Multa vreme in judetul Constanta, mafia tiganeasca a mers la brat (daca nu o face si acum inca) cu autoritatile locale din aproape toate sferele de activitate, care, la umbra traficului de carne vie, au spalat bani grei, regulile jocului fiind impuse de capii lumii interlope.

Astfel, profitand de toleranta si clementa legilor, clanurile mafiote au facut din urbea noastra locul de pelerinaj al traficantilor de droguri, proxeneti, prostituate si alte scursuri ale societatii, care, spoiti cu bani murdari, au contaminat societatea romaneasca imediat dupa Revolutie.

Primii mari mafioti care si-au facut simtita prezenta in Constanta au fost Ismail Iasar, alias Saceanu, si Nuredin Beinur, prietenul lui Nicu Gheara. Cei doi si-au inceput activitatea infractionala in anul 1990, cu jocuri de noroc gen barbut, cu ajutorul carora au castigat averi.

„Dar nu este numai atat, toata practica se invarte in jurul „legii invatarii”, lege pe care cei doi mafioti au deprins-o de la infractorii mai batrani, mai cu experienta.

De aceea, noi dorim sa starpim acest fenomen incepand de la radacina, dar retezand capul, adica ii vanam pe cei care stau ascunsi in spatele micilor mafioti”, declara inspectorul Aurelian Pavel, seful Biroului Antidrog din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Constanta.

Daca in prima faza mafiotii constanteni nu s-au incurcat cu drogurile, practica si mirosul banilor au redirectionat activitatile infractionale si catre aceasta arie, preferate fiind drogurile usoare, cannabis, derivati chimici sau barbiturice.

Cel mai cunoscut mafiot care si-a facut simtita prezenta in anul 1990 a fost Iasar Ismail, care nu stia carte si pe care absolut toti constantenii il stiu de Saceanu - un turc din Piata Chiliei, zona unde si-a inaltat un palat dupa Revolutie.

A pornit de la barbut, ca mai apoi sa se joace cu destinele unor oameni relativ importanti

Saceanu a facut primii pasi in afaceri cu barbutul, dupa care, incet, dar sigur, a devenit o legenda, camata fiind la vremea respectiva ocupatia de baza a mafiotului. Acum este batran si se lauda ca nu a fost niciodata inchis, deoarece de-a lungul anilor a mituit toti politistii de pe litoral si si-a vazut nestingherit de afaceri.

Potrivit politistilor de la Crima Organizata, dupa Revolutie, mafiotul a imprumutat bani unor oameni importanti, sportivi, politisti, oameni de afaceri, care ulterior au ajuns la sapa de lemn, deoarece Saceanu era necrutator si dobanzile cerute erau duble fata de suma imprumutata.

In urma cu patru ani, cand a preluat comanda politiei judetene, chestorul Traian Jipa a promis ca va pune mana pe Saceanu. Nu a reusit, ba mai mult, in timpul unor razii (despre care se stia de multa vreme), acesta si-a permis sa rada si in fata politistilor, avand drept martori toata presa locala.

De atunci s-a incercat in repetate randuri arestarea mafiotului, dar a fost eliberat de tot atatea ori, din… lipsa de probe.

Clanurile mafiote au impartit orasul in doua zone de influenta, nord si sud

Dupa 1990, litoralul a fost impartit intre clanurile care ocupau nordul, adica statiunea Mamaia si sudul cu toate statiunile dinspre Mangalia.

In urma cu patru ani, la inceputul sezonului estival, cei din nord, oamenii lui Saceanu, s-au deplasat cu mai multe autobuze, inarmati cu bate si topoare, la Mangalia, unde s-au batut cu oamenii lui Beinur, un tatar care venea puternic din urma si care era deja stapan in zona Mangalia.

Desi politia oferea asigurari ca mentine „climatul de siguranta civica”, batalia pentru teritorii izbucneste mai ales cand unul dintre clanurile mafiote a incercat sa-si extinda sfera de influenta. Conform zvonurilor de la vremea respectiva, Beinur dorea sa preia si afacerea lui Saceanu.

Dupa patru ani, cand suprematia lui Saceanu a inceput sa apuna, un alt mafiot a inceput sa domine Constanta, si anume Ender, care nu a rezistat foarte mult, el fiind asasinat in vara anului 1998, chiar in fata unui club amplasat in cartierul Tomis Nord, al carui control il detinea la vremea respectiva.

Dupa moartea sa, conducerea afacerilor intinse din zona strazii Tulcea si pana in Satul de Vacanta a fost preluata de Marius Mihai, zis Pitbull, de 32 de ani, care a inceput un razboi cu o alta grupare rivala, cea a lui Gherghisan.

Rivalii Pitbull si Gherghisan s-au taiat in sabii ninja pentru suprematie

Astfel, in ultimii patru ani nu a fost vara in care bandele sa nu provoace scandaluri in baruri, cluburi sexy sau la terasele de pe litoral. Rafuielile intre Pitbull si Gherghisan au culminat asta-vara – in public – in incinta clubului Beta, cand s-au taiat cu sabii ninja.

