In cativa ani, statul roman nu va mai avea in proprietatea sa nici un metru patrat din cladirile aflate in centrul Clujului si in zona limitrofa a acestuia. Toate cladirile din centrul istoric al municipiului vor fi retrocedate cultelor religioase.

GAZETA nu contesta dreptul de proprietate al cultelor religioase asupra cladirilor din interiorul vechiului Cluj, ci, pur si simplu, prezinta o stare de fapt. De asemenea, GAZETA nu pune aici in discutie nici metodele prin care vor fi rezolvate situatiile unor cladiri de interes public, ci doar semnaleaza o realitate.

Realitate care, zilele trecute, a fost “pusa pe hartie” de catre reprezentantii Primariei, sub forma unei liste a tuturor imobilelor situate in municipiul Cluj-Napoca pentru care s-au depus cereri de retrocedare si care fac obiectul Ordonantei de Urgenta (OUG) nr.

94/2000, privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, OUG aprobata prin Legea nr. 501/2002

Comunistii si-au incalcat legile

In anul 1948, printr-o serie de legi si decrete au fost nationalizate cladirile din centrul Clujului. Folosindu-se insa metoda “hei-rup-ului comunist”, la vremea respectiva nimeni nu a tinut cont de legalitatea acestor nationalizari. Astfel, o serie de nationalizari s-au efectuat ilegal, chiar raportat la actele normative ale vremii.

De asemenea, dupa nationalizare, nimeni nu s-a mai straduit ca imobilele respective sa fie intabulate pe numele Statului Roman sau sa se faca modificarile necesare din cartea funciara in ceea ce priveste noiii proprietari. Juristii Primariei sunt acum legati de maini si de picioare.

Legea nu este de partea lor, nationalizarile facandu-se in multe cazuri in mod abuziv. Cultele religioase obtin o serie de imobile, prevalandu-se nu de noile legi de retrocedare, ci atacand pur si simplu nationalizarea, ilegala chiar in baza legilor comuniste.

Intersectia, inapoi!

In Cluj-Napoca exista o lista de cereri de retrocedare pentru 165 de imobile - cladiri sau terenuri. O parte dintre acestea au fost deja retrocedate si atribuite solicitantilor, iar la altele s-a restituit doar nuda proprietate, chiriasii ramanand in spatiu. O alta categorie este cea a spatiilor neidentificate inca.

De asemenea, exista spatii care nu pot retrocedate, si anume terenuri pe care acum sunt artere rutiere majore.

In aceasta ultima categorie se inscriu si doua cereri ale Fundatiei Caritatea - Federatia Comunitatilor Evreiesti, care solicita terenul pe care in prezent se afla intersectia dintre bulevardul Nicolae Titulescu si strada Constantin Brancusi.

De asemenea, Fundatia solicita fostul sau teren de pe strada Dogarilor, pe care in prezent functioneaza parcarea din fata Agentiei CFR, din piata Mihai Viteazul. O alta situatie interesanta este cea a cererii de retrocedare a Cimitirului din cartierul Manastur, cerere depusa de Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla.

Flacara e a evreilor

Pe lista respectiva figureaza o serie de cladiri de interes public, cum ar fi licee, scoli si spitale, precum si hoteluri sau zone deja expropriate, unde acum se afla asfaltul plin de gropi al unor strazi. Federatia Comunitatilor Evreiesti a obtinut deja nuda proprietate pentru Şcoala de muzica (str. Horea nr.

21) si pentru gradinita de pe strada Horea nr. 23. Fundatia solicita retrocedarea cladirii unde se afla Clinica Medicala III (str. Iasilor nr.16), precum si imobilul de pe strada Otelului 3, unde este o gradinita, sau incinta SC Flacara SA, de pe strada Somesului nr. 14.

Greco-catolicii au Conservator

Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla (EGC) a obtinut deja restituirea in natura a cladirii Colegiului George Cosbuc (str. A. Iancu nr. 56-58) - cu exceptia constructiei realizate dupa 1948 – si a cladirii Conservatorului G. Dima (str. I.C. Bratianu nr.25).

Greco-catolicii revendica in prezent, printre altele, si incinta SC Spicul SA, de pe strada Rosiori nr. 3. De asemenea, desi nu a depus cerere de revendicare, EGC figureaza in Hotararea de Guvern nr. 466/1992, pe lista bunurilor proprietate de stat ce urmeaza a fi retrocedate, cu Dispensarul Sportiv (str. A. Iancu nr. 44-46) si cu Seminarul Liceal I.

