Silaghi.

Inspectorul principal de politie Dan Moisa, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare (IJP), a precizat referitor la acest caz: "Politia a ajuns la o concluzie (Colda se face vinovat pentru abuz in serviciu, n.red.) pe care si–o mentine in continuare.

Parchetul poate sa isi insuseasca sau nu propunerea rezultata in urma cercetarii noastre (inceperea urmaririi penale, n.red.)." Pentru cei nefamiliarizati cu "strategia justitiei" mentionam ca impotriva hotararii pronuntate se poate face contestatie, care se judeca de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (in complet de 9 judecatori).

Hotararea prin care se solutioneaza contestatia este definitiva. Intrebat daca IJP a contestat vreodata vreo solutie a Parchetului (tot se plang politistii ca ei ii prind pe infractori si procurorii sau judecatorii ii elibereaza), Moisa a replicat: "Nu stiu, dar ma voi informa si va voi comunica." A urmat tacerea.

Aceeasi tacere cu care ne-au tratat: procurorii Radu Ilina, Simona Frolu si Ramona Bulcu (de la biroul de Relatii cu presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie) – ii intrebasem de ce gasim toate declaratiile de avere (chiar si ale procurorilor din Lehliu Gara, Patarlagele sau Gurahont), dar a procurorului Silaghi, nu.

Raspunsul a fost cel pe care il auziti si dumneavoastra. O lunga tacere.

ULTIMA ORA: Seful Vamii Baia Mare, Horia Colda a fost demis de Autoritatea Nationala a Vamilor! Vom reveni.

"Agentul vamal Colda"

Reactia Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) a binevoit sa raspunda unei solicitari oficiale a GAZETEI dupa 38 de zile ("putin" peste termenul prevazut de Legea 544, dar la naiba cu legile astea!). Era o frumoasa zi de joi, 3 iunie. Ploua torential. "Autoturismul cu nr.

de inmatriculare MM-10-VAM va fi expertizat de service-ul autorizat cu care lucreaza Directia Regionala Vamala Oradea (fusese deja reparat, ma rog, cat s-a mai putut repara ceea ce a mai ramas din Volkswagenul Bora distrus de sotia sefului Vamii Baia Mare, n.red.). In functie de cele constatate, urmeaza a se face o evaluare a prejudiciului creat (nu mai exista prejudiciu material, n.red.).

Pentru recuperarea pagubei produse cu vinovatie patrimoniului autoritatii vamale, fapta prevazuta la articolul 72, lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, se va emite un ordin de imputare, in termen de 30 de zile de la evaluarea pagubei, conform prevederilor art.73, alin. (1) din acelasi act normativ.

Totodata, impotriva agentului vamal Colda Horia din cadrul biroului vamal Baia Mare, s-au dispus masuri de sanctionare, pe linie administrativa." Semneaza Secretar de Stat Tudor Tanasescu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor.

Conform acestui raspuns ati fi indreptatiti sa credeti ca masurile de sanctionare pe linie administrativa ar presupune demiterea lui Horia Colda din functia de sef Birou Vamal in agent vamal. Numai ca in biroul sefului Vamii Baia Mare, troneaza in continuare acelasi Colda. In declaratiile date presei e acelasi "sef birou vamal".

Ca sa nu ma doara capul din cauza acestei dileme, va promit ca voi incerca sa aflu daca titulatura functiei lui Colda a fost "gresita" de catre seful ANV, sau… nici nu vreau sa ma gandesc.