Societatea administrata de vicepremierul Adriean Videanu, Marmosim, care detine si o cariera de calcar ornamental in localitatea clujeana Podeni, minte autoritatile cu privire la cantitatea de resurse minerale pe care o exploateaza.

Conform ultimului raport inaintat de societatea Marmosim Compartimentului de Inspectie Teritoriala pentru Resurse Minerale Cluj, societatea ministrului roman isi desfasoara activitatea de exploatare a calcarului ornamental in perimetrul Podeni doar pe timpul verii, pentru o perioada de la trei la cinci luni.

Nimic mai fals, intrucat, conform afirmatiilor directorului general al Marmosim, dar si in urma unor constatari la fata locului, la Podeni, Marmosim lucreaza zilnic, in doua schimburi.

Scopul acestei dezinformari a institutiilor abilitate sa monitorizeze activitatea societatilor care exploateaza resurse minerale poate fi unul singur, si anume diminuarea drastica a platii redeventei, care in cazul calcarului este de 6% (incasata de bugetul de stat) din cantitatea totala exploatata din domeniul public.

Fostul Guvern PSD, condus de Adrian Nastase, a dat unda verde unei noi licente de concesionare a activitatii miniere pentru societatea condusa de actualul vicepremier, Adriean Videanu, cel mai probabil in ultima sa zi in exercitiul functiunii.

In baza acestui act normativ, datat cu aproximativ o saptamana inainte de emiterea HG prin care societatii Marmosim i-au fost concesionate spre explotare zacamintele de marmura din trei munti din judetul Hunedoara, societatea vicepremierului democrat are liber, in contiunare, la exploatare si intr-un perimetru cu calcar ornamental situat in judetul Cluj.

Este vorba despre perimetrul Podeni, comuna Moldovenesti, din judetul de pe Somes.

In prima faza, in ciuda insistentelor noastre de a afla mai multe amanunte cu privire la lucrarile de exploatare a calcarului din judetul Cluj de catre Marmosim, ne-am izbit de reticenta si secretomanie, manifestata mai cu seama de autoritatile locale din comuna Moldovenesti, care se pare ca au un interes financiar "legitim" in a contribui la inflorirea afacerilor vicepremierului, dar si din partea institutiei abilitata sa desfasoare controale periodice cu privire la legalitatea activitatilor din perimetrul respectiv, mai exact Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) care ne-a refuzat accesul la informatii de interes public invocand, elegant, "secretul de serviciu".

De la Nastase pentru Videanu, ca intre "colegi de partid"

Ultimul act normativ in baza caruia societatii Marmosim i se acorda o licenta de concesionare a activitatii miniere de exploatare a perimetrului de calcar din localitatea Podeni (judetul Cluj) a fost emis in 21 decembrie 2004 si poarta semnatura lui Adrian Nastase.

Practic, acest act normativ a fost emis in ultima sedinta de Guvern prezidata de Adrian Nastase care mai apoi a renuntat la aceasta functie pentru a nu intra in conflict cu cea de presedinte al Camerei Deputatilor.

Insa, asa cum am aratat in editiile anterioare, aceasta Hotarare de Guvern, acordata "cu dedicatie" din partea Guvernului PSD democratului Adriean Videanu nu este ultima.

Si asta pentru ca, in data de 28 decembrie, deci la nici o saptamana de la emiterea ultimului normativ, acelasi Executiv, condus insa de interimarul Eugen Bejinariu a facut, probabil, un ultim cadou societatii lui Videanu, improprietarind-o cu alte noi perimetre spre exploatare a marmurei.

Dincolo de interesul legitim al societatii civile cu privire la modul in care anumite societati exploateaza resursele minerale ale tarii (marmura, petrol, gaze naturale, ape minerale, calcar, etc.) ne vom concentra atentia, in cele ce urmeaza asupra unui singur segment, mai exact exploatarea calcarului ornamental din perimetrul Podeni.

Se minte cu "cartile pe fata"?

Astfel, in baza Hotararii de Guvern nr. 2.389/2004, se aproba licente de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre ANRM si sicietatea comerciala "Marmosim".

Este vorba practic de calcarul ornamental in perimetrul Podeni, judetul Cluj, a marmurei perimetrului Alun, localitatea Alun, a travertinului in perimetrul Carpinis, localitatea Simeria, a andezitului ornamental in perimetrele Pietroasa, localitatea Deva, si Dealul Magura-Almasul Sec, localitatea Almasul Sec, judetul Hunedoara.

