n Romania, legile sunt create tinandu-se cont de “portitele de scapare”. In conformitate cu aceasta “axioma”, in ultimele luni, in Maramures au fost efectuate angajari care au incalcat orice norme de bun simt. Exemplu: o “tanara” de 42 de ani, care lucra la Posta din Sighetu Marmatiei, s-a trezit peste noapte...

ofiter de politie! Performanta a fost realizata in dauna unor cadre cu experienta in politie.

Stela Ananie este noua politista din Salistea de Sus. Insa cum a ajuns ea sa detina acest loc de munca, e o poveste „care face toti banii” si toate literele care urmeaza va vor ajuta sa o cunoasteti si dumneavoastra.

Pregatirea terenului

Saliste este o fosta comuna de 6.000 de locuitori, fara infrastructura sau industrie notabila, facuta oras la apelul bocancilor (prin grija PSD, care nu stia cum sa toace mai desantat banii publici). Un oras implica administratie mai multa, mai multi contopisti si mai multi… politisti.

Pentru marirea efectivelor politiei proaspatului oras (a carui populatie nu s-a modificat substantial de la momentul in care era comuna!) Inspectoratul Judetean de Politie Maramures (IJP) a organizat un concurs la care s-au prezentat opt candidati.

Printre subofiteri sau ofiteri de cariera era si o doamna, proaspat absolventa a unei facultati private de Drept (unde examenele pot fi promovate si… „prieteneste”).

Conform unor oficiali din IJP, doamna in cauza a reusit performanta sa devina absolventa a Universitatii Bogdan Voda din Baia Mare, Facultatea de Drept, in 2003, la frumoasa varsta de 40 de ani (primii doi ani a urmat cursurile Universitatii “Pro Humanitas” din Bucuresti, iar examenul de licenta l-a sustinut la Academia de Politie – un fel de “pregatire a

terenului”).

Cum a fost concursul? “Contracandidatii doamnei Ananie, chiar daca au obtinut note comparabile (sau chiar mai mari) la examenul oral si scris, au fost doborati de proba sportiva, unde dansa a fost singura care a luat… 10 curat! Şi astfel, din 1 noiembrie, Ananie a fost angajata ca primul ofiter feminin din istoria Politiei orasului Salistea de Sus”,

ne-au declarat surse informate din politie.

Postul pe care a fost incadrata tanara doamna Stela Ananie este de subinspector in cadrul serviciului de Investigare a Criminalitatii din Salistea de Sus. Probabil visul ei de o viata, de pe vremea cand lectura cu patos „Bunica si doi delicventi minori”.

Coada PSD-ului

Şi uite asa Stela Ananie, cea care pana deunazi era lucratoare la Oficiul Postal Sighet, a ajuns politist activ la nobila varsta de 42 de ani! Astazi, Stela Ananie face un stagiu de pregatire („practica fireasca pentru cei care vin din viata civila”) in Baia Mare, la serviciul de Investigare a Criminalitatii la IJP.

Cum a reusit doamna Ananie, mai plinuta de felul ei, sa obtina la 42 de ani nota 10 absolut la toate probele sportive (care, de altfel, au fost si eliminatorii, patru concurenti fiind exclusi in urma acestora)? E, uite o intrebare la care nimeni nu a reusit sa ne ofere un raspuns credibil! In schimb, unii politisti revoltati ne-au declarat ca

“asa inca n-a mai fost organizat in toata istoria politiei maramuresene. E strigator la cer!”

Desi printre ofiterii din Sighet se zvoneste (lesne de inteles, n-am putut verifica veridicitatea barfei) ca “atentia” oferita pentru obtinerea caldicelului post cu chipiu a fost cifrata la o suma cuprinsa intre 15-20.

000 de euro, noi nu credem ca cineva platit sa prinda corupti e corupt chiar el, fapta care nu s-a mai intamplat niciodata in Romania (aici am glumit!).

In schimb, credem ca Gheorghe Ananie, sotul doamnei ofiter “pe nou”, in acelasi timp director adjunct la Grupul Şcolar Forestier Sighet si fost cadru de nadejde in PUR, este bun prieten cu Viorel Deghid, fostul prefect, la randul sau tovaras cu Octav Cozmanca.

Sursele noastre sunt convinse ca prin filiera Deghid, sotia prietenului Ananie a ajuns subinspector la politia Saliste!

Care ar fi ratiunea (in afara de patrunderea in structura)? Sa spunem pensia. Cum legea accepta ca politistii pot trece in rezerva incepand cu varsta de doar 50 de ani, proaspatul politist Stela Ananie are nevoie doar de 8 ani pana la intrarea intr-o pensie. O pensie babana.

Iar ceilalti, saracii tineri politisti care si-au facut sperante desarte, n-au decat sa mai astepte. Urmatorul concurs.

