In subsolul bisericii Barnovschi din Iasi s-a facut acum cativa ani o descoperire senzationala. Dupa primele indicii s-ar parea ca a fost vorba de descoperirea mormantului ctitorului bisericii, domnitorul Miron Barnovschi. De atunci, nu s-au mai aflat prea multe, insa localnicii din zona spun ca dezvelirea mormantului a atras dupa sine un blestem.

Scheletul fara cap

Cel care a facut primele sapaturi la lacas, experimentatul arheolog iesean Nicolae Puscasu, a atras numai necazuri asupra lui. La scurt timp, s-a inchis in sine si la propriu in casa, dupa care a murit. Mormantul, situat in partea centrala a bisericii, face parte din ansamblul unui lacas de cult straniu.

Construit pe o axa deviata cu cateva grade fata de actuala biserica, mormantul contine cavoul inaltat in graba, nefinisat, al fostului domnitor moldovean Miron Barnovschi. Resturile pamantesti ale acestuia erau depuse intr-un sicriu urias din lemn, necesar in mod obisnuit unei persoane de cel putin doi metri inaltime.

Osemintele, din care lipseste craniul, erau ravasite intr-un mod cu totul neobisnuit. Ingramadite in partea inferioara a sicriului, acestea erau acoperite de o tunica din stofa de matase, brodata in fir de aur si argint. Arheologii care au sapat in subsolul bisericii au constatat cu surprindere ca, pe locul vechiului mormant, a avut loc o slujba, in interior, gasindu-se o veche lumanare din ceara.

"Este posibil ca mormantul descoperit sa fie al celui care a fost ctitorul vechii manastiri Barnovschi, insa speculatii pe aceasta tema se pot face multe. Cuvantul arheologilor ramane insa " litera de lege", ne-a spus Dumitru Nichifor, preotul bisericii Barnovschi.

Moartea arheologului

Semnele de intrebare cu privire la descoperire se leaga de ulteriorul destin al autorului descoperirii, Nicolae Puscasu. Batranul arheolog a abandonat subit pasiunea vietii sale, arheologia, s-a inchis in locuinta si a inceput sa duca o viata sedentara. Mai mult decat atat, a fost parasit si de sotie, dupa care a murit subit.

"De la aceasta descoperire, ale carei cercetari ulterioare mi le-a incredintat mie, arheologul Puscasu nu s-a mai ocupat decat de o singura lucrare. Apoi, n-a mai vrut sa vada pe nimeni", ne-a spus Costica Asavoaie, cercetator stiintific la Institutul de Arheologie de pe langa Academia Romana, filiala Iasi.

Motivul pastrarii secretului acestei descoperiri timp de ani de zile tine mai putin de interesul stiintific pe care il suscita, in datele stranii culese de la fata locului. Se pare ca fostul domnitor al Moldovei a fost ingropat in mare secret.

Moneda si lumanarea

"Totul pare a fi facut in graba, de mantuiala, sub presiunea timpului. Pe de alta parte, in contradictie cu acest fapt, vechea lumanare indica faptul ca a fost totusi tinuta o slujba", adauga Asavoaie. Mormantul este pozitionat in partea centrala a lacasului, ceea ce arata importanta persoanei inhumate. Pe de alta parte, piatra in care este lucrat mormantul este nefasonata.

"Cavoul este legat cu var, boltit la repezeala. Dovezile care sustin ipoteza aducerii in graba a corpului domnitorului sunt greu de combatut. Cadavrul acestuia a fost descarnat. In mormant, s-a gasit o moneda poloneza, aflata in circulatie in anul mortii sale, 1626.

De asemenea, tunica brodata in aur, gasita deasupra oaselor ravasite, provine din aceeasi perioada", mai precizeaza Costica Asavoaie. Ca orice om dedicat stiintei, arheologul Costica Asavoaie spune ca nu este superstitios, desi poarta cu el vechea moneda, gasita in misteriosul mormant.

Dragos BORDEA