Cu mana la piept pentru a-si potoli cat de cat bataile inimii, Antochi Berdila, Vasile Rosu, Gheorghe Lazar si Vasile Radu priveau hartia din fata si nu-si puteau crede ochilor. Conform calculelor Electrica, aveau de platit intre 500.000.000 si aproape 700.000.000 de lei pentru curentul electric pe care, chipurile, l-ar fi consumat din noiembrie 2003 pana in aprilie 2004.

In zadar au cautat virgule intre cele noua cifre care le intunecau privirea. N-au reusit sa gaseasca niciuna, pentru ca pur si simplu nu existau. In total, pentru cele patru case modeste ar fi trebuit sa achite mai bine de 2.000.000.000 de lei! Fiind convinsi ca nu pot consuma cat un combinat, au lasat balta muncile si au plecat la Bacau, sa-si faca dreptate.

Cea mai apriga s-a dovedit sotia lui Antochi Berdila, care pana la urma a si rezolvat problema la ghiseul Electrica. Familia ei primise si cea mai mare factura, de 676.825.666 de lei. Daca are vreo importanta, in casa nu exista nici radio, nici televizor. Dupa ce a stat de vorba cu mai multi functionari, acestia au facut verificarile de rigoare si au indreptat greseala.

In realitate, gospodaria lui Antochi Berdila consumase doar 7 KW. Pana la urma, clientul nu a mai fost nevoit sa plateasca nimic, deoarece la factura precedenta achitase ceva mai mult.

„Noi suntem tarani, seara ne culcam devreme, nici nu prea aprindem becul“ - ni s-a confesat sotia lui Antochi Berdila, linistita totusi ca trei generatii dupa ea nu vor fi nevoite sa munceasca doar pentru a plati o factura la curent electric.