Fiecare constantean cunoaste, printr-o imprejurare sau alta, modul in care isi fac meseria asistentii medicali din Spitalul Clinic Judetean Constanta. Serviciile oferite de acestia sunt exercitate numai la cererea insistenta a pacientului sau a rudelor acestuia, cerere insotita in special de anumite sume de bani.

Pe de alta parte, sunt cunoscute bolile profesionale care „pandesc” lucratorii din spitale si care, pana la urma, au repercursiuni tot asupra pacientilor, vaduviti astfel de o prestatie medicala corespunzatoare.

Asistentii medicali, sau mai bine zis asistentele medicale din Spitalul Judetean Constanta, si nu numai, practica, pe langa meseria de baza inca una destul de banoasa: taxarea pacientilor pentru orice serviciu prestat.

Cu toate ca nu de putine ori s-a intamplat ca acestia sa organizeze diverse actiuni de protest din cauza salariilor scazute, spagile luate pe fiecare tura sunt atat de consistente incat actiunile de protest au incetat, fara ca veniturile sa fie marite cu sume considerabile.

Daca la prima vedere doamna asistenta afiseaza un aer fascist, totul se rezolva in momentul in care simte „mirosul banilor”, devenind brusc binevoitoare. Din acest punct de vedere, nu se lasa mai prejos nici macar brancardierii, care primesc de la pacienti diverse sume de bani, pentru simplul fapt ca ii transporta cu targa sau cu caruciorul pe holurile lungi ale spitalului.

Se pare insa ca „dragalasele” asistente, chiar daca nici macar nu au rang de sefie in cadrul sectiei in care-si desfasoara activitatea, se apuca de facut curat, la propriu, printre persoanele care probabil se afla in interes de serviciu in spital.

Exemplul cel mai elocvent in acest caz il reprezinta un cadru auxiliar care activeaza in sectorul Chirurgie, si care are grija permanenta sa tina la usa sectiei toti reprezentantii presei, strigand: „Ce va pasa voua ca noi trebuie sa muncim si nu avem cu ce! Sa scrieti in ziare ca nu avem nici algocalmin sau ser fiziologic si dupa aceea va lasam sa vorbiti cu pacientii nostri!”.

Va intelegem profund durerea, dar „nu suntem casa de binefacere”, se aude o voce. Iar daca Spitalul Judetean se afla in colaps total, precum spuneti, este posibil ca in curand sa ramaneti fara pacienti, pentru ca nu mai aveti cu ce sa ii tratati, deci veti fi someri.

Pe langa spaga, pacientii sunt „vinovati” si de imbolnavirea doctorilor

Lipsa acuta a dotarilor medicamentoase, si nu numai, ii afecteaza in mod direct pe pacienti, care sunt jumuliti de bani inca odata, pentru ca trebuie sa-si cumpere tratamentul necesar. Singura scuza a cadrelor auxiliare cu privire la comportamentul irascibil este probabil riscul biologic pe care-l presupune meseria in sine.

Gabriela Braga, medic primar in cadrul sectorului de Medicina a muncii, ne-a asigurat ca tot personalul din spital este de fapt supus continuu bolilor cu transmitere virala, cum ar fi TBC sau hepatita virala, in special in sezonul specific acestora.

Unor riscuri mai mari, de infectare cu virusi care se transmit prin intermediul plagilor deschise, sunt supusi in special medicii si, din nou, asistentele.

„Ultimul caz de contaminare a unui cadru medical ca urmare a activitatii desfasurate in spital a fost cel al unei asistente care nu a respectat normele de protectie a muncii si s-a infectat cu virusul hepatitei C”.

Oricate riscuri ar presupune meseria de asistent, cei care activeaza in acest domeniu ar trebui sa stie ca primordiala este sanatatea pacientului, si mai apoi cati bani s-au strans in buzunarul halatului, la sfarsitul turei.