La investirea oficiala in functie, prefectul Bondi a spus raspicat ca va respecta legea si le-a declarat razboi pe fata celor care o incalca. Ocupata pana peste cap, ca o albinuta, cu deplasarile prin teritoriu ca sa rezolve problemele judetului, prefectul nu mai are timp sa se puna la punct cu ultimele legi.

Prima conferinta de presa a prefectului Bondi si a subprefectului Achim a fost asteptata cu sufletul la gura. Laudabila intentia noii conduceri a institutiei de a permanentiza intalnirile cu presa, atat de laudabila incat micile gafe pe care le-au facut sunt trecute la capitolul “iarta orice emotiv”.

Derapajele

Prefectul Bondi s-a aratat bucuroasa de intalnirea cu presa, alaturi de “viceprimarul Achim”, care e, de fapt, subprefect. Prezentand ideea realizarii unui centru social in Baia Mare, prefectul a spus ca “avem mobilier, in doua corpuri, cu 80 de garsoniere”. In traducere, asta ar insemna ca in cele doua imobile in care a fost Jandarmeria sunt 80 de garsoniere care pot fi folosite.

Nici Gheorghe Achim nu s-a lasat mai prejos. El s-a aratat bucuros de intalnirea cu presa “acum, in 2001, la 15 ani de la Revolutie”. Apoi, a sustinut sus si tare ca ideeea Consortiului comunitar, a fostului prefect, e buna si ca din acest consortiu face parte si “Regia Sindicatelor Miniere”. Tot el s-a aratat dornic sa faca un “plan de act normativ”.

Oficialitatile care au emotii la intalnirea cu presa merita sa li se pomeneasca si

Preocuparile

Salarizarea angajatilor Bibliotecii Judetene are de suferit din cauza ca in lege nu prea apare aceasta denumire, asa ca oamenii sunt platiti dupa populatia orasului, chiar daca deservesc intreg judetul. Prefectul Bondi a facut demersuri de modificare a legii.

Ideea centrului social din Baia Mare, cu trei directii – adapost, ateliere protejate si consiliere – este superba, chiar daca la ora actuala este doar in stadiul de idee si inca nu se stie cum se va realiza, cine o va finanta, cine se va ocupa de ea. Prefectul Bondi s-a implicat.

In Moisei va trebuie aplicata Legea administratiei locale in cazul in care cele doua tabere nu se inteleg si Consiliul Local nu se va constitui legal. Se poate ajunge pana la alegeri anticipate. Prefectul Bondi stie legea si nu va ezita sa o aplice.

Prefectul Bondi aproba suveran cand Achim ne comunica solutia pentru rampa de gunoi a Baii Mari: Drusalul se va ocupa de toata tarasenia asta mirositoare. Tinerii mineri pot sa intre in politia comunitara, dar in cazul somerilor de la Texeurocock, prefectul Bondi nu se poate baga.

A aflat ca e un conflict intre patron si angajati si ca legea spune ca SRL-ul inseamna “societate cu raspundere limitata”, care raspundere se refera strict la cele doua milioane de lei, cat reprezinta capitalul social al acestei societati.

Prefectul Bondi va respecta legea, adica nu se va implica in rezolvarea acestui conflict, dar va incerca sa rezolve problemele angajatilor pentru ca acest caz sa nu devina unul cu impact major in judet. Si cand emotiile s-au risipit si atmosfera a devenit degajata, prefectul Bondi a scos o perluta care a sclipit pret de o secunda.

Lobby ratat

Imediat dupa ce a fost numita in functie, prefectul Bondi a promis ca se va interesa personal de situatia minerilor care vor fi disponibilizati anul acesta. In conferinta de presa a anuntat, cu mandrie, ca nu s-a laudat degeaba.

Prefectul Bondi a facut toate demersurile necesare pentru ca sa fie prelungita Ordonanta de Urgenta 8/2003, care se refera la minerii disponibilizati si ale carei prevederi erau valabile pana la finalul lunii decembrie 2004.

Prefectul Bondi ne-a comunicat ca a trimis doua adrese, una Ministerului Finantelor si una Ministerului Economiei, prin care solicita prelungirea termenului pana in data de 30 iunie 2004.

Ce a omis sa spuna prefectul e ca prevederile acestei ordonante au fost deja prelungite, prin Ordonanta de Urgenta 119/24 noiembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial 1151 din 6 decembrie 2004, si ca, de fapt, adresele respective erau incercari de lobby.

In cazul acesta, ar fi trebuit sa trimita adrese parlamentarilor de Maramures, indiferent de culoarea politica, nu numai ministerelor, pentru ca, de exemplu, ministrul Seres are un singur vot in calitate de senator. De altfel, Seres a aratat cat de multa baza pune pe conducerea Prefecturii, cand si-a facut programul, fara sa o implice.

Se spune despre prefectul Bondi ca este o femeie foarte de treaba si foarte harnica. Si mama mea e la fel. Dar nu s-a cerut prefect.