A doua intalnire a procesatorilor de carne si lapte cu prefectul Ciprian Dobre, directorul DSV Mures, Ioan Rusu, si directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, Danut Ştefanescu, a scos la iveala alte probleme pe care procesatorii le intampina pentru a ajunge la nivelul UE, dar si cateva solutii.

Saptamana trecuta, un protocol de colaborare a fost incheiat, la nivel judetean, intre DSV si APM, pentru a reduce birocratia existenta in sistem. “Este o initiativa in premiera nationala, iar in cazul procesatorilor de lapte vom incerrca sa incheiem un protocol si cu Directia Agricola.

Vom forma echipe comune si ne vom deplasa in fiecare unitate de procesare, pentru a inspecta impreuna. Vom elimina, astfel, disensiunile in ceea ce priveste acordarea autorizatiilor de functionare”, a precizat Ioan Rusu.

Cinci unitati redeschise

Din cele sase unitati de procesare a laptelui inchise in urma cu doua saptamani, cinci au fost redeschise, in urma faptului ca au depus la DSV proiecte de modernizare. Este vorba despre Teodor Suciu SRL, Globivet Pharm, Zolev Prest Com, Apalina Cascaval Com si Toplact.

“Codexim este singura societate care ne-a informat ca nu are fondurile necesare pentru a realiza toate investitiile, drept urmare s-a decis inchiderea ei”, a explicat Dobre. Cu ajutorul prefectului, procesatorii au la dispozitie, de ieri, intreaga legislatie in domeniu pe o discheta.

“De asemenea, am adaugat pe discheta un model de statut a unei asociatii non-profit, iar in doua saptamani vom vedea daca totul a dat roade”, a precizat Dobre.

In plus, procesatorii au fost informati de Programul de crestere a competivitatii, program finantat din bugetul de stat, pe care il poate accesa orice procesator sau producator.

Ramanem locul doi in tara?

“Scopul acestor eforturi continue este mentinerea locului doi in tara in productia de lapte”, a precizat prefectul, anuntand si demersuri facute la Ministerul Agriculturii in scopul infiintarii unei Federatii a asociatiilor producatorilor de lapte.

Urmatoarea intalnire, care va avea loc peste doua saptamani, se va desfasura separat cu procesatorii de carne si lapte. In ceea ce ii priveste pe cei din urma, acestia reclama problemele aparute in lipsa unui pret national pentru lapte.

“In UE, tariful este de 27 de eurocenti, pe cand la noi difera in functie de judet. Vom face o nota informativa in acest sens Ministerului Agriculturii”, a asigurat Dobre. In acelasi timp, s-a precizat rolul vital al comunitatii locale in sprijinirea procesatorilor.

Astfel, primarii si consiliile locale vor fi instiintate de eforturile depuse in cadrul intalnirilor care au avut loc, pentru a asigura macar un spatiu in care se sa organizeze punctele de colectare. In ceea ce ii priveste pe producatori, acestia sunt considerati, de multi, oaia neagra a sistemului.

“In privinta acesta, vom incerca sa luam exemplu de la Friesland, care au instituit un proiect ambitios. Nu ne putem ridica, deocamdata, la nivelul lor, dar ii vom contacta”.

Nereguli geografice

De la 1 ianurie 2005 a intrat in vigoare ordinul 328, prin care cateva localitati muresene, printre care Sarataeni, Brancovenesti sau Solovastru, au fost catologate ca fiind “localitati din zona de campie”, cand, de fapt, apartin zonei de munte.

In cazul producatorilor de lapte, inseamna 400 lei mai putin la litru de lapte, conform subventiei acordate pentru localitatile de campie (1.400 lei) si de munte (1.800 lei). Am sesizat acest lucru si asteptam un raspuns de la minister”, a declarat Dobre. In ceea ce priveste analiza laptelui, DSV vine in ajutor cu un autolaborator.

“Exista un numar stabilit de teste gratuite pentru a stabili calitatea laptelui, dar, daca procesatorii cer si altele, vor achita pretul acestora”, a explicat Ioan Rusu.

Cat despre statiile de epurare si preepurare, ale caror costuri ridicate sunt reclamate de producatori, Danut Ştefanescu, directorul APM, a precizat ca a informat procesatorii de cateva oferte. “Mai exista alte probleme legate de mediu, cum ar fi agregatele care functioneaza cu freoni neecologici si introduse cele ecologice.

Problema deseurilor nu poate fi rezolvata in judet, pentru ca aici nu exista inca distructoare, asa ca ramane un subiect deschis”. Toate aceste probeleme trebuie rezolvate de procesatori pana la 1 ianuarie 2007.

A inceput inregistrarea animalelor

In urma cu o saptamana a inceput inregistrarea animalelor din judet. “Pana acum, avem un procent de 2-3%. Speram ca in 2 luni, pana la iesirea la pasune, actiunea sa fie incheiata. Aceasta masura nu este un afront la adresa proprietarului, ci o masura care va usura activitatea noastra.

Rezultatele vor fi centralizate la nivel national”, a precizat Ioan Rusu.

Increzatori in reusita initiativei, cei prezenti au tinut sa precizeze ca Muresul este singurul judet unde prefectul a sarit in ajutorul procesatorilor, vestea intrunilor ajungand pana la Bruxelles, probabil prin intermedul presei, asa cum a precizat Ciprian Dobre.