Incepand cu luna iulie, noul Cod al Muncii ar putea fi modificat. Principalele schimbari care vor fi aduse se refera la concedierea colectiva, cea individuala si normarea muncii. Conform acestui proiect de modificare a actualei legislatii, angajatii pot fi chemati la serviciu fara acordul acestora iar sindicatele vor avea doar un rol consultativ.

Daca in actuala Lege 53/2003 se specifica faptul ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, articolul nou ce urmeaza a fi introdus contrazice total aceste prevederi.

Cu alte cuvinte, munca suplimentara poate fi efectuata si fara acordul salariatului, pentru a satisface cerintele urgente de productie, livrarea de servicii sau alte obligatii ale angajatorului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca.

Motivatia adusa a fost ca orele suplimentare pot fi necesare pentru a mentine productia, pentru livrarea serviciilor si pentru indeplinirea obligatiilor contractuale sau de alta natura ale angajatorului.

Potrivit noilor modificari care urmeaza a fi aprobate de Parlament si Guvern, daca salariatul nu mai are aptitudinile profesionale necesare indeplinirii atributiilor corespunzatoare postului in care este incadrat, angajatortul poate dispune concedierea acestuia, dupa o evaluare prealabila si nu mai are obligatia de a-i propune acestuia alte locuri de munca vacante in unitatea respectiva.

Conform proiectului de modificare a Codului Muncii, contractul individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 luni fata de 18 luni cum prevede actuala lege iar noul salariat poate fi supus unei perioade de proba de maxim 7 zile lucratoare, pentru o durata a contractului individual mai mica de trei luni.

La expirarea acestui contract, pe locul de munca ramas vacant nu mai este obligatoriu sa fie angajat un salariat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

Toate aceste modificari vor fi inaintate sub forma de proiect la Guvern in luna martie iar in luna iunie la Parlament, urmand ca din luna iulie sa intre in vigoare noile modificari.