Un comunicat al Ministerului Sanatatii informeaza ca din data de 15 august a.c., toti pensionarii care au venituri sub 6 milioane de lei beneficiaza de medicamente compensate cu 90%.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a anuntat ca din acest motiv se vor schimba si retetarele medicilor specialisti si celor de familie li se vor distribui carnete de sanatate pentru o mai buna evidenta a pacientilor.

In realitate, acest lucru favorizeaza solicitarile peste masura de medicamente, de catre pacienti, chiar si atunci cand nu este cazul. In reducerea de 90% intra, ca si pana acum, scutirea de 50-65% pe care o ofera Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), iar restul este suportat din bugetul de stat.

Pana aici toate bune si frumoase, dar lucrurile nu stau chiar pe roze si asta numai din cauza neregulilor din sistemul sanitar romanesc. Este un lucru de notorietate publica faptul ca in Romania medicii de familie sau orice doctor, la o adica, nu refuza „o mica atentie“ din partea pacientilor la ananghie.

Iar o asemenea reducere de 90% face cu ochiul oricarui pacient bolnav sau sanatos. Un exemplu elocvent al ilegalitatilor din sistemul de sanatate este cel al unui doctor (culmea ironiei!) care intr-o singura luna si-a procurat 12 retete, fara bilet de trimitere de la medic, pentru acelasi medicament, iar cazul a fost musamalizat repede, medicamentele fiindu-le imputate colegilor de serviciu.

In acest caz, CJAS n-ar mai trebui sa o faca pe-a lupul moralist si sa se bata cu pumnul in piept ca nu exista riscul unor fraude de proportii, pentru ca neregulile incep chiar din randul lor.

La medic poti obtine cate retete compensate vrei

Intrebat despre riscul unei explozii de retete compensate, date de medicii „binevoitori”, reprezentantii CJAS au raspuns senini ca „e vina pacientilor ca se duc la medic cu diferite atentii, pentru obtinerea de cat mai multe retete compensate”.

In cazul in care medicii nu sunt trasi la raspundere pentru ca isi pun semnatura pe fiecare reteta care le pica in mana, atunci ce sa mai vorbim inutil, pentru ca CJAS stie ca asa se va intampla, dar se complac in aceasta situatie.

In aceste conditii, poate ar trebui sa nu mai arunce mata in curtea vecinilor, iar daca ar avea simtul moralitatii, pe care ei pretind ca il au, ar trebui sa isi asume raspunderea pentru faptul ca pensionarii vor observa, intr-un final, ca pot procura retete moca si vor incepe sa se perinde pe la cabinetele medicilor, in fiecare luna cu o boala diferita.

„Lista medicamentelor compensate va fi aceeasi, nu se va schimba deloc” ne-a declarat Mihaela Vranceanu, medic sef al CJAS, iar in completarea colegei sale, un alt reprezentant al CJAS a precizat ca „pacientii vor fi luati in evidenta de medicii specialisti si de familie si vom sti ce retete au obtinut”.

Nu ne indoim ca pacientii vor fi inregistrati, dar daca vor fi trecuti in cartea „de oaspeti” ai cabinetului nu credem ca afirmatia mai sta in picioare.

„Pensionarii se pot duce la medic sa ceara cate retete vor, pentru diferite afectiuni, in decursul unei singure luni, e dreptul lor”, ne-a declarat directorul CJAS Constanta, Victorian Pastila.