Omul de afaceri George Copos, in prezent si vicepremier umanist, incearca de cativa ani de zile sa puna mana, printr-un artificiu, pe cea mai renumita marca din Romania - tratamentul de geriatrie descoperit de profesorul Ana Aslan.

Cu toate ca, in prezent Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" apartine inca statului, primii pasi spre instrainarea celui mai important centru de tratament si prevenire a procesului de imbatanire fiind facuti in anul 2002 de catre Guvernul Adrian Nastase, exista semnale ca nici actualul executiv nu ar dori pastrarea acestui institut in domeniul public.

Si asta pentru ca, in fruntea guvernului se afla si vicepremierul George Copos cel care de mai multi ani “vaneaza” acest institut, infiintandu-si un centru de geriatrie concurent, care utilizeaza atat metoda originala descoperita de prof. Ana Aslan cat si o parte din cadrele medicale ale Centrului, in baza unui parteneriat.

Copos a reusit sa puna mana, pana in prezent, doar pe o bucata din Imperiul Institutului, este vorba de fostul Hotel Flora din Capitala, pe care l-a transformat in Crown Plaza si a desfiintat tot ce apartinea de geriatrie.

Primul pas spre achizitionarea unei parti din serviciile, se pare unice in lume, oferite de Institutul National Ana Aslan a fost facut de George Copos in urma cu mai bine de un an de zile, cand a incheiat un contract cu Institutul in baza caruia poate utiliza marca “Ana Aslan”, aflata sub protectie in urma inregistrarii la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Astfel, in urma acordului cu Institutul, Copos a pus bazele unui nou centru de geriatrie, Ana Aslan HEALTH SPA, situat in Eforie Nord, utilizand aici metoda originala de tratament apartinand profesorului Ana Aslan.

Existenta unui centru de geriatrie particular care ofera relativ acelasi tip de servicii ca Institutul National nu pare sa deranjeze pe nimeni, aspect confirmat de insusi directorul Institutului, conferentiar dr. Maria Georgescu.

Ba mai mult, directorul Institutului a sustinut ca parteneriatul pe care il au cu societatea patronata de George Copos le “convine”. Motivatia adusa in discutie de dr. Georgescu a fost ca omul de afaceri dispune de hotel pe litoral si ca are aparatura performanta. “Pe litoral noi nu avem nimic.

Dansii au un hotel si aparatura performanta. Tocmai asta e idea, sa se mearga si in privat. Privatizarea nu e tocmai de speriat, aici totusi personalul ar dori ca Institutul sa treaca din nou in subordinea Ministerului Sanatatii”, ne-a mai declarat Georgescu.

Privatizare si instrainare pe bucati

Asa cum am aratat, primul pas spre instrainarea marcii “Ana Aslan”, considerata de experti europeni “Perla coroanei” sistemului sanitar din Romania s-a facut cu buna stiinta a actualei conduceri a Institutului.

Totodata, ar fi de precizat faptul ca, parteneriatul dintre Institutul National si Ana Group nu rezida doar in utilizarea de catre societatea lui Copos a marcii protejate ci si in folosirea angajatilor si a cadrelor medicale specializate in cadrul Institutului.

Altfel spus, in baza unor acorduri, din care nu stim inca foarte bine cine are de castigat, insa e usor de presupus, angajatii Institutului “presteaza” si pentru clinica lui Copos.

Iar in ceea ce priveste baza materiala de care dispune Copos pe litoralul Marii Negre, mai exact Hotelul Europa a fost cumparat de acelasi om de afaceri de la APAPS atat in sop turistic, cat si pentru a-si face intrarea pe piata pachetului de servicii din domeniul geriatriei.

Si asta pentru ca, extinderea sferei de interes a omului de afaceri George Copos a coincis sau nu cu trecerea Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" din subordinea Ministerului Sanatatii la Regia Autonoma a Proprietatii Private de Stat, in anul 2002, sub semnatura ministrului Sanatatii Daniela

Bartos si a premierului Adrian Nastase. De fapt, aceasta miscare a fost primul pas spre privatizarea Institutului, blocata in cele din urma de semnalele negative primite atat din sfera politicului cat si a societatii civile.

Cu toate acestea, se pare ca acum, privatizarea Institutului beneficiaza si de un sprijin politic considerabil, avand in vedere ca unul dintre “vanatorii” averii lasata mostenire Romaniei de catre prof. Ana Aslan, mai exact George Copos detine fraiele puterii executive.

Asa cum am aratat “terenul” pentru interesele financiare ale lui Copos au fost pregatite de fosta Guvernare inca de la preluarea mandatului.

Si asta pentru ca in HG nr.717 din 19 iulie 2001 pentru aprobarea Strategiei privind participarea sectorului privat la imbunatatirea performantei sistemului sanitar din Romania (2001-2004) se face referire si la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Prof. dr. Ana Aslan" in termenii unor “diferite tipuri de tranzactii care ar putea fi implementate”.

“Imperiul Ana Aslan” subevaluat pentru cine?

