Una dintre societatile comerciale constantene aflata la inceput de drum ofera clientilor sai solutia optima pentru incalzirea si racirea spatiilor de locuit, recuperarea energiei termice, prin utilizarea pompelor de caldura de productie suedeza si elvetiana.

Principiul de functionare al pompelor de caldura este acelasi cu al oricarei masini frigorifice, dar inversat: pe timpul iernii incalzeste spatiul de locuit, iar pe timpul verii este utilizat pentru climatizare.

Energia utilizata este caldura solara inmagazinata in mediul inconjurator: apa, pamant, panza freatica, aer. Prin montarea pompei de caldura costurile pentru incalzire, apa calda si aer conditionat se reduc cu ľ. Principiul de functionare este cel invers frigiderului.

In ciclul de incalzire, ansamblul frigorific al pompei termice absoarbe caldura din sursa de alimentare, consuma energie electrica pentru ridicarea temperaturii fluidului frigorific si transfera energia in ciclul termic unui agent termic secundar.

Partile componente ale unei pompe de caldura sunt compresor, colector, vaporizator, condensator si auxiliare: acumulator de apa, pompe de circulatie.

„Pompele termice cu sursa termica solul inlocuiesc cu succes atat cazanele de incalzire pe combustibili clasici (gaz natural, gaz lichefiat, combustibil lichid, combustibil solid), cat si generatoarele de apa racita (chillere) utilizate frecvent in climatizarea actuala a cladirilor.

Atat cazanele de incalzire cat si chillerele de racire sunt folosite la capacitatea nominala numai maxim 6 luni pe an pe cand pompele termice cu sursa termica solul sunt folosite la capacitate nominala tot anul, fie pentru producerea de caldura, fie pentru producerea de frig, fie pentru producerea simultana de caldura si frig“, ne-a

declarat Georgeta Postolache, directorul societatii.

Cu toate acestea, datorita simplitatii constructiei lor si a fiabilitatii extrem de ridicate a ciclurilor frigorifice echipate cu compresoare evoluate, durabilitatea pompelor termice cu sursa termica solul s-a dovedit a fi mai mare sau cel putin egala cu cea a echipamentelor clasice pe care le inlocuiesc si nu necesita alte echipamente

ca „rezerva vie”. Costurile de instalare a unei pompe de caldura care functioneaza si pe caldura si pe climatizare sunt comparabile cu cele pentru instalarea unei centrale termice performante si a unui chiller. Amortizarea se face in maximum trei-patru ani de zile.

Cu cat suprafata de climatizat este mai mare, cu atat investitia in pompa de caldura se amortizeaza mai repede. Pompele de caldura economisesc intre 50-80% din costurile de incalzire. Circuitul geotermal se gaseste in pamant, la adapost de conditii climatice si vandalism.

Pompele se monteaza in spatii inchise, fara a modifica aspectul exterior al cladirilor.