Fata de anul trecut, s-a dublat numarul violurilor

In primul semestru al acestui an, la nivelul judetului Braila au fost `nregistrate 47 de infrac]iuni s\v`r[ite cu violen]\. ~n aceast\ categorie intr\ omorurile, tentativele de omor, loviturile cauzatoare de moarte, violurile, t`lh\riile [i pruncuciderile. Trebuie `ns\ men]ionat c\ in aceeasi perioada a anului trecut numarul acestor infractiuni a fost mai mare cu trei.

Atit in primele sase luni ale acestui an cit si ale anului trecut au avut loc [apte omoruri [i c`te o infrac]iune de lovituri cauzatoare de moarte. Num\rul tentativelor de omor au sc\zut `n acest an cu trei fa]\ de anul trecut cnd s-au `nregistrat nou\.

De asemenea, s-au redus infractiunile de tilharie avind in vedere c\ `n primele [ase luni ale anului 2003 au fost `nregistrate 29 iar `n aceea[i perioad\ a anului curent doar 24. Cu toate acestea, `n perioada analizat\, a crescut num\rul violurilor de la patru, s\v`r[ite anul trecut, la opt inregistrate anul acesta pina in prezent.

Nici la capitolul pruncucideri situatia de pina in prezent nu este `mbucur\toare `ntruc`t `n primele [ase luni a fost un astfel de caz fa]\ de anul 2003, `n care lucr\torii poli]iei nu s-au confruntat cu nici un astfel de caz.

Infractiunile comise cu violenta trebuie prevenite

Infractiunile comise prin violenta sint tratate cu deosebita atentie de catre politie, pentru descoperirea mobilului ac]iunii, a factorilor [i mijloacelor de prevenire.

In majoritatea cazurilor s-a luat m\sura arest\rii preventive a autorilor iar definitivarea cercet\rilor [i trimiterea lor in judecat\ s-a f\cut in termenul cel mai scurt, astfel ca persoanele in cauz\ s\ realizeze gravitatea faptelor comise, iar pedeapsa aplicat\ s\ aib\ un rol educativ.

Cu privire la mobil, majoritatea faptelor s\v`r[itecu violen]\ se produc spontan, o parte fiind generate de st\ri conflictuale pe fondul consumului de alcool iar, foarte pu]ine au la baz\ r\zbunarea sau jaful.

Cei mai mul]i indivizi declan[eaz\ actul agresiv f\r\ motiva]ie, rezolv`nd in acest mod unele probleme lipsite de importan]\.

Alcoolul diminueaz\ discern\m`ntul

Unul dintre factorii care declan[eaz\ comiterea faptelor cu violen]\ il constituie consumul excesiv de alcool. Alcoolul, pe l`ng\ efectul excitant pe care il are asupra sistemului nervos, produce [i o stare de inhibare a anumitor zone ale scoar]ei cerebrale, manifestat\ prin pierderea controlului, voin]ei [i, in general a puterii de discern\m`nt cu privire la ac]iunile individului.

Pentru a nu fi expu[i la agresiuni [i la stresul multiplu pe care acestea le provoac\, este necesar ca fiecare individ s\ cunoasc\ metodele elementare de autoap\rare sau de inl\turare a cauzelor care duc la declan[area unor comportamente violente individuale sau de grup.

Tilharia - adevarat pericol social

Cea mai `nt`lnit\ astfel de infrac]iune este t`lh\ria.

Aceasta este definit\ de Codul penal ca fiind furtul s\v`r[it prin intrebuin]area violen]ei, amenin]\rilor ori prin punerea victimei in stare de incon[tien]\ sau neputin]a de a se ap\ra, precum [i furtul urmat de intrebuin]area unor astfel de mijloace pentru p\strarea bunurilor furate, pentru inl\turarea urmelor infrac]iunii ori pentru ca f\ptuitorul s\ - [i asigure sc\parea.

Din punct de vedere social, faptele de t`lh\rie s`nt considerate unele dintre cele mai grave fapte datorit\ pericolului social pe care il reprezint\.

Prin faptele de t`lh\rie se pun in pericol via]a cet\]eanului, integritatea corporal\ [i s\n\tatea.

De regul\ victimele acestui tip de infrac]iune s`nt persoane care nu se pot ap\ra de agresori datorit\ dispropor]iei fizice, a capacit\]ii de ap\rare din cauza v`rstei, alcoolului consumat exagerat [i a fricii.

Victimele r\m`n deseori nu numai cu paguba material\ ci [i cu traume psihice, in urma c\rora vor suferi toat\ via]a.

Datorit\ fricii victimei de r\zbunarea agresorului, cele mai multe fapte de acest gen nu s`nt reclamate, ceea ce determin\ agresorul s\ continuie s\ produc\ astfel de fapte. De multe ori ace[tia cunosc foarte bine starea psihic\ a victimelor [i le amenin]\ cu inf\ptuirea celor mai mari groz\vii, in cazul in care acestea ar indr\zni s\ le reclame.