Marcel Morosanu este urmarit pas cu pas de proprietarii de gatere care l-au imprumutat cu sume consistente in valuta.

Micii afaceristi de pe Valea Muntelui au incercat toate metodele posibile pentru a recupera cele peste 7 miliarde de lei pe care seful Garzii de Mediul le datoreaza: i-au confiscat masina, i-au intrat cu forta in apartamentul-proprietate, i-au luat cu asalt biroul, ba chiar l-au amenintat cu bataia in centrul municipiului. Totul a fost insa in zadar.

Imediat dupa inundatii, Marcel Morosanu, inspectorul-sef de la Garda de Mediu Bacau, a luat la talpa gaterele de pe Valea Muntelui. Aici a fost prezentat de un angajat al Garzii care controla micii afaceristi.

Apoi, “seful” cel mare incepea sa solicite sume colosale de bani, mai ales in euro, de care avea disperata nevoie pentru anumite probleme personale. Cu acest discurs – de fiecare data mai lacrimogen – inspectorul-sef a adunat 7,4 miliarde de lei. Banii urmau sa fie restituiti pana la inceputul toamnei.

De atunci insa, gateristii asteapta in zadar sa-si primeasca valuta imprumutata.

Masina – luata ca gir

Costel Albu, proprietarul de gatere din Asau, i-a imprumutat lui Morosanu 10.000 de euro. Pana acum, Morosanu a semnat mai multe hartii prin care se obliga sa returneze banii. La fiecare data-limita solicita o amanare si se angaja printr-o alta hartie de mana. Ultimul termen prevedea ultima zi a lunii ianuarie.

Cum Morosanu nu a respectat nici unul din cele 6 termene de returnare a datoriilor, gateristul i-a confiscat inspectorului-sef masina marca Cielo, pe care a ascuns-o in curtea lui. Şi cum o problema nu vine niciodata singura, in masina se afla geanta inspectorului, plina cu documente compromitatoare.

Acestea, puse cap la cap, pot constitui piste in rezolvarea cazului. Aici se afla obiecte personale – legitimatia de student a fiului, carti de joc, citatii la tribunal, viramente bancare – dar si diverse hartii apartinand institutiei.

Afaceri sau politica?

Printre hartiile lui Morosanu confiscate de gateristi se afla cateva tabele schitate, probabil, pentru o mai buna evidenta a banilor colectati. In primul rand, organele competente pot analiza un tabel facut de Morosanu, in care sunt trecuti toti gateristii care au contribuit la colecta cu sume mai mari de 5.000 de euro.

Cei cu contributii de o mie, doua nu meritau luati in seama. Cea mai mare suma a dat-o ca imprumut o anume “Lulu”. In dreptul acestui nume, Morosanu a trecut suma de 69.000 euro. Tabelul in discutie este cat se poate de bine facut. Inspectorul-sef a trasat 4 coloane: nume, lei, dolari si euro.

Nicaieri insa nu a trecut o data de restituire a imprumutului facut in numele unei institutii a statului. In aceeasi geanta, Morosanu a depus liste cu nume grele din judet sau tara (printre care si cel al lui Petre Roman).

Intre ele nu se pot stabili legaturi de profesie, dat fiind ca putini din cei trecuti pe listele lui Morosanu figurau ca reprezentativi pentru un for care ingloba Garda de Mediu ca institutie. La fel, personajele nu apartin nici aceleiasi clase politice.

Astfel, ramane in picioare fie dorinta comisarului de a se strecura in cat mai multe cercuri pentru a-si asigura spatele, fie ca numele sunt legate de o afacere.

Teorii neconfirmate

Intrebat de ce a avut nevoie de acesti bani, Morosanu a pendulat intre afaceri, politica si familie, in functie de persoana care lansa interogatia. Pentru GAZETA, el a sustinut ca valuta i-a fost necesara pentru “probleme intime”, “de familie” – chiar a lansat teoria unui parinte internat in spital.

In alte cercuri insa, depozitia se schimba. Inspectorul-sef a spus unor gateristi ca “vrea sa-si aranjeze copiii”, ca “are o afacere la Bucuresti” sau, din contra, ca duce toti banii la Bucuresti, la un om important, lasand sa se inteleaga ca are trasate aceste atributii.

Subliniem ca inspectorul-sef a negat aceste aspecte, considerandu-le calomnii. Morosanu a explicat redactorilor saptamanalului nostru ca el nu face parte din tagma celor care au avut trasate sarcini de partid pentru a face colecta in campanie, admitand, in mai multe declaratii, ca fenomenul s-a intamplat in campania pentru alegerile generale.

Şi ca judetul nostru nu a fost strain de aceste practici. “Unii raspundeau de anumite zone, ii auzeai mereu ca trebuie sa adune de colo, de colo, sa supravegheze... Dar eu nu”, afirma Morosanu.

Deznodamant trambitat

Faptul ca Morosanu s-a imprumutat de la cei asupra carora avea mijloace de constrangere (prin aplicare de controale si sanctiuni) reprezinta un abuz in serviciu, cercetat de Politia Bacau. Pe marginea materialului publicat in urma cu 3 sapatmani in GAZETA au fost interogati gateristii a caror poveste era dezvaluita.

Cum legea romaneasca este intr-un con de umbra, Morosanu nu poate fi destituit pentru abuz in serviciu, deoarece acesta este greu de probat. In schimb, demiterea lui se va face pentru alte greseli. “La final de an se fac raportari, analize, evaluarea personalului. El nefiind, nu avea cine sa semneze. Nu a coordonat activitatea Garzii de Mediu.

La masina de serviciu s-au constatat diferente intre foile de parcurs si kilometrii de la bord. Costurile la telefonul mobil au fost imense, inca mai avem sume de imputat”, ne-a explicat Constantin Hutupas, seful ierarhic al comisarului Morosanu.

Vizavi de toate problemele de la Bacau, Garda de Mediu Suceava, care raspunde de judetul nostru, a sesizat comisia de disciplina si a cerut destituirea lui Morosanu in conditiile prevazute de Legea functionarului public.

Problema imprumuturilor este cu dublu tais, pentru ca inspectorul-sef nu a angajat institutia in nici un inscris. In acest moment, la Garda de Mediu Bacau este creditat pentru inscrisuri oficiale Constantin Secara. Morosanu este intr-un alt concediu. De aceasta data, intr-unul medical.