In ceea ce priveste calcarul ornamental de la Podeni, in aceasta localitate clujeana isi desfasoara activitatea trei societati, printre care si Marmosim. Practic, calcarul este exploatat de Marmosim in aceasta zona de mai bine de sapte ani si trimisa la Simeria, acolo unde societatea are sediul central.

Intreaga operatune se desfasoara cu toate "cartile pe fata", asa cum, cu sarg, a incercat sa ne asigure directorul general al Marmosim, Eugen Schvartz.

Directorul Marmosim se joaca cu Codul Penal

Potrivit directorului general al Marmosim, societatea plateste corect redeventa catre stat, in conformitate cu cantitatea de calcar exploatata. Intrebat fiind care este aceasta cantitate, directorul general al societatii a adus in discutie "secretul de serviciu".

Altfel spus, nu putem afla cantitatea de calcar pe care Marmosim o exploateaza la Podeni, in consecinta nici cota de redeventa.

Cu toate acestea, Schvartz ne-a spus ca la Podeni, societatea pe care o reprezinta exploateaza zilnic calcar, fiind, in acest sens, angajati noua muncitori care lucreaza in doua ture, aspect confirmat si de fotografiile facute in urma deplasarii reporterilor nostri la fata locului.

Insa, afirmatiile directorului Marmosim si cele ale sefului de echipa de la Podeni, Liviu Urzica, nu concorda cu datele de care dispune Compartimentul de Inspectie Teritoriala pentru Resurse Minerale Cluj.

Contactat, seful Compartimentului, Ioan Muresan, ne-a declarat ca la Podeni se desfasoara anual controale, "conform graficului primit de la centru (ANRM, n.r.). Cu toate acestea el a sustinut ca nu ne poate furniza rezultatele ultimului control realizat la cariera de la Podeni, apartinand Marmosim, pentru ca "e secret de serviciu".

"Am trimis rezultatele acestui control, efectuat in vara anului trecut, la Bucuresti, la ANRM. Nu pot sa va spun rezultatele si nici daca am avut probleme cu ei", ne-a declarat Muresan.

Intrebat fiind in legatura cu cantitatea de calcar exploatata de Marmosim la Podeni, raspunsul directorului CITRM Cluj a confirmat necunoasterea situatiei exacte din teritoriu, dar si motivul aceste situatii. "Din cate stim noi, acolo, Marmosim exploateaza putin. Cred ca vreo 2.000 de metri cubi pe an, nu pot sa va spun exact.

Si asta pentru ca ei lucreaza doar intre trei si cinci luni pe an si doar pe timpul verii", a fost declaratia-soc a sefului autoritatii competente sa desfasoare controale la societate si pentru a stabili perioada in care societatea lucreaza, dar si cantitatea exploatata.

"Noi am primit acum, in ianuarie, un raport de la Marmosim si se arata ca nu lucreaza in aceasta perioada din cauza vremii, ca ar fi foarte greu. V-am spus ca lucreaza doar pe timpul verii", ne-a mai spus directorul CITRM Cluj.

Aspect infirmat, asa cum am aratat atat de directorul Marmosim, care nu stia ca vom afla despre raportul, se pare, fals pe care l-a facut CITRM Cluj, dar si de muncitorii si seful de echipa angajati la cariera de calcar de la Podeni.

In conditiile acestei dezinformari flagrante a institutiilor statului abilitate sa desfasoare controale, pornind de la premisa ca acestea nu sunt complice la aceste fapte, garda Financiara si Parchetul ar trebui sa se sesizeze, in mod normal, pentru a cerceta daca intreaga cantitate de calcar trecuta de societatea Marmosim in actele contabile concorda cu realitatea, pentru calcularea in mod corect a redeventei.

Ar mai fi de precizat un ultim aspect si anume ca, in rapoartele de productie pe care societatea lui Videanu si le "asuma" si pe care sporadic este nevoita sa le ofere autoritatilor de control, deci si ANRM si Garzii Financiare, se stiplueaza ca "sub sanctiunea faptelor de fals in acte publice, declar ca cantitatile sunt reale si corecte". Se pare ca, de aceasta data, cantitatile rezultate in urma activitatii societatii nu sunt tocmai reale si corecte.

