Sedinta Biroului Executiv Central al PSD a consfintit ideile de reforma lansate de grupul de la Cluj, chiar daca Ion Iliescu a avut cate ceva de comentat pe marginea lor.

Propunerile lansate miercuri seara vor fi dezbatute in cadrul organizatiilor locale si votate la Congresul PSD, care a fost stabilit pentru data de 22 aprilie.

Viitoarea structura de conducere va fi alcatuita dintr-un presedinte, un presedinte executiv si un secretar general, adica un fel de "menage-a-trois" in care secretarul pare a avea cel mai important rol: de legatura (sau tampon) intre cei doi presedinti.

Batalia pentru functiile de presedinti arata ca si rezolvata: Iliescu si Nastase vor candida pentru cate una dintre ele, dar nu unul impotriva celuilalt. Este greu de presupus ca se va gasi un alt contracandidat. In schimb, pentru functia de secretar general se va da o lupta cel putin interesanta: numele vehiculate sunt Cozmanca, Mitrea, Talpes si Ponta.

“Sigur ca voi candida pentru functia de secretar general, mai ales acum, cand am sustinerea tinerilor social-democrati. Sper doar ca votul, la Congres, sa fie intr-adevar secret si corect", a declarat presedintele Tineretului Social-Democrat (TSD), Victor Ponta, pentru ZIUA de Cluj.

El si-a exprimat multumirile legate de faptul ca s-a stabilit data sigura a Congresului si ca s-a discutat despre necesitatea votului secret, dar a conturat si o serie de nemultumiri. Astfel, Ponta afirma ca s-a vorbit despre structuri mai reduse de conducere, dar ca, miercuri seara, s-au propus tot niste formule greoaie.

“Noi, practic, avem mai multe functii de sefi si ratificam o incalcare a statutului PSD, consfintind functii care nu existau pana acum. Din pacate, iar facem functii pentru oameni", a transat Ponta. El considera ca era mai bine sa se stabileasca functiile de care are nevoie partidul, apoi sa se caute oamenii potriviti pentru ele.

Ponta afirma ca tinerii social-democrati sunt nemultumiti de faptul ca vor avea doar un reprezentant in Biroul Executiv National.

Clujenii au castigat o batalie

Liderul clujean al PSD, Ioan Rus, se declara “relativ multumit" de hotararile luate miercuri. “Ideile noastre, de la Cluj, se regasesc atat in programul aprobat de Birou, cat si in discursuri. Este un prim pas, dar urmeaza altele mai dificile: modificarea statutului, aplicarea reformei, evaluarea", afirma Rus. Formula de conducere “poate fi viabila, dar depinde si de oameni", sustine el.

Senatorul PSD, Vasile Dancu, spune ca s-a clarificat traseul politic al PSD si s-a recunoscut nevoia de reforma, precum si de competitie interna. Despre structura de conducere propusa, el afirma ca “nu varful e important, ci mecanismele din partid. Ma bucura faptul ca s-au recunoscut nevoia de descentralizare si rolul organizatiilor teritoriale", spune Dancu.

El sustine ca reforma pornita la Cluj a avut succes “deocamdata, in aceasta prima faza. Mai este mult pana la punerea ei in aplicare", a atentionat Dancu, glumind pe seama proverbului ca “pana la Dumnezeu te mananca sfintii". Presedintele TSD Cluj, Remus Lapusan, crede ca sedinta de miercuri a fost mult mai deschisa decat cele de pana acum.

“Am remarcat ca multi colegi din tara impartasesc ideile de reforma ale grupului de la Cluj", spune Lapusan.

Nu vorbe, ci fapte

Deputatul PSD, Vasile Puscas, crede ca noua structura are nevoie de imbunatatiri, in special la nivelul precizarii atributiilor fiecarei parti din conducere. Puscas spune ca vor urma discutii la nivel local, propuneri de amendamente, iar cele mai importante raman mecanismele de aplicare a propunerilor.

“Eu prefer sa ma raportez la vorba Uniunii Europene: nu numai vorbe, ci si fapte! Personal, ma voi declara multumit cand voi vedea aceste lucruri puse in aplicare", sustine deputatul PSD. Ion Iliescu a criticat, la un moment dat, chiar in sedinta de miercuri, atitudinea grupului de la Cluj; insa, in opinia clujenilor, acesta a fost de acord cu majoritatea propunerilor lor.

“A facut comentarii doar pe marginea unor aspecte, in special cele care vizau atributiile regionale, punand in carca noastra altceva decat sustineam noi. Noi doream recunoasterea necesitatilor fiecarei zone in parte si a actiunilor concentrate pe aceste nevoi specifice", afirma deputatul Vasile Puscas. Chiar si in ipoteza cu Iliescu la conducere, clujenii declara ca nu vor parasi PSD.