La inceputul acestei saptamani, la o masa rotunda cu oamenii de afaceri, Presedintele Traian Basescu a afirmat ca una dintre problemele cu care se confrunta mediul de afaceri este „teama de justitie“, pentru ca aceasta nu a creat nimanui confortul ca se adreseaza unei institutii care va determina respectarea legii.

Şeful statului a adaugat ca este necesara o interventie extrem de eficienta in asezarea structurilor Justitiei. Basescu considera ca este „aproape hilar“ ca un om de afaceri sa aiba nevoie de pana la 10 ani pentru judecarea unei probleme.

Despre toate aceste declaratii ale Presedintelui, despre masurile ce vor fi luate pentru imbunatatirea mediului de afaceri si sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, dar si despre necesitatea crearii unor tribunale comerciale, specializate in solutionarea litigiilor dintre societatile comerciale,

precum si dintre acestea si organele statului, aflam din declaratiile urmatoare

Gheorghe Copos, vicepremier:

„Se impune crearea unor tribunale comerciale, specializate in solutionarea litigiilor dintre societatile comerciale si organele statului“

„Un mediul de afaceri sanatos influenteaza in mod direct toate activitatile economice, care se deruleaza intr-un spatiu bine delimitat, reglementat fiscal, contabil si juridic.

Asupra mediului de afaceri astfel definit, actioneaza si alti factori, precum: practicile folosite in acest spatiu - legile nescrise, cutumele - nivelul de pregatire profesionala a partenerilor de afaceri, nivelul culturii antreprenoriale si al motivatiei personale in dezvoltarea afacerilor, gradul de libertate si functionalitate a

pietei, nivelul concurentei, existenta si modul de accesare al resursele financiare. In calitate de coordonator al acestui domeniu, am in vedere aplicarea mai multor masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri si pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.

In primul rand, am luat masuri pentru a stabili o comunicare foarte buna cu institutiile statului in vederea sustinerii tuturor activitatilor pe care acestea le deruleaza si care au impact asupra mediului de afaceri.

In aceeasi ordine de idei, voi colabora cu reprezentantii acestor institutii, precum si cu oameni de afaceri pentru a identifica si elimina toate barierele administrative din calea dezvoltarii unui mediu de afaceri stabil si predictibil.

Am in vedere construirea unor noi centre de afaceri, inclusiv modernizarea parcurilor industriale existente deja in Romania, in colaborare cu parteneri straini, pentru a beneficia, pe langa aportul de investitii directe, si de un important transfer de know-how, de experienta si cultura antreprenoriala a acestora pentru valorificarea potentialului economic

deosebit si a infrastructurii solide existente mai ales in zona estica a Romaniei, in Moldova.

De asemenea, am initiat o serie de discutii cu reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor internationale (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – BERD, Banca Mondiala – BM, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti), cu organizatii ale investitorilor

straini in Romania (Consiliul Investitorilor Straini – CIS, Asociatia Investitorilor Straini din Romania, AmCham, Sistema Italia), cu reprezentanti ai misiunilor diplomatice din S.U.A., Japonia, Peru, Marea Britanie, Germania, Italia, pentru identificarea celor mai bune modalitati de colaborare bilaterala, atat la nivel guvernamental, cat si privat.

O alta problema existenta in mediul de afaceri este cea a ineficientei sistemului judiciar in solutionarea litigiilor comerciale, in sensul amanarilor repetate a rezolvarii acestora.

Se impune crearea unor tribunale comerciale, specializate in solutionarea litigiilor aparute in relatiile dintre societatile comerciale, precum si dintre acestea si organele statului. Numai astfel pot fi solutionate operativ litigiile care apar in mod inerent in orice societate.

Trebuie sa intelegem ca un litigiu poate ingreuna foarte mult, prin efectele secundare pe care le produce, desfasurarea intr-un regim normal a activitatii societatilor implicate, cu atat mai mult daca rezolvarea acestuia dureaza mai multi ani.

Nevoia unor astfel de tribunale a fost semnalata nu numai de catre oamenii de afaceri romani, ci si de investitorii straini, prin diferite canale oficiale”.

Ing. Maria GRAPINI, presedinte al Consiliului de Administratie Pasmatex Grup:

„Fara o Justitie independenta, profesionista si necorupta, un mediu de afaceri competitiv nu poate functiona“

„In mare masura, consider intemeiata afirmatia domnului Presedinte Traian Basescu, conform careia una dintre problemele mediului de afaceri este „teama de justitie“, pentru ca aceasta nu a creat nimanui confortul ca se adreseaza unei institutii care va determina respectarea legii.

Noi, oamenii de afaceri, am semnalat in suficiente randuri ca s-au pierdut sau castigat procese, care, desi erau pe spete identice, aveau hotarari diferite.

Este, intr-adevar, necesara o interventie eficienta in asezarea structurilor Justitiei. Nu stiu, insa, daca sunt procese care au durat 10 ani, dar sunt sigura ca au fost procese care s-au intins pe trei-patru ani si oamenii de afaceri au pierdut foarte mult.

Justitia a functionat ineficient si a creat o nesiguranta si

neincredere permanenta oamenilor de afaceri. Nu putem nega, au fost si unele exceptii. Mediul de afaceri – asa cum afirma si domnul Presedinte Basescu - aproape ca nu mai are sperante in rezolvarea problemelor in Justitie.

Este adevarat, de multe ori agentii economici au cautat solutii alternative pentru a-si rezolva problemele.

Un lucru este cert: trebuie sa ajungem sa ne recapatam increderea in Justitie! Fara o Justitie independenta, profesionista si necorupta, un mediu de afaceri competitiv si o piata concurentiala consolidata nu pot functiona.

Justitia trebuie sa induca oamenilor de afaceri care au cooperat in actul de coruptie ca „NU SE MAI POATE“. Numai asa putem avea un mediu de afaceri „curat“. Nu cred ca Presedintele unei tari - oricare ar fi el - poate singur garanta sa nu mai existe coruptie si mediul de afaceri sa nu mai fie dependent de un demnitar sau altul.

Mai degraba, cred ca prin sisteme legislative clare, precise, fara posibilitatea interpretarilor largi - nici chiar de catre cel mai abil judecator - si prin interventia Societatii Civile, se poate ajunge la independenta mediului de afaceri fata de demnitari“.