Si asta pentru ca logica ar conduce la urmatoarea concluzie: cantitatea de minereu (de orice natura) exploatata pe parcursul a trei sau patru luni de zile difera considerabil de cantitatea rezultata in urma unei activitati sustinuta pe tot parcursul anului.

O mana publica spala pe alta… privata

Directorul general al Marmosim, Eugen Schvartz, adica mana dreapta a vicepremierului Videanu, este nimeni altul decat fostul director general al departamentului de control din ANRM.

Deloc de neglijat in acest context este faptul ca Agentia dispune de informatii clasificate, privind rezervele miniere (petrol, gaze naturale, ape minerale, marmura si altele) ale tarii, la care un functionar care a indeplinit functia de director a avut, in mod evident, acces nemijlocit.

Pe de alta parte, interesul legitim al societatii civile cu privire la modul in care se exploateaza resursele naturale ale tarii si care, potrivit Contitutiei sunt inalienabile se izbeste de "secrete" fie ele de serviu sau de stat.

Cu toate acestea, aceleasi "secrete" sunt disponibile pentru unele societati private cu interese financiare in acest domeniu economic. Asa se face ca demersurile noastre la ANRM, dar si la CITRM Cluj pentru a afla mai multe informatii cu privire la modul de exploatare a mai multor resurse minerale din tara au fost stopate din acelasi motiv.

Mai mult, asa cum ne-a informat directorul CITRM, redactorii nostri care au solicitat in cursul zilei de ieri informatii cu privire la cariera de calcar de la Podeni "umbla cu magarii", dupa cum l-ar fi informat, potrivit surselor noastre, nimeni altul decat Gheorghe Buliga, directorul de Control din ANRM.

Din aceste motive, se pare ca, toate informatiile pe care le vom solicita de azi incolo de la CITRM vor trebui raportate la Bucuresti, in timp ce informatiile ce vor urma sa fie furnizate de ANRM cotidianului "Buna ziua, ARDEAL" vor trebui avizate in prealabil de catre unul dintre sefii mari.

Si asta pentru ca, potrivit informatiilor noastre, nu degeaba au fost transferati cativa angajati ai Serviciului Roman de Informatii in ANRM, ci cu scopul de a "filtra" informatiile care intra si ies din institutie.

Memoranda ONAC

HOTARARE nr. 2.389 din 21 decembrie 2004 privind aprobarea unor licente de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Societatea Comerciala "Marmosim" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.279 din 30 decembrie 2004

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 13, art. 21 alin. (1) si al art. 60 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Se aproba licentele de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Societatea Comerciala "Marmosim" - S.A. din orasul Simeria, str. Cuza Voda nr. 24, judetul Hunedoara, in calitate de concesionar, a calcarului ornamental in perimetrul Podeni, localitatea Podeni, judetul Cluj, a marmurei in perimetrul Alun, localitatea Alun, a travertinului in perimetrul Carpinis, localitatea Simeria, a andezitului ornamental in perimetrele Pietroasa, localitatea Deva, si Dealul Magura-Almasul Sec, localitatea Almasul Sec, judetul Hunedoara, prevazute in anexele nr. 1-5*) care fac parte integranta din prezenta hotarare.

*) Anexele nr. 1-5 se comunica Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

ART. 2

Stabilirea si plata taxei anuale de exploatare se fac in conditiile prevazute la art. X din anexele la prezenta hotarare.

ART. 3

Stabilirea si plata redeventei se fac in conditiile prevazute la art. XI din anexele la prezenta hotarare.

ART. 4

Majorarile de intarziere si penalitatile de intarziere, prevazute la art. X pct. 10.1.3 si la art. XI pct. 11.2.4 din anexele la prezenta hotarare, vor fi percepute conform legii fiscale in vigoare, aplicate la cuantumul taxei si redeventei datorate, stabilite la nivelul dobanzilor si penalitatilor de intarziere prevazute la art. 114 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.

ART. 5

Licentele de concesiune a activitatii miniere de exploatare prevazute la art. 1 intra in vigoare la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

p. Ministrul de stat,

ministrul economiei si comertului,

Iulian Iancu,

secretar de stat

Ministrul finantelor publice,

Mihai Nicolae Tanasescu

Presedintele Agentiei Nattonale

pentru Resurse Minerale,

Maria Iuliana Stratulat

Bucuresti, 21 decembrie 2004.

Nr. 2.389.