Interesant este faptul ca dupa fiecare asemenea scandal, capii celor doua grupari erau vazuti in compania unor politicieni sau politisti. „Mafiotul tigan este un maestru al adaptarii la situatie. Fata de cei de care stie ca are nevoie, afiseaza un aer umil si respectuos, in schimb, fata de ceilalti isi manifesta puterea.

Ei sunt dominati, in primul rand, de bani sau alte avantaje materiale”, afirma inspectorul Pavel. De multe ori s-a pus intrebarea cum reusesc acestia sa ocoleasca legile. Simplu: fiecare clan mafiot are avocatii lui, care sunt platiti indiferent ca exista sau nu vreun proces sau vreun dosar pe rol.

Casa Verde isi desfasoara nestingherita activitatea, sub atenta supraveghere a politistilor

Daca pana in vara anului 1989 toata activitatea lumii interlope se axa pe barbut, trafic de influenta sau camata, ulterior s-a extins aria, abordand si latura traficului de carne vie. si cum nu se putea mai bine, locatia mafiotilor a fost aleasa tocmai in buricul orasului, sub nasul Politiei Municipiului Constanta si a Sectiei 3 de Politie Constanta.

Locatia cunoscuta sub numele de Casa Verde, amplasata pe strada Constantin Bratescu, numarul 69, era patronata de Semilia Daistan, care, alaturi de fiii ei, Asan Beinur si Elvis Daistan, ofereau clientilor diverse servicii sexuale (nu ei personal, evident, ci fetele care le aveau „in dotare”), in schimbul altor favoruri sau bani, depinde de caz.

„si noi am mai inchis ochii la afacerile „mamei” Semilia, pentru ca ne vindea ponturi grase cu privire la marii mafioti”, declara o sursa din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Constanta, care doreste sa-si pastreze anonimatul din motive lesne de inteles.

Dosarul despre Casa Verde s-a pierdut pe undeva, pe la Politia Municipiu

Daca in anul 1993 afacerea se limita doar la prostitutie, ulterior, aceasta s-a dezvoltat, tentaculele si mai ales mirosul banilor a ajuns si la nasul politistilor localizati doar la cateva strazi departare de acest adevarat cuib de viespii.

Potrivit unor surse din cadrul Serviciului de Trafic de Persoane, din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate, multa vreme descinderile organizate de acestia se loveau de diverse probleme ridicate de Parchet sau de Politia Municipiu.

„Tin minte ca acum doi sau trei ani, am avut de documentat un dosar privind activitatea Casei Verzi, care cuprinde sute de pagini, nu stim cum a ajuns dosarul la Politia Municipiului, unde - stupoare - s-a pierdut. In acel moment, comanda IPJ-ului ne-a declinat pe noi drept institutie abilitata spre a solutiona aceasta problema”, declara sursa noastra din cadrul CCZCOA.

In statiunea Mamaia, hotelul Histria ofera fete pentru toate buzunarele

Imediat dupa ce afacerea Casa Verde a inceput sa-si piarda din valoare, prin arestarea mamei Semilia si a lui Beinur, Elvis - fiul ramas liber - si-a mutat cartierul general in statiunea Mamaia, unde, in apropierea Hanului Piratilor, isi plaseaza fetele numai clientilor selecti.

In schimb, Hotelul Histria, aflat sub stricta supraveghere a lui George Bosanceanu, rula si spala banii proveniti din afaceri ilicite de droguri, folosind drept paravan prostitutia, rezervandu-si dreptul de a oferi fete de toate calitatile si pentru toate buzunarele.

Acest fapt a trezit nemultumirea lui Moldovan, un alt proxenet periculos, care, inainte de a intra in puscarie, incepuse o afacere cu Bosanceanu.

Motivul – care altul decat banii? Daca atat timp cat Moldovan era liber si afacerea se derula pe bani grei, imediat ce acesta a intrat la puscarie, Bosanceanu a inceput sa scada tarifele, pentru ca astfel sa poata intra in alte afaceri, cu droguri usoare.

„O fata importanta a lumii interlope, cunoscuta sub porecla de Moldovan, un cunoscut recidivist din Piata Chiliei, pe langa bordelul pe care il are in casa unde locuieste, pe strada Ion Ratiu, se ocupa si de plasarea fetelor de calitate in hotelul lui Bosanceanu”, mai precizeaza sursa noastra din cadrul CCZCOA.

Crima Organizata are o problema: Parchetul paseaza competenta catre Judecatorie si tot asa

Nedumerirea politistilor de la Crima Organizata se invarte in jurul reticentelor de care se ciocnesc cand dosarele ajung pe masa Parchetului. „Un astfel de obstacol l-am intampinat cand am trimis un dosar de prostitutie-proxenetism si trafic de carne vie, Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta.

Aici am avut surpriza ca procurorii sa ne avertizeze ca nu este de competenta lor, ci a Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, care Tribunal a trimis dosarul politistilor de la Municipiu, ca in final acesta sa se piarda”, declara in incheiere aceeasi sursa.

Astfel, nu mai mira pe nimeni ca atat politistii, cat si oamenii politici, care, cu toate ca au fost vazuti in compania unor membri ai lumii interlope, chiar in timpul unor scandaluri cu sabii ninja, neaga ca ar avea vreo legatura cu ei. Vom reveni.