Daca-i casa, sa-i zicem… de Cultura

Mai reprezinta pentru cineva un secret faptul ca toate institutiile de cultura sunt in suferinta? Foarte probabil ca nu. Nu face exceptie de la regula nici Casa de Cultura din Targu Lapus. De la probleme legate de personal si pana la cele ale unei conduceri ineficiente, situatie permanentizata de-a lungul mai multor ani, Casa de Cultura din orasul care “a produs” un prefect are de toate.

Mai putin, eficienta…

Casa de Cultura din Targu Lapus este singura Casa de Cultura din judet care nu are personalitate juridica. Situatia asta complica suplimentar functionarea institutiei amintite, nu de alta, dar si pentru a cumpara un toner e nevoie de avizul primarului. Daca seful urbei nu-i prin zona, situatia e fara rezolvare.

Sub toata critica

“De cultura, ar trebui sa se ocupe numai oameni de cultura. La noi, situatia e sub toata critica si nu prea vad cand o sa se schimbe.

Autoritatile locale ar trebui sa inteleaga ca pentru cultura trebuie specialisti”, afirma Adrian Voichitescu, cel care ocupa functia de director al Casei de Cultura, dar care semneaza cand isi ia salariul in dreptul unei rubrici in care scrie “referent de specialitate cu atributii de director”. E drept ca si salariul e unul enorm: anul trecut a crescut de la 390.

000 de lei la 1,5 milioane si, in sfarsit, in prezent, se ridica la fabuloasa suma de 2,9 milioane lei romanesti.

Cand treburile trebuie sa meargam din rau spre mai rau, un mic conflict nu poate decat sa ajute la treaba asta. Voichitescu a refuzat sa semneze, ca sa dam doar un exemplu, fisa postului, pe motiv ca retipisa trimisa de primar contine urmatoarea obligatiune pe care trebuie sa si-o asume: “se subordoneaza primarului”.

Voichitescu nu tare ar vrea sa se supuna edilului sef, pe care-l acuza ca a declansat impotriva lui un razboi al actelor si hartiilor. Mai mult, Adrian Voichitescu sustine ca in fisa postului predecesoarei lui, Valeria Bilt, scrie: “se subordoneaza Consiliului Local”. Fapt adeverit!

Acuzele referentului cu functie de director merg mai departe: cica nimeni nu l-a sprijinit in nici unul dintre proiectele pe care le-a initiat, ca nu se investeste nimic in Casa de Cultura si ca inclusiv banii cu care i-a platit pe Ada Milea si Horatiu Malaele pentru spectacolele sustinute de acestia in Targu Lapus au fost bani pe care i-a scos din buzunar.

Ceva simbolic

In timp ce primarul Mitru Lese afiseaza o condescendenta intelegere fata de Voichitescu, Casa de Cultura are din ce in ce mai mult aerul unei case oarecare aflata in proprietatea unuia care si-a uitat adresa.

Cateva instantanee vorbesc de la sine: o incapere ce tine loc de biblioteca are mai multa igrasie decat carti; mai multe scaune din sala de spectacole sunt bune de orice, numai pe post de scaune nu; scena e pregatita cu niscaiva fodore din satin, taman buna sa gazduiasca o reprezentatie a unor manelisti locali; intr-o salita de la etaj functioneaza o scoala de soferi a unui patron care plateste

“ceva simbolic” pentru spatiul inchiriat de Primarie; la parter, o doamna care plateste o chirie de 120.000 de lei pe luna, vinde “caini-calzi”. Ce mai incoace si incolo, Casa de Cultura musteste de activitati de profil...

Primarul are si el nemultumirile lui legate de activitatea “rebelului” Voichitescu. Par examplu: omul in cauza e singurul care a refuzat sa-si semneze fisa postului si, la inceputul lunii ianuarie, a fost plecat in Timisoara pentru incheierea unor contracte cu artisti banateni si s-a intors pe plaiurile lapusene cu trei zile intarziere fara sa-l anunte.

In rest, zice ca n-are nimic cu Voichitescu si ca o sa-l sprijine mereu, daca va fi cazul.

Umbla vorba ca se incearca organizarea unui concurs la Baia Mare pentru ocuparea postului de director al Casei de Cultura. Asta daca institutia va avea in cele din urma personalitate juridica… Pana atunci, situatia pare deloc roza si tinde sa se aculturalizeze in discutii deloc savante despre organigrame si obligatii, datorii si deplasari.

De cultura si casa ei sa se ocupe cine-o vrea, ca responsabilii sunt ocupati…