Guvernul Tariceanu a anuntat marti, 8 februarie, o serie de majorari ale impozitelor, printre care si a impozitului aplicat tranzactiilor imobiliare incheiate de persoanele juridice. Astfel, de la 1 aprilie acest impozit va fi de 16%, in crestere cu sase procente fata de cuantumul actual.

In ciuda primelor ipoteze, piata imobiliara nu va suferi mutatii majore in urma introducerii acestei cote de impozitare, chiar si in cazul in care, ulterior, va fi majorat si impozitul pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice

Desi vestea majorarii impozitului pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice i-a luat prin surprindere atat pe specialistii imobiliari, cat si pe cei care urmaresc sa cumpere sau sa vanda imobile si terenuri in urmatoarea perioada, contrar primelor declaratii, piata imobiliara nu va fi afectata prea mult de

noua cota a impozitului.

De aceeasi parere este si Leonard Budescan (foto), director al unei companii imobiliare locale: „Nu cred ca persoanele juridice vor fi afectate de cresterea cu 6% a impozitului, pentru ca fiecare are un capital propriu de dezvoltare, iar pana la urma pentru o societate comerciala 16% poate sa nu insemne foarte mult“.

Aceasta impozitare de 16% nu va afecta foarte mult piata imobiliara, deoarece lumea daca vrea sa cumpere/vanda o locuinta sau un teren o va face in continuare, chiar si cu aceste impozite majorate.

Preturile vor ramane constante, iar de scazut nu se pune problema, chiar si in conditiile in care in urmatoarea perioada va creste oferta. „Cine cumpara un apartament cu 40.000 de euro, nu o sa-l vanda niciodata sub acest pret - cu 38.

000 de euro, de exemplu - din acest motiv sunt umflate artificial preturile la imobile“, ne-a mai precizat Budescanu.

Ministrul de stat, Adriean Videanu, declara in aceasta saptamana ca „se are in vedere si impozitarea, la un moment dat, inclusiv a tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice, dar aceasta dupa ce vom constitui o baza de date in domeniu“.

In masura in care va fi luata aceasta decizie, vanzatorii se vor grabi sa vanda pentru a scapa de stresul impozitarii, si, pe acest fond, preturile se pot stabiliza datorita cresterii ofertei.

Ulterior, piata va reveni la stadiul initial in momentul in care eventuala isterie va disparea, iar oamenii vor realiza ca acest impozit este unul ca toate celelalte. Unul din avantajele concrete ale acestei masuri il constituie descurajarea operatiunilor speculative.

Conform specialistilor, decizia impozitarii tranzactiilor imobiliare va descuraja operatiunile speculative de pe piata si in special pe speculatorii care cumpara imobile pentru a le revinde imediat cu preturi mai mari.

Se va micsora astfel cota de piata a speculatiilor care, in prezent, este evaluata in jurul procentului de 10%. Practica impozitarii tranzactiilor imobiliare este deja de notorietate in Uniunea Europeana, iar faptul ca domeniul imobiliar va ramane in continuare atractiv ii va face pe romani sa asimileze mai usor si acest impozit.