Printr-o metoda ingenioasa, doi cetateni din Republica Moldova au reusit prejudicierea statului roman cu aproximativ 5 miliarde de lei, la nivelul anului 1999. Basarabenii cumparau alcool rafinat pentru export, pe care nu il mai livrau firmelor din strainatate, ci il vindeau in Romania.

Cisternele paraseau goale teritoriul tarii, alcoolul ramas in tara fiind comercializat fara plata accizelor si TVA.

Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au taiat citeva dintre bratele „caracatitei“ basarabene care se ocupa de afacerile suspecte din Romania cu alcool rafinat. Escrocheriile si operatiunile fictive de alcool rafinat de peste 96 de grade, desfasurate in perioada 1998 - 2000, au fost scoase la iveala de inspectori ai Directiei de Supraveghere si Control Vamal Iasi.

Potrivit calculelor efectuate, prejudiciul produs statului roman la nivelul anului 1999 si ramas neactualizat la nivelul inflatiei depaseste 5 miliarde de lei, reprezentind neplata taxelor si impozitelor (accize si TVA).

Doi controlori vamali de la Biroul Vamal Giurgiulesti - Galati, suspectati de complicitate la inselaciune si fals, au fost scosi de sub urmarire penala.

Unul dintre cele mai complexe dosare privind afacerile ilegale ale mafiei basarabene, cu alcool rafinat de 96 de

grade, de pe teritoriul Romaniei, a incaput recent pe miinile judecatorilor Tribunalului Iasi.

In urma unui control „la singe“, efectuat in cursul lunii ianuarie 1999 asupra operatiunilor de export cu alcool etilic, inspectorii din cadrul Directiei de Supraveghere si Control Vamal Iasi au reusit sa scoata la suprafata o serie de ilegalitati savirsite de doi cetateni din Republica Moldova, care au reusit in final sa fraudeze statul roman cu peste 5 miliarde de lei, la nivelul anului 1999,

reprezentind neachitatea taxelor si impozitelor (accize si TVA). Printr-un rechizitoriu al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, doi cetateni basarabeni, fratii Ivan si Nicolaie Lozovanu, de 34, respectiv 43 de ani, au fost trimisi in judecata pentru inselaciune si complicitate la inselaciune.

Un anume Vladimir, capul afacerii

Fratii Ivan si Nicolaie Lozovanu au fost acuzati ca, in perioada 1998 - 1999, in intelegere cu un individ cunoscut sub numele de Vladimir, din Chisinau, ramas pina in prezent neidentificat, urmau sa contacteze diferite firme de transport care aveau mai multe cisterne disponibile, in scopul a de realiza transporturi de alcool etilic de 90 de grade, din Romania, in Republica Moldova.

In realitate, insa, cisternele efectuau o parte dintre aceste transporturi de alcool rafinat doar in interiorul granitelor Romaniei, in mod ilegal, iar la iesirea din tara ramineau goale.

Schimbare de directie la doi pasi de vama

In toamna lui 1998, fratii Lozovanu au venit in Iasi pentru a identifica fabricile care produceau si exportau alcool etilic, fiind mereu in contact cu Vladimir. Prima societate cu care au avut contact cei doi basarabeni se numeste Vinalcool SA Botosani.

Primul dintre contractele SC Vinalcool Botosani a fost semnat cu firma bulgara Vanta LTD si reprezenta livrarea de alcool etilic de 96 de grade, la pretul de 0,65 dolari/litru. In realitate, insa, alcoolul era traficat pe teritoriul Romaniei, cei trei soferi iesind din tara cu cisternele goale. Anterior, au mai fost efectuate asemenea transporturi suspecte de catre soferii basarabeni.

In baza indicatiilor primite prin telefon de la Vladimir, Ivan Lozovanu ii astepta pe soferi la intrarea in vama si apoi le indica ruta pe care trebuiau sa o urmeze pentru a nu fi prinsi. Numai intr-o singura noapte, pe 17 septembrie 1998, la indicatiile lui Lozovanu, unul dintre soferi a reusit sa dispara cu o cisterna plina ochi cu peste 27.

700 litri de alcool etilic, transportul si comercializarea efectuindu-se doar in interiorul Romaniei, fara nici un fel de document justificativ de achizitionare si descarcare a marfii. Ulterior, soferul Valentin Mihaila a iesit din tara, cu cisterna goala, prin Vama Giurgiulesti.

Din 9 transporturi, 7 nu au parasit tara

Pe parcursul cercetarilor, inspectorii DRV Iasi au descoperit ca au fost efectuate mai multe transporturi de alcool rafinat, o parte dintre aceste operatiuni nefiind inregistrate in evidentele biroului vamal la iesirea din tara.

Conform unui raport intocmit de inspectorii vamali ieseni, dintr-un total de 9 operatiuni de export derulate de SC Vinalcool SA Botosani, 7 transporturi nu au parasit niciodata teritoriul Romaniei.

In timpul anchetei penale efectuate de procurorii PICCJ, din Bucuresti, vamesii Ion Lazarescu si Mirela Alexandru au sustinut ca „au consemnat in documentele vamale toate iesirile autovehiculelor din tara, dar numai dupa ce au constatat integritatea sigiliilor aplicate, ei neavind obligatia de a verifica continutul acelor cisterne“. Ei au fost scosi de sub urmarire penala.

Caracatita se intinde in mai multe orase

Din continutul materialului probator rezulta ca si alte firme romanesti au fost angrenate de catre cei doi cetateni basarabeni, in exporturi fictive de alcool etilic, in baza unor contracte incheiate cu societati comerciale din Republica Moldova si Ucraina.