Nu putine au fost cazurile in care proprietarii de imobile au fost inselati de persoane care s-au dat drept agenti imobiliari. Multi dintre cei care s-au ars au fost prea naivi ca sa ii mai legitimeze pe asa-zisii agenti imobiliari.

Fie ca le-au disparut obiecte de valoare din casa, fie ca au semnat documente fara sa citeasca „clauzele ascunse“, cei care au fost prejudiciati nu si-au recuperat intotdeauna pagubele

Inainte de a porni la drum, in cazul in care doriti sa vindeti, sa achizitionati sau sa inchiriati un imobil, verificati-i pe toti cei cu care intrati in contact, in speta cumparatorii sau vanzatorii, chiriasii sau intermediarii tranzactiei.

Niciodata nu se pierde timpul atunci cand este vorba de siguranta tranzactiei dumneavoastra. Un prim „control“ se poate efectua asupra agentilor solicitandu-le acestora legitimatia.

De asemenea, cateva semne utile celui care primeste vizitatori in imobilul sau ar fi tinuta, cunostintele sau vocabularul acestora, dupa cum ne-a declarat si Laurentiu Bosoc, managerul unei companii imobiliare locale.

Rolul mass-mediei poate fi unul major in numeroase cazuri, in special atunci cand reuseste sa-l informeze pe potentialul consumator de servicii imobiliare despre munca specifica agentului imobiliar.

Pentru facilitarea intelegerii doleantelor tuturor partilor implicate intr-o tranzactie imobiliara, Laurentiu Bosoc ne ofera cateva recomandari.

„Vanzatorul trebuie sa fie proprietarul de drept si de fapt al imobilului in cauza, sa prezinte in acest scop documentele de proprietate si sa-si faca publica oferta, sa aduca la cunostinta celor interesati eventualele vicii ale proprietatii precum si sarcinile ce greveaza asupra proprietatii

respective, daca acestea exista, sa asigure vizionarea imobilului cu potentialii cumparatori“, ne-a precizat Bosoc.

Despre cumparator, el declara ca „trebuie sa-si defineasca deschis doleantele, zona in care doreste sa achizitioneze un imobil, criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca acesta, termenii in care vrea sa cumpere, termene de plata, timpul in care trebuie rezolvata achizitionarea unui imobil“.

Atat cumparatorul cat si vanzatorul trebuie sa apeleze cu incredere la serviciile unei agentii imobiliare, sa uzeze de recomandarile facute de persoane care au folosit aceste servicii, daca este cazul, dupa cum a conchis specialistul imobiliar.

Alte indicatii: nu semnati niciodata documente in alb, platiti comisionul agentului imobiliar doar dupa ce tranzactia s-a finalizat si nu lasati la vedere sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare mare.