In actiunea de coagulare a principalelor structuri ale angajatorilor din Romania si in vederea realizarii unei mai bune sustineri a intereselor patronale la nivel national si international, zilele acestea s-a reusit crearea unei entitati patronale care sa asigure independenta necesara pentru asigurarea unei

credibilitati si eficiente maxime in activitatea de a apara si sustine interesele companiilor in fata statului

Astazi, (n.r. - vineri, 28 ianuarie a.c.), capitala a gazduit o intalnire a reprezentantilor Uniunii Patronatelor din Romania si a Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, pentru a gasi varianta cea mai buna de unificare a miscarii patronale din Romania.

Fara doar si poate, aceasta intalnire va capata un caracter istoric, avand in vedere ca, dupa ani multi de controverse si dispute pentru intaietate, miscarea patronala din Romania a decis crearea unei entitati unice care sa le reprezinte interesele, capabila sa formuleze puncte de vedere unitare.

La ora actuala, patronatele din Romania sunt reprezentate prin noua confederatii patronale reprezentative la nivel national, din care sase fac parte din Uniunea Patronatelor din Romania ( Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii - presedinte Ovidiu Nicolescu, Patronatul National Roman -Florian Costache, UGIR - George Constantin

Paunescu, UGIR 1903 - Lucian Ovidiu Tender, Patronatul Roman - Gheorghe Naghiu, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO -, reprezentata prin vicepresedintele Laurentiu Plosceanu) si Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, ce are ca membri fondatori Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Asociatia

Romana a Bancilor, Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri, Confederatia Nationala a Patronatului Roman si Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania.

Prezent la discutiile care s-au desfasurat pe parcursul a doua zile, Iulian Groposila, presedinte al patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta si vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania ne-a declarat ca

„aceasta actiune are ca scop unificarea miscarii patronale din Romania. Fara nici o interventie din exterior, nici la nivel guvernamental, nici la nivel patronal, a fost demarat procesul de coagulare a miscarii patronale din Romania.

Pe parcursul a mai multor intalniri din ultimele doua saptamani, au fost supuse dezbaterii toate propunerile pentru atingerea acestui scop. Astazi a avut loc o intalnire ce a avut ca scop definitivarea cadrului, in principal din punct de vedere administrativ. Sunt convins ca o singura voce va reprezenta mult mai eficient interesele patronatelor“.

De altfel, in cadrul discutiilor care au avut loc la nivel de patronate, George Copos a declarat ca s-a reusit „in ultimii ani, coagularea miscarii patronale din Romania. Multi membri ai Confederatiei patronatului nu erau adevarati angajatori.

Alianta va fi un partener real si activ in dialogul cu Guvernul si sindicatele“, a spus Copos, care si-a definit, in momentul in care a fost numit vicepremier, ca principal obiectiv unificarea patronatelor din Romania.

Mesajul final al reprezentantilor miscarii patronale si-au declarat intreaga disponibilitate de colaborare cu Guvernul si cu partenerii sai sociali, in cadrul structurilor de dialog social tripartit, contribuind cat mai eficient la luarea de decizii corecte pentru mediul de afaceri romanesc.