Alexandru Bogdan Murgu, mentorul Universitatii Dimitrie Cantemir, transforma, pe zi ce trece, invatamantul particular muresean pe care il pastoreste, intr-o afacere tot mai dubioasa. Decizia Senatului Universitatii, din data de 6 decembrie, de stabilire a propriului curs al monedei euro, a provocat un adevarat scandal.

Afacerile Murgului de la Cantemir vor ajunge pe masa Camerei Deputatilor. In momentul de fata, Universitatea "Dimitrie Cantemir" este la un pas de a pierde acreditatea pe sectiile de profil. In timp ce studentii vor ramane…cu banii luati.

Pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile in invatamantul privat din Targu Mures, mai exact la Universitatea Dimitrie Cantermir, unde multe nu sunt in regula, am considerat oportun sa va prezentam cateva informatii de la alte universitati din tara, care functioneaza in baza aceluiasi regim.

In acest sens, am ales o universitate care si-a inceput activitatea o data cu "pravalia" lui Bogdan Murgu. Discrepanta in privinta modul de organizare si functionare, respectiv strategia manageriala utilizata de cele doua scoli private, se poate observa cu usurinta.

Astfel, Universitatea Romano-Americana din Bucuresti a luat fiinta in anul 1991. A primit autorizatie de functionare in 1995 si a dobandit statutul de acreditata in anul 1999. In 2004, inregistra un numar de 11.000 mii de studenti iar in decursul a 14 ani a reusit sa scoata pe "poarta" mai mult de 12.

000 de licentiati. De asemenea, universitatea bucuresteana a inregistrat de-a lungul timpului venituri de peste o mie de miliarde de lei, bani obtinuti in urma stabilirii unor contracte de cercetare. Pe de alta parte, diplomele studentilor sunt reconoscute nu doar in SUA ci si in intreaga Europa.

Mai mult decat atat, facultatea beneficiaza de 260 de cadre didactice cu functie de baza.

Jecmaneala in toata regula

In acelasi timp, Universitatea patronata de Murgu se constituie ca o sfidare la tot ceea ce inseamna forma de invatamant privata. Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir" a fost infiintata tot in anul 1991, fiind a doua universitate particulara din Romania post -decembrista.

Desi la inceput a functionat ca o societate pe profit, proasta gestionare a "patrimoniului" a determinat conducerea Universitatii

sa-i confere acesteia statutul de fundatie. La baza infiintarii au stat cativa profesori din Iasi care, la scurt timp dupa inceperea primului an de studiu, au renuntat la a se mai implica. Motivul: probleme cu conducerea. Au urmat apoi profesorii din Cluj, care au pus umarul la ridicarea universitatii.

Şi acestia au rezistat timp de aproximativ cinci ani, dupa care au plecat, din aceleasi considerente.

Timp de 14 ani, "Dimitrie Cantemir" a reusit sa iasa in evidenta printr-o serie impresionanta de scandaluri: examene luate de-a valma, studentii slab pregatiti, sectii neautorizate, profesori cu reputatia patata, revolte studentesti precum si neatragerea a nici unor surse externe de finantare.

Cam acestea sunt principalele "atuuri" ale Universitatii din Targu Mures. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca taxele percepute studentiilor de catre conducerea Universitatii sunt printre cele mai ridicate din tara.

In aceste conditii, putem afirma cu certitudine ca universitatea lui Murgu seamana cu un SRL, care mulge cu tupeu buzunarele studentiilor. Sa trecem mai departe!

Afaceri de familie

Familia Murgu reprezinta conducerea. Practic, intreaga activitate a Universitatii este coordonata de cuplul Zaira Murgu, presedintele fundatiei si Alexandru Murgu, prorectorul Universitatii. Despre Alexandru Bogdan Murgu va putem spune ca este un personaj caruia ii place sa ciuguleasca din mai multe parti.

Astfel, chiar si dupa ce Universitatea "Dimitrie Cantemir" si-a inceput activitatea, Murgu a continuat timp de cateva luni sa mai activeze si pe statele de plata ale Universitatii "Petru Maior", ca sef de laborator la sectia de lucrari masini si aparate electrice.

Şi nu s-a miscat de pe aceasta pozitie decat in momentul in care conducerea de la "Petru Maior" i-a sugerat "subtil" lipsa de etica de care da dovada. Desi Universitatea functioneaza de mai bine de 14 ani, nici una dintre sectiile de profil nu a reusit sa dobandeasca acreditarea, pana in momentul de fata.

De ce este necesara, daca nu chiar capitala, dobandirea acestui statut de - universitate particulara acreditata? Deoarece, o data cu acreditarea, universitatea se adapteaza in raport cu organizarile cerute de legislatia invatamantului si are acces la resursele bugetare ale invatamantului (alocate cercetarii

stiintifice, protectiei sociale a studentilor, credite bancare pentru studenti, programe de conversie profesionala, etc). Şi din respect fata de studentii care anual varsa sute de mii de euro in bugetul Cantermirului.

Manevrele Murgului au ajuns in Parlament

Pentru "Dimitrie Cantemir", insa, acreditarea nu este un obiectiv usor de atins. Decizia Senatului Universitatii, din data de 6 decembrie, de stabilirea a propriului curs al monedei europene a provocat un scandal. Toata aceasta tevatura va ajunge pe masa Parlamentului Romaniei.

Iar asta in conditiile in care Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor si-a inceput "ancheta" in cazul celor noua universitati particulare propuse in acest an pentru acreditare. Printre acestea se afla si "Dimitrie Cantemir".

"Nu stim cat de greu va cantari aceasta problema in acordarea acreditarii. Cert este ca ceea ce s-a intamplat nu reprezinta un lucru legal", a declarat deputatul PRM Adrian Moisoiu, membru in Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor.

Pentru a nu fi acuzati de reavointa am incercat sa prezentam un punct de vedere al Universitatii. In ciuda situatiei delicate in care se afla "Dimitrie Cantemir", Alexandru Bogdan Murgu, continua sa pastreze tacerea, intr-un mod lipsit de eleganta: "Aceasta este o afacere particulara.

Legea Invatamantului este clara. Nu aveti ce cauta, fara aprobare, in aceasta institutie", s-a rastit Murgu la redactorul ZIARULUI.

Vom vedea daca tot atat de fioros va fi mai marele Cantemirului, cand, in fine, organele abilitate vor verifica la sange activitatea universitatii.