“N-au dansat decat o vara...”

capziarPresedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, este pe cale sa-si faca bagajele. Cel putin aceasta este ideea acreditata de cei care se afla la putere. Cel mai tanar presedinte de CJ ar deveni astfel victima unui protocol semnat de PNL, PD, PUR si UDMR.

Soarta lui Benea ar putea fi, de altfel, impartasita de toti presedintii social-democrati din tara. Fosta mana dreapta a lui Sechelariu crede insa ca o astfel de masura ar fi arbitrara, deoarece nu a facut nici o greseala administrativa.

Tanar, cel mai tanar. Şi totusi acesta nu este un criteriu pentru a scapa de jocuri de culise. Pentru presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, lucrurile incep sa devina complicate. Nu in ceea ce-l priveste. Benea crede ca in putinul timp pe care l-a avut la dispozitie nu a facut greseli.

Dar doar dupa cateva luni de “guvernare”, mezinul familiei de presedinti de CJ este luat in colimator. Dar nu Benea, in mod special. Intra toti la gramada. Adica toti presedintii, de fapt toti oficialii care fac parte din fostul partid de guvernamant.

Primul semnal ca in Romania pentru PSD se va cauta cea mai sigura si rapida cale de exterminare politica a fost dat de declaratiile lui Basescu referitoare la schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Stupefactie si revolta printre pesedisti, dar un zambet plin de subintelesuri printre semnatarii viitorului protocol de coalitie. Intentia conducerii centrale a partidului de a-i indeparta total din functiile de conducere pe social-democrati a fost confirmata de unul dintre liderii liberali din Ardeal.

Ovidiu Silaghi, presedintele filialei PNL Satu Mare, a declarat pentru cotidianul “Buna Ziua, Ardeal” ca in protocolul de colaborare PNL-PD-PUR-UDMR va exista o clauza privind declansarea alegerilor pentru presedintii de Consiliu Judetean, vicepresedinti si viceprimari, acolo unde acestia sunt membri ai fostului partid de

guvernamant. “Dupa semnarea protocolului la nivel national intentionam sa demaram aceasta procedura de schimbare a vicepresedintilor apartinand PSD”, a declarat Silaghi.

Bucurie necantata inca

Desi doar la nivel neoficial, mai toti liderii judeteni ai PNL au declarat ca acest paragraf reprezinta “o idee interesanta”. Presedintele liberalilor bacauani, Valeriu Gheorghe, aflat in meciuri cu mai toti colegii sai de partid, a fost destul de rezervat in declaratii.

Acesta a precizat ca se va supune deciziei partidului, oricare ar fi aceasta, subliniind faptul ca o discutie pe subiectul semnalat va avea loc in cadrul sedintei Delegatiei Permanente din 28 ianuarie. “Decizia va fi luata de Delegatia Permanenta si nu pot comenta asemenea declaratii (a lui Ovidiu Silaghi, n.red.

) pana nu am decizia partidului”, a precizat deputatul de Bacau. Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a infirmat ca ar fi vorba de o dicutie despre mazilire in masa.

Conform declaratiilor lui Nicolaescu, unicul subiect de pe ordinea de zi a Delegatiei Permanente inseamna “o serie de eventuale modificari ale statutului PNL”. Nici vorba, deci, despre presedinti ai PSD.

In ceea ce-l priveste pe seful liberalilor locali, Valeriu Gheorghe, acesta nu stie decat ca o eventuala decizie se va lua de catre Delegatia Permanenta a PNL.

Cat despre prevederile din protocol, purtatorul de cuvant al PNL, Nicolaescu, pare sa ramana ferm pe pozitii: “Protocolul se discuta momentan la nivelul liderilor coalitiei, iar o decizie in acest sens se va lua probabil la acest sfarsit de saptamana”.

Legea, lege pentru toti?

Desi decizia politica este de inteles pana la un punct, Legea Administratiei Publice nu ofera prea mult ajutor in acest sens. Articolul 113, alineatul 2 din Legea 215/2001, explica foarte clar care sunt conditiile in care un presedinte de Consiliu Judetean poate fi schimbat din functie.

In primul rand, schimbarea trebuie ceruta in sedinta de o treime de consilieri si aprobata prin vot secret de doua treimi dintre consilierii judeteni.

Procedura pare destul de simpla, insa in articolul de lege este prevazut si faptul ca alesii nu pot intreprinde nimic fara ca instanta de judecata sa nu fi anulat definitiv si irevocabil, in decurs de trei luni, cel putin trei hotarari de Consiliu.

Cel putin deocamdata, Benea nu are nici o bila neagra in acest sens.

Ales cu greu

Dragos Benea a fost privit cu suspiciune chiar si de catre proprii colegi de partid. Fiind mana dreapta a primarului care abia pierduse alegerile, autoritatea lui Benea a fost pusa sub semnul intrebarii de membrii cu state mai vechi in PSD.