Micu (str. Motilor nr. 24-26-28).

Sanitarul Unitarian

Episcopia Unitariana este deja proprietara Liceului Brassai (B-dul. 21 Decembrie nr. 9) si a 8 apartamente din cladirea de pe B-dul. 21 Decembrie nr. 7, unde in prezent se afla Grupul Şcolar Victor Babes (fostul Liceu Sanitar).

In plus, unitarienii detin si nuda proprietate (adica sunt proprietari, dar nu au drept de folosinta) asupra spatiului in care functioneaza liceul. De asemenea, Episcopia Unitariana a obtinut nuda proprietate si asupra cladirilor in care se afla Gradinita de pe str. Fr. J.

Curie si Liceul de muzica Sigismund Toduta (str. O . Petrovici nr. 5).

UBB si Meldoy, dorite de Romano-catolici

Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia (ARC) revenica cele mai multe spatii. Romano-catolicii solicita, printre altele, o parte din cladirea Liceului de Coregrafie (str. A. Iancu nr. 13-15), intregul imobil in care se afla Liceul Romano-Catolic (str. Kogalniceanu nr. 2), cladirea Universitatii Babes Bolyai (Str. Kogalniceanu nr.

1), imobilul in care este situat Hotelul Melody sau cladirea Clinicii de neurologie si psihiatrie de pe str. Pasteur nr. 1. Catre ARC au fost restituite deja, in natura, o serie de imobile, cum ar fi apartamentele nevandute din cladirea localizata pe strada Iuliu Maniu 1-3 si Piata Unirii nr. 30.

Pentru partea cu destinatia “sediu de partid” din imobilul respectiv, romano-catolicii au obtinut nuda proprietate.

De asemenea, ARC solicita si o serie de terenuri din zona Hoia, Steluta, Valea Chintaului, Teleac, Pietroasa. Situatia acestora este ambigua, o parte din terenuri nefiind identificate de Primarie. In aceeasi zona crepusculara se afla si zone revendicate care acum au statut de teren expropriat, cum ar fi cele de pe calea Floresti nr.

1, str Primaverii nr. 10, B-dul. 21 Decembrie 1989 nr. 75 si 136-138, unde in prezent se afla blocuri de locuinte.

“Conti” Reformat

Eparhia Reformata din Ardeal (ERA) a avut si ea o serie de cladiri pe care acum si le doreste inapoi. ERA a primit deja nuda proprietate asupra imobilului din str. Motilor nr. 84 si i s-au restituit in natura apartamentele nevandute din strada Horea nr. 5 si Piata Mihai Viteazu nr. 37.

Tot in natura i s-a retrocedat Eparhiei spatiul din Piata Avram Iancu nr. 13, precum si o parte a cladirii Liceului Gheorghe Şincai, cladirea Bastilia in speta. De asemenea, ERA revendica terenul pe care acum se afla Cimitirul de pe strada Horea, cladirea Hotelului Continental, cea a Liceului Apaczai Csere Janos (str. I.C.

Bratianu nr. 26), a Statiei de salvare (str. Horea nr. 55), a Liceului Forestier (str. Campeni nr. 1), a Clinicii de pediatrie (str. Campeni nr. 2), a Liceului Emil Racovita (str. M. Kogalniceanu nr. 2) si ceea ce a mai ramas din cladirea Liceului Gheorghe Şincai (str. A. Iancu nr. 31-33).

Astfel, aproape toate cladirile din centrul Clujului vor reintra in decurs de cativa ani in posesia cultelor religioase care le-au detinut inainte de 1948. Ramane de vazut cum se va rezolva situatia unor imobile, ca spitale sau scoli, care in prezent au o destinatie sociala.

De asemenea, Justitia va trebui sa se pronunte si in ceea ce priveste solicitarile referitoare la terenurile pe are acum se afla blocuri de locuinte sau sosele.

Cine vrea Clujul...

Per ansamblu, cele 165 de imobile sunt revendicate de:

Fundatia Caritatea Federatia Comunitatilor Evreiesti 23 de imobile

Arhiepiscopia Ortodoxa Romana 9 imobile

Episcopia Greco Catolica de Cluj Gherla 17 imobile

Episcopia Unitariana 10 imobile

Arhiepiscopia Romano - Catolica de Alba Iulia 71 de imobile

Eparhia Reformata de Ardeal 35 de imobile