Pare incredibil, dar totusi e adevarat. Salajul, impreuna cu alte judete din Romania, au intrat in vizorul Departamentului de Stat SUA, pentru cazurile de discriminare rasiala, care au fost monitorizate, ani la rand, de oficialii romi din acest domeniu.

Astfel, intr-un raport al Departamentului de Stat american, privind drepturile omului in Romania, se poate citi despre ONG-urile rome, "care continua sa sustina ca politia face uz de forta impotriva romilor si ca ii supune la tratamente brutale si hartuire.

In ianuarie, seful de post al unei sectii locale de politie si trei civili au comis acte de violenta verbala si fizica asupra unui cuplu de romi, Stela si Sofron Varga, din Banisor, judetul Salaj. Conform Romani-CRISS, un ofiter de politie a acostat cuplul care vindea marfuri, avand licenta de vanzare, si le-a cerut produse pentru a le permite sa continue vanzarile.

Cuplul a protestat, iar situatia a devenit violenta. Dupa ce femeia a depus plangere, Inspectoratul de Politie Salaj a concluzionat ca seful de post nu este vinovat si ca politia ar trebui sa ii investigheze pe cei doi civili, pentru actele de violenta comise".

Salajul, cu actele sale de discriminare rasiala, mai poate fi " lecturat" in raportul american si la Sectiunea 5, unde se vorbeste despre segregarea in scoli. "Cateva scoli, precum cele din Cehei (...), separa copiii romi de cei romani.

In aprilie, in urma plangerilor depuse de cateva ONG-uri care au monitorizat aceasta situatie, Ministerul Educatiei a interzis segregarea in scoli printr-o notificate; ONG-urile fac presiuni ca aceasta notificare sa capete forma legala, cum ar fi, de exemplu, un ordin".

Se pare ca americanii sunt chiar mai informati despre incalcarile drepturilor omului in Romania, decat oficialii de "acasa". Romii au reusit, dupa cativa ani de organizare, sa stranga randurile si sa stie unde sa se adreseze dupa ajutor.

Americanii sunt informati despre faptul ca Romani-CRISS si-a organizat propria retea de monitori pe cazurile de incalcari ale drepturilor omului, acestia monitorizand situatia in cel putin 10 judete din tara, printre care si in Salaj, si in Bucuresti.

Monitorii au cercetat majoritatea cazurilor, iar romii incep sa cunoasca "rutele" pe care trebuie sa le urmeze, spre exemplu, cele ale justitiei, ca sa-si apere drepturile.

Potrivit anchetelor efectuate de unul dintre monitorii drepturilor omului, din Romania, Vaszi Robert Janos, seful Asociatiei "Sanse Egale" Zalau, Salajul este cunoscut in raporturile Romani-CRISS, raporturi care fac, in cele din urma, subiectul disputelor Departamentului de Stat American, ca fruntas in tara la abuzurile impotriva romilor.

Cu toata notificarea Ministerului Educatiei, impotriva segregarii in scoli, in judet exista 17 unitati de invatamant, in care ne putem intalni cu acest fenomen. Familii evacuate, copii ajunsi pe strada, analfabetism etc, etc, toate fac obiectul unui Memoriu adresat Prefecturii Salaj.

Si, cine stie, poate, in timp, Prefectura Salaj si Departamentul de Stat al SUA, vor avea, probabil, un subiect comun de discutie.