De la inceputul anului se vorbeste cu insistenta de lupta impotriva coruptiei, de marii corupti, de dosarele pitite prin sertarele incapatoare ale organelor de control si de judecata. Pornind de la aceste sloganuri, am cautat in arhivele instantelor maramuresene cazurile de coruptie. Rezultatul a intrecut asteptarile.

Dupa mai multe zile de cautari asidue prin arhivele instantelor maramuresene am gasit cateva cazuri „interesante”.

Marii corupti ai Maramuresului sunt, prin prisma cazurilor judecate, un padurar care a dat lemn din padure pentru doua lanterne, un functionar care a cerut un kilogram de vin pentru o „interventie”, o persoana fizica ce a fraierit mai multi oameni de cateva milioane pentru a le face rost de permise auto etc.

Cand era sa renuntam la a mai cotrobai prin dosarele prafuite, am dat de un caz interesant prin prisma celor implicati.

Controlul

Povestea se invarte in jurul lui Florin Bancos, actualul consilier judetean PRM, si incepe din 1999 cand acesta, impreuna cu un prieten, Radu Pop, pun bazele unei firme ce comercializa material lemnos: SC FORARIN SRL.

In 2002, la sediul firmei are loc un control al Garzii Financiare, iar Gheorghe Ciulean si Ghenadie Calugarescu (decedat), cei doi comisari, constata in urma verificarii ca: „administratorii Pop si Bancos au ridicat in cursul anilor 1999-2002 sume de bani din casieria societatii, 265 de milioane de lei ca avansuri-imprumut de la societate.

Sumele nu au fost justificate din punct de vedere material sau cu documente contabile” (conform sesizarii penale, facuta de cei doi comisari ai Garzii Financiare).

Acest caz isi are radacinile in anul 2001, in urma unui control la firma administrata de Bancos si Pop. Pe atunci, Bancos era seful de cabinet al fostului senator PRM Maria Ciocan si student. Din cate am aflat, afacerea cu material lemnos a mers bine.

Numai ca dupa controlul celor doi comisari, Bancos si Pop au primit o amenda de 3 milioane de lei pentru nereguli in contabilitate. De asemenea, s-a gasit o cantitate de 100 metri cubi de lemn fara acte justificative, dupa cum reiese din actele depuse la dosar.

Bancos, in actiune

Dupa control, tanar si plin de elan, Bancos se duce la Politie si ii denunta pe cei doi comisari ca... au cerut mita pentru a nu confisca materialul lemnos. Dosarul cauzei este voluminos, au avut loc mai multe procese, dar ne vom feri sa intram in amanunte tehnice, incercand sa rezumam ciudateniile cazului.

Potrivit declaratiei lui Bancos, unul dintre comisari ar fi cerut 20 de milioane pentru a nu „trece la fapte”. Politia i-a pus la dispozitie lui Bancos suma de bani (marcati cu “mita”) pentru a face un flagrant. Bancos a declarat la proces ca a luat legatura telefonica cu Calugarescu, iar acesta i-a propus sa se intalneasca la un local din centrul orasului.

Pana la urma s-au intalnit intr-un local de cartier pentru a rezolva problema lemnului ce ar fi urmat a fi confiscat.

La a doua intalnire au fost prezenti cei doi comisari, Bancos si Carmen Cizmaru (actuala sotie a lui, pe atunci contabila firmei). Bancos a sustinut ca la aceasta intalnire, comisarul Ciulean, cu care a stat la o alta masa, separat de ceilalti, i-a sugerat sa dea cei 20 de milioane de lei.

Pe de alta parte, Bancos si viitoarea sa sotie au inregistrat pe ascuns discutia cu cei doi. Trecem peste procedurile privind inregistrarea si, din sentinta, retinem ca Bancos s-a prezentat la Politie ca denuntator (asa este numit in acte), a primit banii marcati pentru flagrant, dar acesta...

nu a avut loc deoarece cei doi comisari nu au mai abordat problema!

„Intrucat inculpatul (Ciulean, n. red.) nu a mai solicitat martorului sa-i predea suma pretinsa in intervalul de timp stabilit, iar ulterior a avut o atitudine distanta, banii marcati chimic au fost predati organului de urmarire penala”, specifica documentele.

Martorii acuzarii

Pana la urma, probele prin care comisarul Ciulean a fost condamnat la 2 ani de inchisoare au fost: marturiile lui Bancos, ale sotiei lui, ale asociatului si ale socrului sau! Toti stiau de poveste de la Bancos.

A mai fost solicitata ca proba caseta cu inregistrarea. Tribunalul Maramures a solicitat SRI sa faca o transcriere a inregistrarii. Am citit transcrierea, dar nu am gasit nici unde vreo referire la suma ceruta ca mita sau legat de vreun lemn! Pur si simplu sunt discutii greu de interpretat ca fiind tentativa de solicitare de mita.

Cu toate acestea, comisarul este condamnat la 2 ani inchisoare, sentinta mentinuta si de Curtea de Apel Cluj. Inutil de specificat faptul ca acuzatul Ciulean a negat totul, iar argumentele sale au o anumita logica. De pilda, este ciudat sa te intelegi pentru o mita, dar sa nu te duci sa iei bani!

De asemenea, declaratiile martorilor acuzarii (cei din anturajul lui Bancos) sunt contradictorii, pe langa faptul ca au aparut in urma celor povestite de Bancos. La inceputul acestui an, Inalta Curte de Casatie a respins solicitarea de a casa sentinta, considerata de Ciulean contra celor intamplate.

Anexa la poveste

Cazul este cunoscut si sunt voci care afirma ca Bancos a fost ajutat de factorul politic in aceasta tarasenie. Iata o declaratie interesanta a unei persoane care cunoaste cauza, dar doreste sa-si pastreze anonimatul.

“Firma aceea a fost creata de Bancos alaturi de asociatul sau Pop, un tip care la sfarsitul anilor ’90 nu prea avea de lucru si dorea sa plece in Anglia (umbla sa isi rezolve un pasaport). Prin 1999-2000, firma si-a inceput activitatea. Se ocupau cu comercializarea de material lemnos, pe care il aduceau in special de peste Deal.

Avea ceva legatura cu deputatul Luca Ştefanoiu. Ştiu asta din spusele lui Ştefanoiu, care s-a ofticat atunci cand Bancos s-a departat de el si s-a apropiat de Mircea Ifrim, imediat dupa ce acesta a ajuns deputat. Despre ceea ce s-a intamplat cu inspectorii de la Garda Financiara pot sa spun ca a fost un control.

Firma a fost amendata, initial, cu 3 milioane de lei. Atunci, Bancos l-a contactat pe inspectorul de la Garda, cu care a stabilit o intalnire. Apoi, Bancos a facut denuntul penal. Dupa incident, a iesit din firma. Acum cred ca e administrata de socrul sau, Cizmaru”, ne-au declarat sursele noastre. Totusi, ambiguu, ciudat. Insa un om e condamnat la inchisoare.