Greii din UDMR nu au scapat ocazia sa-si faca reclama la ceremonia de inaugurare a patinoarului artificial din Targu Mures. E drept, cele 11 miliarde de lei care au renovat din temelii patinoarul au fost obtinute din fondul de rezerva al Guvernului, in urma interventiilor facute de parlamentarii UDMR.

De fapt, toata povestea a inceput acum un an, cand Borbely Laszlo a facut lobby la Guvern pentru obtinerea unor bani necesari renovarii Stadionului Minicipal.

Arena sportiva ar fi urmat sa fie botezata cu numele lui Ladislau Boloni, inainte de alegerile locale, iar noul stadionul Boloni trebuia sa fie unul dintre punctele forte in campania electorala a UDMR.

Cum acest plan nu a mai fost pus in aplicare, in vara cei din Agentia Nationala de Sport au redirectionat banii spre patinoar, pe motiv ca “oricum nu ar fi ajuns pentru renovarea stadionului”. Asa a fost renovat patinoarul de la CS Muresul, lasat in paragina in 1992.

Dupa ce mai multi oficiali prezenti la eveniment au tinut discursuri, ministrul Borbely a incercat gheata. Desi nu a mai patinat de multa vreme, Borbely s-a descurcat bine. Ba chiar si-a permis cateva artificii tehnice, fara sa ajunga in contact cu gheata.

Cat despre partea tehnica a noului patinoar, ar fi de spus ca acesta este printre putinele din tara care functioneaza ecologic. O mare parte a lucarii a fost efectuata de firma Benzot-Har SA din Miercurea Ciuc, despre a carei patroni gura targului spune ca s-ar afla intr-o foarte prieteneasca relatie cu ministrul Borbely.

Prin cei 21 de kilometri de teava PVC din pardoseala circula etilinglicolul, substanta care raceste patinoarul. Etilinglicolul este racit cu ajutorul unei instalatii produse si montate de reprezentanta din Romania a firmei York.

Aparatura de racire a etilinglicolului se numeste “freon ecologic”, prin urmare va fi vorba de cu totul altceva decat traditionalul amoniac, folosit pana acum cativa ani. Mantinela a fost adusa din Finlanda si este de calitate.

La inaugurare, presedintele clubului Muresul, Vasile Coros, a vorbit despre proiectul de acoperire a patinoarului. Intr-o a doua faza, care ar dura aproximativ doi ani, ar urma acoperirea completa patinoarului, demers ce presupune transformarea lui in cel mai modern patinoar din tara.

Costurile realizarii acestui proiect s-ar ridica la aproximativ 60 de miliarde de lei. Daca partinoarul ar fi acoperit s-ar putea patina pe el cel putin 9-10 luni pe an. Dar acesta este, deocamdata, doar un proiect…

Momentul inaugurarii a fost completat cu cateva reprize de patinaj artistic, patinaj viteza si cu o partida de hochei.