Ar fi de amintit faptul ca, in anul 1995, omul de afaceri George Copos a preluat de la institutul de Geriatrie Hotelul Flora, desfiintand acolo tot ceea ce tinea de geriatrie. De-a lungul anilor, dupa caderea regimului comunist, vanatoarea averii Aslan a fost continua: Dolphi Drimer, fratii Waiss din Israel si nu in cele din urma George Copos.

Planurile de improrietarire ale lui Copos cu domeniul Aslan erau sa fie finalizate de nimeni altul decat de fostul ministru al Turismului, Dan Matei Aghaton, cel care dorea transformarea institutului medical in societatea comerciala Aslan Turism SA.

Iar cadoul ce urma sa fie facut de Guvernul PSD lui George Copos era unul considerabil si asta pentru ca valorile de inventar trecute in protocolul incheiat in anul 2002 intre MSF si RA-APPS , privind predarea-primirea bunurilor imobile si mobile erau infirmate de Banca Mondiala, asa cum arata presa vremii.

Asa se face ca, in protocolul incheiat intre MSF si RA-APPS , privind predarea-primirea bunurilor imobile si mobile prevazute in anexa hotararii de guvern, valorile de inventar nu concorda cu cele ale expertilor Bancii Mondiale.

Astfel, cladirea de la Otopeni a Institutului a fost evaluata la 69 milioane de lei, policlinica de pe strada Spatarului la doua milioane de lei, cele doua cladiri de pe Manastirea Caldarusani - 11 milioane de lei, aparatura - peste 11 miliarde de lei, sectiile exterioare de la Felix, Mangalia, Eforie Nord si Herculane - sase

milioane de lei. In total, valoarea bunurilor asezamantului de la Otopeni a fost estimata de autoritatile romane la 12, 2 miliarde de lei, in timp ce Banca Mondiala a "socotit" 24,5 milioane de dolari.

Memoranda ONAC

Imperiul Ana Aslan, inestimabil

Geriatria este stiinta creata de profesoara Ana Aslan. Cu Ana Aslan, aveau sa se nasca, in Bucuresti, geriatria si gerontologia, discipline extrem de moderne si profitabile astazi in lume. Astfel, Romania inscrie in patrimoniul universal al umanitatii primul Institut de Geriatrie din lume in anul 1952.

In perioada respectiva, Ana Aslan aducea la bugetul statului peste 18 milioane de dolari anual. Au fost tratate la acest Institut personalitati ca De Gaulle, Charlie Chaplin, Tito, Brejnev, Onassis, Claudia Cardinale, J.F. Kenedy etc. Asezamantul de la Otopeni poate fi o afacere fabuloasa pentru oricine.

Este situat intr-un parc imens si poate fi definit drept o clinica-hotel. Are peste 340 de paturi, apartamente elegante si camere duble, unde se acorda asistenta medicala multidisciplinara specializata.

Este dotat cu aparatura pentru investigatii de laborator, imagistica si radiologie, baza de tratament, fitness, recuperare, cura nutritionala si estetica faciala, servicii de chirurgie oftalmologica, diagnostic precoce al Alzheimer, psihoterapie etc.

In urma evaluarilor Bancii Mondiale, institutul a fost catalogat drept "bijuteria coroanei" spitalelor din Romania.

Printre criteriile care au stat la baza acestei clasificari se numara: institutul este de interes national, unic in lume, are un grad de ocupare de 100%, existand si liste de asteptare pentru pacientii care doresc sa se trateze aici. Imediat dupa 1990, institutul a cunoscut o perioada de declin, din lipsa de fonduri.

Institutul "Ana Aslan" a fost improprietarit cu cladirile si terenul aferent din Otopeni, prin 1974, de Nicolae Ceausescu. Tot in acea perioada, institutul a primit si hotelul "Flora" din Bucuresti.

Dupa '90, hotelul a fost trecut, prin FPS, in proprietatea privata a statului, iar imediat a fost privatizat, fiind cumparat de George Copos si astazi se numeste Crown Plaza.

*****

Ana Aslan HEALTH SPA, o afacere cladita de George Copos pe munca Anei Aslan

“Daca vreti sa va refaceti sau sa va intretineti sanatatea, vitalitatea, frumusetea, daca stresul a scapat de sub control si va afecteaza starea generala de sanatate sau anumite afectiuni cronice au aparut si necesita un tratament competent, bazat pe cele mai noi metode asociate cu

binefacerile namolului sapropelic, a apei de ghiol si a altor terapii, va asteptam la Centrul de Sanatate "Ana Aslan HEALTH SPA" din Eforie Nord.

In orice perioada a anului, personalul Centrului de sanatate “Ana Aslan HEALTH SPA ” din Eforie Nord - cel mai modern din Romania si unul dintre cele mai moderne din Europa - este pregatit sa va ajute in mod eficient. Medicii specialisti - continuatori ai activitatii de cercetare initiata de Dr.

Ana Aslan si specialisti cu inalta calificare in estetica corporala si faciala, ajutati de cea mai performanta aparatura medicala – va transmit un mesaj plin de optimism si incredere”.