· Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, face publica disparitia a circa 100.000 tone de produse petroliere de la Petrotrans

· Unul din cei acuzati, presedintele CJC Nicusor Constantinescu, reactioneaza imediat si isi pledeaza nevinovatia

· La doar doua zile de la „explozia Petrotrans“, presedintele CJC il da in judecata pe ministrul Seres: „Nu ma las pana cand nu va da socoteala pentru aceste declaratii“

Nimic nu prevestea ca prima zi a lui februarie va aprinde fitilul unei „bombe“ cu iz de combustibil din reteaua Petrotrans. Şi totusi, marti, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, iesea in fata reflectoarelor pentru a face publice concluziile raportului intocmit de Corpul de Control al MEC.

„Cu ocazia inventarierilor executate pentru preluarea unor active ale Petrotrans de catre Conpet, s-a constatat lipsa a circa 100.000 tone de produse petroliere, cu o valoare de aproximativ 1.500 miliarde lei…“, suna declaratia tanarului ministru. Tot Seres mai preciza ca intr-un inventar realizat pe 1 iulie 2004 a aparut o pierdere de 14.

000 tone de combustibil, iar o luna mai tarziu, pe 11 august, la o reinventariere, lipseau 96.730 tone.

Printre persoanele care au detinut sau detin statii de distributie asociate cu reteaua de valorificare a produselor disparute de la Petrotrans, ministrul Şeres i-a nominalizat pe Dumitru Martin, fratele fostului prefect de Constanta, Ion Draica, fost sportiv de performanta, Constantin Moise, seful sectiei Petrotrans Constanta

si Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta. Primii trei s-au rezumat doar la a dezminti declaratiile ministrului, dar nu a fost si cazul presedintelui CJC.

Acesta a organizat tot marti o conferinta de presa pentru a-si arata indignarea fata de afirmatiile lui Seres care „nu fac decat sa discrediteze institutia pe care o conduc, promovand principii care neaga prezumtia de nevinovatie si enuntand verdicte de vinovatie pe baza unor pretinse

declaratii sau zvonuri si incalcand principiul separatiei puterilor in stat“. Nicusor Constantinescu a declarat ca nu are nici o legatura cu firmele care se ocupa cu afaceri cu carburant.

„Singura legatura pe care am avut-o vreodata a fost un contract al firmei Conpress Holding, care in anul 1998 a facut paza pentru Petrotrans, contract care a fost intrerupt in aceeasi perioada“, a completat seful CJC, marti.

Daca miercuri, 2 februarie, intensitatea acuzelor si dezmintirilor a mai scazut, joi, 3 febuarie, Constantinescu a revenit cu alte precizari privind conflictul si cu vestea actionarii in instanta, pentru calomnie, a ministrului Seres.

„Ii cer de 10 ori mai mult decat suma pe care insinueaza ca am furat-o din conductele Conpet“, a precizat Constantinescu. Acesta, care este si vicepresedinte al Organizatiei judetene a PSD, a pus toate acuzele asupra sa pe seama unui atac de ordin politic din partea PUR, partid in care Seres ocupa functia de vicepresedinte.

Presedintele CJC a inaintat cate o scrisoare catre Parchetul National Anticoruptie si Inspectoratului General al Politiei, Directia Investigare a Fraudelor, prin care se pune la dispozitia organelor de ancheta in dosarul „Petrotrans“.

De asemenea, pentru a demonstra ca nu este actionar la nici o statie de distributie a carburantilor, Constantinescu a pus la dispozitia mass-media o lista cu toate benzinariile din Constanta si actionarii acestora.

Interesant totusi este faptul ca printre respectivii actionari se regasesc si persoane din anturajul filialei locale a PSD.

Seres nu da insa inapoi si declara ca a inaintat deja PNA si IGP rezultatele verificarilor facute de Corpul de Control al MEC. Mai mult ca sigur ca Nicusor si Codrut se vor intalni in sala de judecata.

Membrii consiliilor de administratie de la Petrotrans si Conpet vor fi schimbati, iar reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului vor efectua un nou inventar.