Protectia mediului, respectiv alinierea legislatiei romane in domeniu, la standarde europene, este una dintre problemele ce trebuie rezolvate pana la aderarea Romaniei la UE.

Astfel, legislatia din domeniul protectiei mediului va fi modificata pentru a include si rezultatele negocierilor de aderare, inclusiv perioadele de tranzitie si lista instalatiilor pentru care au fost negociate aceste perioade.

Din pacate, de cele mai multe ori se apeleaza la serviciile societatilor care se ocupa cu protectia mediului dupa producerea unor accidente si mai putin pentru a le preveni. „Este mult mai usor sa previi un accident decat sa-i elimini efectele.

In momentul in care s-a produs o poluare, daca nu ai intervenit din primul moment, efectele sunt mult mai mari.

Din toata experienta noastra am constatat ca cine a avut elemente de interventie rapida a cheltuit maximum jumatate din sumele necesare interventiei dupa aceasta prima faza a poluarii“, ne-a declarat Gheorghe Slabu, directorul unei firme constantene de protectia a mediului.

Depoluarea in aceste conditii implica cheltuieli mult mai mari. Cu siguranta, una dintre piedici este insuficienta fondurilor financiare, directionate spre probleme mai stringente precum salariile. „Pentru protectia mediului nu se produc bani, ci se cheltuiesc. Şi se cheltuiesc pe masura posibilitatilor.

In ultimul timp, am simtit ca tot mai multa lume incepe sa se gandeasca la protectia mediului. Din pacate, situatia economica este cea care-l impiedica pe poluator sa gaseasca si sa aplice solutiile potrivite“, a adaugat Gheorghe Slabu.

O astfel de firma urmareste sa aplice o serie de tehnologii si produse prin care poluarile, in principal cele cu hidrocarburi, sa fie reduse sau, dupa caz, eliminate complet. Pentru aplicarea tehnologiei se folosesc in general produse absorbante si produse adsorbante.

Diferenta dintre cele doua este in principal ca cele absorbante absorb si retin poluantul, iar cele adsorbante adera la suprafata lor poluantul, existand pericolul ca dupa o anumita perioada produsul sa se poata scurge.

Principalele categorii de servicii sunt, in special, destinate depoluarilor in situatiile unor soluri si ape poluate cu hidrocarburi. Serviciile se refera si la refacerea ecologica a unor soluri, ceea ce inseamna ca depoluarile pot fi atat in soluri poluate recent - in cazul accidentelor - cat si poluarile istorice.

Refacerea ecologica este un alt serviciu pe care firmele din acest domeniu il pun la dispozitie. O astfel de operatiune consta in aplicarea unor tehnologii in etape, solul fiind adus la stadiul initial, cel de dinaintea poluarii. „Refacerea ecologica a unor soluri inseamna aplicarea unor tehnologii nu prea sofisticate.

O astfel de operatiune implica colectarea produsului lichid dupa poluare. Apoi poluantul din sol este amestecat cu Spill Sorb, acesta descompunand hidrocarburile in componente nepoluante. La contactul dintre solul poluat si Spill Sorb, acesta din urma absoarbe in celula sa tot poluantul“, a mai precizat Gheorghe Slabu.

Toate aceste absorbante sunt 100% naturale si nu au efecte negative asupra solului sau apei.