Ieri au fost audiente la primarul Stavarache si viceprimarii Nicolae Onica si Mihai Slic. Presa nu a fost primita sa asiste! Motivul? E lesne de inteles.

Administratia locala nu suporta criticile aparute in presa, articolele care vorbesc despre incapacitatea alesilor locali de a-i ajuta pe oamenii veniti in audienta, despre indiferenta primarului, viceprimarilor care, in loc sa urgenteze rezolvarea unor probleme, prefera sa poarte petentii pe drumuri, dintr-un birou la altul si de la un functionar la altul.

Asa ca presa nu le este de nici un folos! De ce sa o mai bage in seama? Explicatiile, cum ca oamenii ar fi cei care nu accepta prezenta ziaristilor la audiente, s-au dovedit ieri nefondate, deplasate. Multi dintre bacauanii veniti ieri la Primarie, au solicitat, in zadar ca presa sa fie primita. „Cu ajutorul ziaristilor, prin articole de presa, s-au rezolvat multe cazuri.

Fie ca au sesizat anumite abuzuri si institutiile in drept s-au trezit, fie au semnalat cazuri sociale si agenti economici sau persoane fizice au intins o mana de ajutor celor aflati la nevoie, sprijinul, ajutorul presei este incontestabil“, au spus oamenii, contrariati de decizia autoritatilor. Nebunia a mers, insa, ieri, si mai departe.

Gardienii din Primarie au primit dispozitie sa nu lase ziaristii sa circule prin institutie sau sa urce la etaj, acolo unde este biroul primarului. Jurnalistii au fost tinuti la usa institutiei, langa gardienii care aveau ordin sa-i pazeasca bine.

Purtatorul de cuvant al primarului mai cobora din cand in cand, la insistentele ziaristilor, si doar pentru a colecta solicitarile de informatii formulate in scris. Pentru ca aceasta este o noua regula in Primarie.

Ne-am conformat, insa raspunsurile la intrebarile adresate nu au ajuns inca, desi Legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public prevede ca institutia publica sa furnizeze informatia solicitata in termen de 24 de ore, in cazul ziaristilor. Aceasta prevedere, insa, prea putin conteaza pentru cei care au inteles sa se ghideze dupa propriile legi si reguli.