Sportiva secolului

Faza preliminara a concursului a constituit-o examinarea psihologica, efectuata la Institutul Psihologic din Bucuresti (30 septembrie-7 octombrie 2004). A urmat concursul propriu-zis, care a avut trei etape: verificarea aptitudinilor fizice (11-12 octombrie), test scris si interviu (14 octombrie).

La faza eliminatorie, cea sportiva, desfasurata pe terenurile Clubului Sportiv Şcolar 1, examinatorii au fost: comisar sef Sabin Rus (adjunct al sefului IJP Maramures), subcomisar Daniel Anitas, inspector principal Gica Horj si profesorul Albu Petru.

La concurs s-au inscris opt candidati (sase barbati si doua femei). La femei probele au fost: viteza 50 m, saritura in lungime de pe loc, abdomene, rezistenta 800 m si autoaparare, iar la barbati cam acelasi lucru, cu diferenta ca au fost 1.000 de m in loc de 800 si, suplimentar, o proba de flotari.

Armata curata! In urma unei comportari de exceptie, femeia de 42 de ani a fost admisa cu nota 10. Dintre barbati, doar trei au reusit sa treaca testul, cea mai mare nota obtinuta fiind 8,83!

Spre surprinderea noastra, am aflat ca baremul de concurs avantajeaza persoanele aflate mai aproape de varsta pensionarii, in dauna tinerilor! Petru Albu, directorul Clubului Sportiv Şcolar 1 ne-a declarat: “la probele desfasurate pe stadionul nostru, au participat mai multi concurenti, nu mai stiu acum cum arata fiecare. Stela Ananie, e adevarat, e mai plinuta.

Nu stiu cum a luat toate probele cu nota maxima, dar nici nu e foarte greu, pentru ca baremul este diferit, in functie de varsta si sex. Noi, profesorii de sport am cronometrat doar probele de viteza si am comunicat datele celor de la politie. Mai departe, treaba lor. Tot ei au facut numaratoarea flotarilor, abdomenelor si au masurat saritura in lungime.” Aha.

Inteligenta

Proba scrisa a fost sustinuta la sediul IJP Maramures.

Comisia a fost compusa din comisar sef Viorica Marincas (prim adjunct al sefului IJP Maramures), comisar sef Ioan Maries (sef Serviciu Investigare a Criminalitatii), subcomisar Gigel Sabau (adjunctul Politiei Municipiului Baia Mare) si subcomisar Gavril Bud Tamasan (ofiter specialist la Serviciul Ordine Publica).

La aceasta proba Ananie ia din nou nota cea mai mare (7,46), in timp ce urmatorul in ordinea notelor a obtinut 7,01. Ceilalti doi au luat sub nota 6, ceea ce a insemnat descalificarea.

La ultima proba (oral), ramasesera doar doi concurenti. Ananie a luat 8,83, in timp ce contracandidatul ei a luat 9,66, dar zarurile fusesera deja aruncate, Ananie obtinand o medie finala de 8,37, iar “urmaritorul” ei, 8,15. Şi daca Ananie a fost depasita la proba de intelect, iata ca toate problemele au fost spulberate cu “zecele” de la sport.

Şi asa s-a scris istoria…

Regie politieneasca

Ultimele informatii spun ca lui Stela Ananie i s-a rezervat intre timp un alt post, mai caldicel: in cadrul politiei Sighet! Asta pentru ca respectiva doamna are domiciliul in Sighetu Marmatiei, iar naveta pana la Saliste, cale de 50 de kilometri, ar fi lunga si ostenitoare.

Pentru a se realiza partia libera, Ciprian Petran (unul dintre ofiterii de investigatii sigheteni) a fost mutat deunazi la Baia Mare (din considerente disciplinare, spun colegii acestuia). Sursele noastre sustin ca postul sau a fost recent scos la concurs, examen care a fost castigat de insasi, atentie, Stelaaa Ananieee!

Pentru a se demonstra subrezenia regiei, va vom spune doar ca, absolut neobisnuit, din nou nu s-a stabilit o varsta maxima a solicitantului, ca barem de acces la post. Din nou tinerii ofiteri, sigheteni de data asta, pe drept cuvant frustrati, si-au manifestat indoiala in ceea ce priveste corectitudinea “concursului”.

Şi uite asa, din doua miscari abile, familia Ananie (sotul stie de ce, la fel ca si prietenii de la Chisinau) si-a rezolvat si o “pila”, si o proptea solida in politie. Suntem convinsi ca Stela Ananie este cea mai competenta pentru ocuparea unui asemenea post.

Ne exprimam compasiunea pentru infractorii care nu vor mai avea zile bune, datorita inaltelor sale competente. Ne bucuram sincer, promovarea tinerilor continua.

Vom reveni cu detalii despre alte promovari suspecte.