Tanarul aspirant la fotoliul de presedinte reprezenta la acel moment o amenintare pentru cei ce vroiau sa scape de imaginea lui Sechelariu. O prelungire a celui fara de care nimic nu putea sa se miste in municipiul european.

Timp de patru ani, cat a fost “viceprimarul numarul 1”, Benea nu a iesit din cuvantul celui care s-a apropiat mai mult de statutul de profesor decat de cel de sef.

Surprinzator pentru unii, o mana de ajutor in obtinerea presedintiei CJ i-a fost data chiar de presedintele interimar al PSD Bacau, Dumitru Bontas, care a refuzat din start orice propunere de a candida la sefia CJ.

Ba mai mult, Bontas si-a exprimat clar si deschis sprijinul pentru actualul presedinte, desi acesta venea insotit de un capital de imagine negativ, mostenit de la Dumitru Sechelariu. Cu toate acestea, Dragos Benea a castigat presedintia CJ “la mustata”.

Votul a fost dat abia la a treia si ultima intrunire a consilierilor judeteni. La primele doua, doar cei din PSD si PRM s-au prezentat la sedinta.

Felul in care s-a votat structura actuala a conducerii CJ a fost insa contestat vehement de Alianta, sub motivul ca votul aliatilor PSD nu a fost nici secret si nici exprimat liber, asa cum ar fi fost normal, ci s-a facut sub presiune.

Desi la fiecare sedinta de Consiliu Judetean hotararile supuse aprobarii sunt puse sub semnul intrebarii de mare parte dintre consilieri, Dragos Benea nu-si simte amenintat scaunul. Şi asta, pentru ca, spune acesta, nu a facut pana in prezent nici o greseala administrativa.

Trebuie mentionat insa ca protocolul are un caracter pur politic, iar daca tinem cont ca PNL si indeosebi Romeo Stavarache, se bucura de aprecierea conducerii centrale, situatiile in care acesta din urma nu si-ar putea impune vointa ar putea fi numarate pe degete.

Benea crede insa ca are o colaborare destul de buna cu “colegii” de administratie, chiar daca acestia au o cu totul alta culoare politica. Unii colegi din Consiliul Judetean contrazic impresia presedintelui.

Ioan Silviu Lefter, consilier al PNL, sustine ca Benea a avut in putinele luni de cand a fost investit in functie o atitudine usor subiectiva vis-a-vis de primarii din PSD. Ba mai mult, acesta a subliniat ca PNL Bacau nu a facut un secret din faptul ca isi doreste un presedinte de Consiliu Judetean de culoare liberala.

Intre linii:

“Hotararile se incadreaza in cadrul de legalitate, si pentru ca o dispozitie sa fie contestata in instanta, ar trebui sa gresesc.

Actuala structura a Consiliului reprezinta vointa electoratului din judet la momentul alegerilor, dar nu cred in demersuri exclusiv politice, ci doar in conditiile unor greseli administrative. Eu imi vad in continuare de treaba.” Dragos Benea, presedintele CJ Bacau

Fara vendetta

Gabriel Berca a fost numit prefect peste vointa liderului local al PNL Bacau, Valeriu Gheorghe. Cunoscut ca fiind mana dreapta a lui Stavarache, un incepator in ale politicii, ca mai toti membrii actualei administratii, prefectul Berca este singurul care poate ataca in contencios administrativ hotararile de Consiliu Judetean.

Acesta a mai precizat ca nu tine sa faca schimbari in structura actuala a Consiliului Judetean, dar nici nu va accepta nici un fel de hotarare care miroase a ilegalitate.

“Nu ma intereseaza o vendetta”, ne-a declarat prefectul Berca, adaugand insa suficient de taios: “dar nici nu voi accepta compromisuri”, dand senzatia ca nu ar refuza o oportunitate de acest gen. In concluzie: cu ochii pe Benea ca pe butelie!

O apa si-un pamant

Situatia presedintelui de la Bacau nu este unica in tara. Şi la Neamt este aceasta situatie: prefectul si primarul municipiului-resedinta de judet sunt membri ai PNL, iar presedintele Consiliului Judetean este Dan Constantin, lider local al fostului partid de guvernamant.

In Bistrita Nasaud, presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, a ajuns in functie cu sprijinul umanistilor, care sunt in continuare de partea PSD. In Salaj, risca sa ramana fara fotoliile din administratie, atat presedintele Tiberiu Marc, cat si unul dintre vicepresedintii sai, Ioan Abrudan.

In aceeasi oala sunt si presedintele Consiliului Judetean Bihor, Gavrila Ghilea, vicepresedintii de la CJ Mures, Petru Fratean si Emil Groza, si vicele de la CJ Sibiu, Constantin Morar.