Demisia lui Cristian Celea din functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu a ramas fara urmari.

Celea a precizat ca demisia nu a fost una politica, ci una legata de problemele existente in sistemul sanitar, printre ele numarandu-se lipsa autonomiei CNAS si intarzierile repetate in adoptarea normelor de aplicare ale contractului cadru pe 2005.

Fostul presedinte a acuzat si lipsa actelor oficiale in ceea ce priveste programele de sanatate derulate in unitatile spitalicesti, care pot duce la sistarea tratamentului medical al bolnavilor care erau inclusi in cadrul acestor programe.

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, se loveste acum si de imposibilitatea de a organiza licitatiile nationale, pentru ca nu are inca secretari de stat. Nu exista cadru legal. “In mod normal, la inceput de an se incheie acte aditionale la contractul din anul precedent, pentru ca programele sa continue.

Sumele cheltuite pe baza acestui act vor fi incluse pe bugetul din 2005”, a explicat Florin Buicu, directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenta Targu Mures. Conform spuselor lui Buicu, nu ar trebui sa existe probleme pentru bolnavii care beneficiaza de aceste tratamente.

Intevin, insa, o serie de probleme, pe care fiecare zi de intarziere din partea CNAS si MS le agraveaza. Astfel, normele contractului cadru, asteptate de mai bine de o luna, precizeaza ca un anumit program de sanatate a fost anulat, iar atunci sumele cheltuite in 2005 vor fi greu de recuperat, neexistand, practic, cadru legal.

“|n ianuarie ar trebui sa stim deja care este bugetul programelor de sanatate pentru ca nu putem intrerupe tratamentul unor bolnavi din cauza intarzierilor legislative”, a precizat Buicu. Sute de pacienti in asteptare. “Spre exemplu, 170 de pacienti au beneficiat in 2004 de programul national pentru tratarea sclerozei multiple.

|ntreruperea tratamentului nu este o optiune. Din 3 februarie ei ar trebui sa primeasca medicamentele pentru luna in curs. De aceea, fiecare zi de intarziere conteaza”, a declarat Florin Buicu.

Acesta a precizat ca spitalul s-a angajat sa aloce 8,33% din suma pe 2004 pentru luna ianuarie: “Acesti bani au fost alocati in speranta ca, pana la 1 februarie, sa fie publicate normele in Monitorul Oficial, pentru a cunoaste exact numarul de pacienti inclus in fiecare program, dar si suma alocata fiecarui pacient”.

|n momentul de fata spitalul a temporizat angajarea cheltuielilor pe luna februarie. “Asteptam un raspuns de la CJAS in legatura cu acesta masura. Contabilul nostru si al lor au discutat pe acesta tema”, precizeaza Buicu. CJAS nu poate garanta.

Anton Rus, directorul economic al CJAS Mures, explica pozitia institutiei in lipsa normelor legale: “Conducerea spitalului ne-a informat ca nu vrea sa mai faca comanda. Noi i-am informat ca aceasta decizie trebuie comunicata, in scris, Ministerului Sanatatii.

Problema este ca aceste programe de sanatate nu sunt, practic, aprobate de MS si CNAS”. }inand cont de numarul mare al bolnavilor care ar putea suferi de pe urma lipsei tratamentului, Anton Rus a precizeaza ca a sfatuit spitalul sa comande mai departe, dar ca nu poate oferi nici un fel de garantie ca vor fi acoperite cheltuielile.

“Ei ne-au informat ca, daca nu primesc in scris ca vom acoperi cheltuielile, nu pot face comanda. Noi nu putem sa dam in scris, din moment ce nu am primit cadrul legal de la CNAS”. Farmacisti in asteptare.

In timp ce birocratia este tratamentul medical recomandat de Guvern, farmacistii au si ei probleme grave din cauza marinimiei electorale a Guvernului Nastase: “|n 2004 am depasit plafonul pentru medicamentele compensate cu 105 milarde lei.

Cu toate acestea, nu vom sista eliberarea medicamentelor pana cand nu vor aparea normele contractului cadru, pentru a vedea cum greveaza acesta suma bugetul pe 2005”.

Conform lui Cristian Celea, la nivel national, in 2004, au fost eliberate retete medicale peste valoarea de contract de 3,175 miliarde lei, iar acoperirea datoriilor printr-un act aditional a fost oprita momentan de Ministerul Finatelor.