Trei subiecte de mare interes pentru mediul de afaceri local au fost abordate saptamana aceasta de catre reprezentantii Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta.

Daca intr-o editie anterioara semnalam faptul ca intreprinzatorii nu prea beneficiaza de anumite facilitati care li se cuvin, de data aceasta PIMM Constanta a revenit cu mai multe noutati legate oportunitatile de finantare pentru intreprinzatorii mici si mijlocii, pe Programul SAPARD.

„De ce nu este accesat suficient acest program?“ este exact intrebarea pe care o ridica micii intreprinzatori si la care Patronatul incearca o serie de raspunsuri.

Inca de la sfarsitul anului 2004 s-au tot cautat solutii pentru cresterea numarului de proiecte, insa se pare ca inca exista probleme in acest sens.

Iulian Groposila, presedintele PIMM Constanta, ne informeaza ca in jurul datei de 1 martie se va deschide un centru de consultanta pentru intreprinzatori, care va oferi o gama larga de servicii, printre care si intocmirea de documentatii pentru granturile PHARE si SAPARD.

Probleme in accesarea fondurilor

In urma unui studiu, reprezentantii PIMM Constanta au identificat o serie de probleme de ordin bancar cu care se confrunta intreprinzatorii. „Bancile nu vor sa crediteze firmele nou infiintare in mediu rural, nu accepta garantii situate in acest mediu.

Ele nu crediteaza decat societatile care au balante cu indicatori financiari de clasa A, in timp ce marea majoritate a balantelor agricultorilor sunt de clasa B spre C. In general, fondurile se absorb in zona administratiei, pentru ca acolo a intervenit si Statul si le-a oferit niste garantii“, puncteaza Groposila.

Şi din punct de vedere al metodologiei de implementare SAPARD, intreprinzatorii intampina cateva impedimente, si anume birocratia exagerata, gradul ridicat de complexitate in realizarea proiectelor, care obliga societatile interesate sa-si caute firme de consultanta pentru elaborarea proiectului, termenul mare de plata pentru

transele acordate de programul SAPARD proiectelor in derulare. Alte impedimente ar fi durata indelungata de evaluare a proiectelor SAPARD si, in plus, faptul ca bancile nu vor sa analizeze solicitarea de credite de investitii in sectorul agricol.

In aceasta situatie, PIMM Constanta propune ca Ministerul Finantelor sa elibereze scrisori de garantie in favoarea bancilor in vederea accesarii Programului SAPARD de catre firme sau asociatii agricole care au contracte de arenda pe minim cinci ani, suprafete de cateva sute de hectare si cateva sute de actionari sau arendatori.

O astfel de inlesnire ii va determina pe micii intreprinzatori sa se asocieze si sa-si reuneasca pamanturile in ferme mai mari, care pot accesa mai usor fondurile SAPARD.

De asemenea, se mai propune cointeresarea bancilor prin interventia Bancii Nationale, astfel incat creditele agricole oferite de Bancile Comerciale sa fie credite de investitii cu dobanda mica, eventual subventionata de stat.

O alta propunere, reducerea termenelor de raspuns din partea Agentiei SAPARD privind selectarea proiectelor, iar pentru efectuarea platilor de la 90 de zile la 15 zile, reducerea termenelor de efectuare a „platilor ratelor SAPARD“ de la 90 de zile la 15.